Amikor apa megy gyesre

Vajon milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha a férfi marad otthon a gyerekkel –akár évekig?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2016. március 03. Gyarmati Orsolya

Apa reggel felkel, tisztába teszi a kisbabáját, megeteti, majd felöltözteti. Mindent bekészít a babakocsiba: tartalék pelenkát, cumisüveget, bébiételt, plusz takarót és egy váltás ruhát. Irány a park, majd jöhet az ebédfőzés. Anya este 7-re ér haza. Vajon milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha a férfi marad otthon a gyerekkel –akár évekig?


„Három évig voltam otthon a lányunkkal. Egészen addig, amíg óvodás nem lett, én irányítottam az otthoni dolgokat: főztem, mostam, takarítottam, gyereket fürdettem és etettem, játszottam vele, és este sokszor én is altattam el.”- meséli Gergő. „A feleségemnek nagyon jó munkahelye volt, nekem viszont csak alkalmi melók akadtak. Mielőtt Lili megszületett, eldöntöttük: nem a szokásos családmodellt választjuk. A feleségem, Nóra amúgy sem az az otthonülő típus, én viszont szívesen vállaltam a feladatot.” Noha Gergő valóban mintaapának és minta háztartásfenntartónak bizonyult, azért egy év után nála is megjelentek a szokásos tünetetek, amelyekről a legtöbb kismama beszámol.

„Egy idő után nagyon nyomasztóvá vált, hogy mindig a négy fal között vagyunk, kivéve, ha a napi bevásárlást végezzük az 500 méterre lévő boltban. Lili sokáig kicsi volt a játszóterezéshez, amikor meg már ott tartottunk, hogy csúszdázni, hintázni kezdett, nem nagyon tudtam bekapcsolódni a játszótéri anyukák beszélgetésébe, akik tejszivárgásról, aranyérről és a menstruáció szabálytalanságáról folytattak élénk eszmecserét.” Gergőék ennek ellenére nem sajnálják, hogy így döntöttek. Lili háromévesen elment oviba, Gergő is dolgozni kezdett, de úgy, hogy reggel nem kellett túl korán vinnie a kislányt, délután pedig már fél 4 körül érte tudott menni. A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy Gergő ismeretségi körében nem volt hasonló helyzetben lévő apuka, így nem igazán tudta kivel megosztani tapasztalatait, aggodalmait és örömeit, kétségeit és élményeit. Mindenesetre ennek a korszaknak vége van. Lilinek, úgy tűnik, jót tett a három év apával: nagyon jó a kapcsolatuk, miközben Nóra is igyekszik a hétvégén minőségi együtt töltött időt biztosítani a lányának.

Apák vasalóval?

A gyerek születése után otthon maradó apák száma egyre magasabb. Annak a lehetőségét, hogy egy apa legyen a gyerek első számú gondozója, és anya legyen az, aki reggelenként elmegy a munkahelyére, kimondottan a XX. század második fele teremtette meg azzal, hogy – elsősorban a nyugati társadalmakban – megjelent a házasságon belüli szerepkörök átértelmezésének és kitágításának jelensége.

Annak, hogy a megszokottól eltérően egy apa maradjon otthon a kisgyerekével, számos oka lehet. A legtöbb esetben egészen egyszerűen pénzügyi megfontolások állnak a háttérben: ha az anya szülés előtt nagyon jól keresett, sőt, sokkal jobban, mint a férj, akkor sok családban kézenfekvő, hogy ne adja fel a munkahelyét a gyerek születése miatt.

Ne gondoljuk, hogy egy ilyen döntés egyenlő a férfiasság feladásával: a nemi szerepek a XX. század végére egyre kevésbé voltak kőbe vésettek, s egyre több férfi él azzal a lehetőséggel, hogy az otthon maradó apa szerepét választja, részben gazdasági okokból, részben azért, mert aktívan részt akar venni a gyerekei életében.

Előnyök és hátrányok

Ahogy anyaként sem csak lógatjuk a lábunkat, amikor kisbabánk születik, mivel a gyerek úgyis csak alszik az elején, utána meg elvan magában (sajnos vannak ilyen képzetek), úgy az otthon maradó apák is élnek át pozitív és negatív dolgokat egyaránt. Az egyik ilyen, hogy a környezet nem toleráns az otthon maradó apaszereppel szemben, esetleg lenézi, megalázza őt, így az ilyen apának nehéz támogató légkörre találnia. Sokan aggódnak a munkából való kieséstől is, illetve attól, hogy amikor már nem kell otthon lenniük, nem tudnak majd elhelyezkedni. Ezzel párhuzamosan nőként nehezebb vinni azt a terhet, hogy az egész család megélhetése az anya vállán nyugszik.

Vannak viszont előnyei is annak, ha egy férfi ilyen mértékben vállalja be az apaságot. Egyrészt az anyának nem kell babysittert fogadnia, letesztelnie, ellenőriznie, jól végzi-e a munkáját. Másrészt az, hogy apa foglalkozik a gyerekkel egész nap, nyugalmat és harmóniát teremt a gyerekben – épp úgy, mintha édesanyja lenne vele. Az otthon maradó férfi jobban bekapcsolódik a gyerek életébe és jobb rálátása lesz arra, milyen felnőni egy modern társadalomban.

A lényeg egyébként pedig úgyis az, hogy egy ilyen döntés után mind a férj, mind a feleség jól érezze magát, hiszen, ha mindketten kiegyensúlyozottak (anya a munkahelyén, apa otthon), abból a gyerekeknek is előnyük származik, hiszen számukra a lényeg a harmónia, a nyugalom és a szeretetteljes légkör.