Anyatejes táplálás – a dietetikus tanácsai

Miért érdemes áttérni az igény szerinti szoptatásra? Honnan tudhatjuk, hogy elegendő-e az anyatejünk? Miért érdemes csecsemőtápszer helyett női tejet adni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2014. november 12. Gyarmati Orsolya

Miért érdemes áttérni az igény szerinti szoptatásra? Honnan tudhatjuk, hogy elegendő-e az anyatejünk? Miért érdemes csecsemőtápszer helyett női tejet adni a babának? Többek között ezekről beszélt a szakértőnk, Tibay Rózsa dietetikus, egészségtantanár.


Számtalan fórum szól a szoptatás fontosságáról, és a szakmai irányelvek is a legalább 6 hónapig tartó, vagy azon túl történő szoptatást támogatják.

Az anyatej teljesen a baba igényeinek megfelelő táplálék, mindig igazodik a kicsi korához. Olyan anyagokat  tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a fertőzések és a bélhurut ellen. Mindig friss, egyenletesen meleg. A baba étvágya szerint fogyaszthat belőle, ezért ritkán fordul elő túltáplálás. 

Mi is az az igény szerinti szoptatás?

A korábbi 3 óránként javasolt mellretétellel szemben napjainkban megjelent az úgynevezett igény szerinti szoptatás ajánlása, amely korlátozás nélküli, gyakori etetést jelent. Ez nem jelentheti azt, hogy a csecsemő szinte egész nap szopik, és a mellen van, ezzel kimerítve az anyát, a gyermeket és a környezetét egyaránt. Minden baba más, van, aki 24 óra alatt 10-12 alkalommal is szopik és van, aki megelégszik a 6-8 alkalommal.

Érdemesebb így szoptatni, hiszen nem kell az órát figyelni, sem azon izgulni, hogy közbejön-e valami.  A szoptatások gyakoriságát általában rá lehet bízni a babára. Ez igénye szerint egy-egy napon belül is, és hosszabb időszakot tekintve is változó lehet. Ha elegendő az anyatej, akkor a babák általában 1-2 héten belül áttérnek a 7-9 alkalommal való szopásra. 4-6 hét elteltével alakul ki a saját ritmusuk. Ekkor már különbséget tudnak tenni az éjszaka és a nappal között. Nem nehéz az éhséget követni, különösen akkor, ha szopik a baba.

Nem ajánlom azt a nagyfokú engedékenységet, mely lehetővé teszi a 2 óránál gyakoribb szoptatást (kivéve extrém esetekben pl. hőség idején). Ez már a tejtermelés ellen is hathat, a tej minősége is változik azáltal, hogy sem az anya, sem a baba nem tud pihenni. Ilyenkor lehet szükség folyadékpótlásra, víz (forralt és lehűtött, vagy speciális úgynevezett babavíz) vagy ízesítés (cukor) nélküli tea formájában. Ha a csecsemő sír, az nem mindig utal éhségre. A csecsemősírást is tanulni kell, sokkal jobban kiismerjük a kicsit, mintha ragaszkodnánk egy kötött óratervhez. Valójában ez az egymásra hangolódás lényege, meg kell tanulni, mikor jelez a baba éhséget, mikor pedig pl. a komfortérzet csökkenését.