Anyatej – ha nincs, vegyél, ha túl sok van, add el!

Magyarországon évtizedek óta működik az anyatejleadás-felvétel rendszere.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2016. augusztus 01. Gyarmati Orsolya

Vannak, akiknek  a baba születése után van tejük, és vannak, akiknek nincs, vagy csak kevés. Az utóbbi csoportba tartozó kismamák szerencsére kaphatnak az előbbiektől, hiszen Magyarországon évtizedek óta működik az anyatejleadás-felvétel rendszere. Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja.


A szoptatás, noha a természet adta lehetőségek egyik legszebb és legtökéletesebb „találmánya”, nem mindig volt evidens. A „modernizáció” együtt járt a legtermészetesebb dolgok elhagyásával is, mert a fejlődés sok helyen azt jelentette, hogy ha trendi akarsz lenni, adj tápszert a gyereknek, a szoptatás elavult dolog. Néhány évtizedig tartotta is magát ez a gondolat, főleg a gazdaságilag jobban álló országokban, na és persze ott volt az a tényező is, hogy ha egy anyának hamar vissza kellett mennie dolgozni, mert akár a társadalmi nyomás, akár az anyagi helyzete erre kényszerítette, nem volt mód a természetes táplálásra.  A WHO 21 éve kezdte el hangsúlyozni, milyen fontos a szoptatás. Mára hazánkban az anyák legnagyobb része így táplálja kisbabáját legalább az első pár hónapban – fél évben.

A szoptatásnak annyi előnye van, hogy még felsorolni is nehéz. Egyrészt az anyatej tökéletes állagú és hőmérsékletű, személyre szabott összetételű, amelyben minden olyan vitamin, ásványi anyag, immunerősítő, stb benne van, ami a baba fejlődéséhez szükséges. Az anyatejes táplálás az anya-baba kapcsolatra is óriási hatással van, ami akár a baba egész életére kiható, pozitív következményekkel jár: nagyobb magabiztossággal, egészségesebb öntudattal, magasabb stressztűrő képességgel.

Csakhogy vannak anyukák, akik nem tudnak szoptatni. Nem termelődik tejük, vagy ami van, az túl kevés a babának. Ilyenkor a legtöbb anya tápszer után nyúl, hiszen ez a legkönnyebben elérhető pótlás, ám Magyarországon van még egy – sokkal jobb – mód arra, hogy ezek a kisbabák is anyatejet kaphassanak, ez pedig a más anyák által leadott teje.

A hivatalos út az, hogy az anyuka, akinek van felesleges teje, elmegy egy sor vizsgálatra (ebben a védőnő és a háziorvos segíti), majd, ha minden lelete zöld utat ad az anyatejleadáshoz, kezdődhet is a fejés. Az, hogy mennyi a legkisebb mennyiség, amit már átvesznek, mennyi a napi maximum, hogy kinek és milyen időközönként lehet leadni a lefejt tejet, az régiónként, sőt, településenként változó. A Heim Pál Kórházból például már napi 200 ml-ért is kimennek, igaz, csak kétnaponta. Itt legfeljebb napi 800 ml-t lehet leadni és az ára eddig 1800 Ft / l volt, mármint ennyit kapott a kismama a tejért, méghozzá adómentesen. A rászoruló anyukák, pontosabban kisbabák pedig térítésmentesen kaphatják meg a lefejt tejet.  Az árral kapcsolatban jó hír, hogy az EMMI, éppen az anyatejes táplálást és az anyatejleadást szorgalmazandó, 2700 Ft-ra emeli az anyatej literenkénti árát, tehát a leadók anyák a korábbi ár másfélszeresét kapják majd a tej ellenértékeként. Márpedig ez valószínűleg még nagyobb motiváló erő lesz az anyukák számára, ezáltal pedig még több babán segítenek rendszeresen, s itt ne csak a szoptatni nem tudó, frissen szült anyukákra gondoljunk, hanem azokra a nőkre is, akik kisbabát fogadtak örökbe.

Magyarországon számos szervezet segít abban, hogy szoptatási tanácsokkal lássa el az anyukákat. Sok esetben egy  kis támogatás már elég ahhoz, hogy sikerüljön szoptatni a kezdeti nehézségek után, és persze az is fontos, hogy a kórházban az anya kapott-e megfelelő tanácsokat, illetve nem vágták-e el az egész szoptatás-tanulást egy flegmán odavetett, becsmérlő, megalázó mondattal, ami, valljuk be, nem ritka eset az egészségügyi intézményekben. A védőnők, háziorvosok mind tudnak tanácsot adni abban, hogy hová lehet fordulni, ha a szoptatás nem akar menni. Mi most a legfontosabb szervezeteket soroljuk fel:

La Leche Liga

Magyar Védőnők Egyesülete

Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság

Szoptatásért Magyar Egyesület