Könyvek, amelyek megkönnyíthetik az évkezdést

Itt a szeptember és a családnak pillanatok alatt újra hozzá kell szoknia a korai keléshez. Mit érdemes olvasni, hogy egyszerűbb legyen az első néhány hét?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Iskolások
2018. szeptember 14. Pagony

Az ovi- és iskolakezdő könyvek segítenek ráhangolódni az gyorsabb hétköznapokra, hogy könnyebb legyen az óvoda és iskola elkezdése vagy újrakezdése. A Pagony most összegyűjtötte a legjobb segítő könyveit a témában.

Kezdő- és haladó ovisoknak

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka (illusztrálta: Egri Mónika)

Mamaróka dolgozni megy, Babarókának pedig Kölyökőrző be kell mennie. Babaróka bal lábbal kel fel, és semmi, de semmi sem jó. Babarókának fáj a torka. Babaróka elvész a piaci tömegben.

Csupa ismerős szülő-gyerek helyzet – és csupa megnyugtató, kedves, biztonságot adó válasz. Mert igen, a mi gyerekünk is ilyen, édes, hisztis, okos és akaratos – és igen, mi is ilyenek vagyunk, odaadóak, de néha persze türelmetlenek, meggondolatlanok, tanácstalanok. Olyan finomsággal, mégis olyan egyszerűen szólnak Kiss Judit Ágnes költő-író meséi a leghétköznapibb történésekről és érzelmekről, amitől ezek a történések rögtön egyedivé és megismételhetetlenné válnak. Egri Mónika rajzai pedig ugyanezzel az érzékenységgel jelenítik meg a könyv szereplőit: Babarókát, Mamarókát, a Kiscicát, vagy éppen a gyönyörűen mosolygó tulipánt.

Mint valami jótékony burok, úgy vesz körül minket ez a mesekönyv. Amikor ebből mesélünk, akkor minden a helyén van, akkor minden jó.

Nemsokára érkezik a folytatás, októberben már kapható a Babaróka kertje című kötet is!

Korosztály: 3-6 éveseknek

Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? ill. Pásztohy Panka

Leszel a barátom? – kérdezi teljes természetességgel az óvodában egyik gyerek a másiktól. Leszek! – hangzik a vidám válasz, és már mennek is együtt a homokozóba, a mosdóba, a babaszobába. Vadadi Adrienn ovis meséi ezekről az apró élményekről, erről a nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátnőkről és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, és minden percébe bele tudja élni magát!

A sorozatban megjelent:

Örökké óvodás maradok!

Ünnepelj velünk!

A Palacsinta tábor

Leszel a padtársam?

Kezdő- és haladó iskolásoknak

Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam? Ill. Pásztohy Panka

Lea, Peti, Maja, Ákos, Dorci, Dani: a nagy ovisok iskolába mennek! Persze vannak új gyerekek is: a mindentudó Eszti, az icipici Fülöp, Árpi, az álmodozó, Soma, a vagány. Ki félénken lépte át az iskola küszöbét, mint Maja, ki magabiztosan, mint Lea, de egy biztos, mindannyiuknak rengeteg újdonságot tartogatnak az elkövetkező hetek! Mert bizony itt már órák vannak és órarend, jelentkezés váltja fel a bekiabálást, testnevelés van torna helyett, az ebédlőben sem tesznek mindent a gyerekek elé. Szép lassan a rajzolás, ugrándozás és sok-sok érdekes játék közepette írni, olvasni, számolni is megtanulnak az újdonsült elsősök, akik hamar rájönnek: az iskolában éppen olyan jó lenni, mint az oviban!

Minden alsós polcán ott a helye!

Korosztály: 5-8 éveseknek

Bartos Erika: Együtt lenni jó! És Együtt lenni jó! betűgyakorló

Ez a különleges könyv olyan, mint egy mesés enciklopédia és családi böngészô együtt. Andrissal, a fôszereplô hétéves kisfiúval együtt megismerjük a közeli és távolabbi rokoni kapcsolatokat, rajtuk keresztül Magyarország és Európa fôbb városait, tájegységeit, sok-sok foglalkozást, az ábécé írott

és nyomtatott betûit, miközben kibontakozik előttünk egy nagy és szerető család, ahol –Zelk Zoltán híres sorát idézve – együtt lenni jó! Képes mesekönyv ovisoknak, önálló olvasmány kisiskolásoknak és beszélgetésre ösztönzô könyv az egész családnak.

A foglalkoztató füzet fontos kiegészítője a könyvnek: Színezz és tanuld meg a betűket Andrissal! Ez az ábécé betűinek gyakorlására szolgáló könyv lapról lapra követi az Együtt lenni jó! mesekönyvet, ráadásul minden egyes betűhöz tartozik egy színezőoldal is! Forgasd őket akár együtt is – A-tól Zs-ig!

Korosztály: 5-8 éveseknek

Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba! ill. Mészely Ilka

Misi egész nyáron Naninál nyaralt Balatonon. Még szerencse, hogy a barátai, Kamilla és a Marosiék mind meglátogatták, így nem unatkozott, miközben várta az iskolát. Mert Misi szeptembertől elsős lett, és most már egy iskolába jár az összes házbeli gyerekkel! Kivéve persze Pirost, aki hiába még csak ovis, nagyon jó barát.

De hogy találja meg a helyét Misi az iskolában? Megmaradnak-e a régi barátságok? Utaznak-e még együtt a tandemen és játszanak közösen az udvaron? Mert az igaz, hogy Misinek kicsit élénk a fantáziája, de nagyon is helyén van a szíve, és a legfontosabbak a barátai: az Alma utcás banda!

Már megjelent: Alma utca 22.

Korosztály: 5-8 éveseknek

Finy Petra: Iskolások kézikönyve

„Amikor az ember gyermeke iskolába megy, hajlamos túlzottan aggódni érte. Én legalábbis így jártam. Legszívesebben beültem volna a lányom mellé a padba, hogy segítsek neki eligazodni ebben a titokzatos világban. Aztán végül nem ültem be mellé (el sem fértem volna rendesen), de úgy éreztem, lenne néhány gondolat, melyet szívesen megírnék erről a varázslatos és kalandos élethelyzetről.”

Ezt a néhány gondolatot tartalmazza az Iskolások kézikönyve, mely nem más, mint egy kedves és humoros útmutató első osztályosoknak. A könyvet Pásztohy Panka színes és derűs képei díszítik, melyek nemcsak az iskolát mutatják részletesen, de gyöngéd humoruk segít az iskolakezdéssel kapcsolatos félelmek feloldásában is.