Napi több mint három óra tévézés = hazudós gyerek?

Egy új kutatás szerint minél többet néz egy gyerek tévét óvodás korában, annál nagyobb az esélye annak, hogy az iskolába kerülve zaklatni fogja osztálytársait.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Iskolások
2013. április 28. Családháló

Egy új kutatás szerint minél többet néz egy gyerek tévét óvodás korában, annál nagyobb az esélye annak, hogy az iskolába kerülve zaklatni fogja osztálytársait. A felmérés azt is kimutatta, hogy a TV-k, illetve a különböző elektronikus kütyük folyamatos használata által a kedves kis ovisok üres tekintetű, sápadt gyerekekké válnak, akiknek barátaik csupán a virtuális térben léteznek.


A Glasgowi Egyetem tudósai 11000, az ezredforduló körül született fiatalok szüleit kérdezték ki a gyerekek tévézési szokásairól, illetve arról, mennyi időt töltenek egyéb elektronikus játékok, felületek használatával. A kérdőívet a gyerekek öt és hét éves korában is ki kellett tölteni. A kérdések a tévézéssel töltött órák számán kívül tízpontos skálán firtatták a gyerekek pszichés egészségét és szociális készségeit is.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik ötévesen több mint napi három órát tévéztek, nagyobb valószínűséggel alakultak ki különböző szociális problémák. Ezek a gyerekek gyakrabban verekedtek, zaklatták társaikat, hazudtak, loptak vagy csaltak, írja a The Atlantic.

A kutatók az eredmények ellenére úgy vélték, nem jelent igazán komoly veszélyt, ha egy gyerek sokat tévézik. Ráadásul azt nem is vették figyelembe, hogy milyen tartalmú műsorokkal múlatták a kicsik az időt.

Három óra igencsak sok idő, különösen egy ötéves számára. A 11000 gyereknek egyébként csak a 15 százaléka töltött ennyi, vagy ennél is több időt a képernyő előtt. Kevesebb, mint 2 százalék volt az, aki egyáltalán nem nézett tévét, míg 3 százalékuknál a hét órát is meghaladta a tévébámulással töltött idő.