Pozitív a terhességi teszt, még sincs baba?

A legtöbb esetben a terhességi tesztek a várandósságot mutatják ki. Sajnos azonban vannak olyan helyzetek, amikor mást jelent a két vonal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2015. december 13. Gyarmati Orsolya

A legtöbb esetben a terhességi tesztek a várandósságot mutatják ki. Sajnos azonban vannak olyan helyzetek, amikor mást jelent a két vonal.


Terhességi tesztet vásárolni csupa izgalom. Elvégezni még annál is nagyobb. Ha babát szeretnénk, akkor azért, hogy sikerült e teherbe esnünk. Ha pedig egyáltalán nem, akkor csak reménykedni tudunk, hogy a teszt negatív lesz. Jó tudni, hogy bármelyik márkájú terméket vesszük meg, és a leírt utasításokat pontosan betartjuk, akkor sem lehetünk 100 % biztosak az eredményben.

Minden esetben forduljunk szakorvoshoz a menstruáció kimaradása és a pozitív teszt elvégzését követően. A nőgyógyász ilyenkor ultrahang vizsgálattal legnagyobb százalékban a terhességet állapítja meg, lényegesen kevesebb esetben pedig egyéb diagnózist állít fel. Ultrahanggal egyébként a pete beágyazódása is megállapítható, nem mindegy, hogy az méhen belül, vagy kívül helyezkedik el.

Olyan is előfordulhat, hogy a teszt negatív, de mégis létrejött a megtermékenyítés, csak esetleg az illető túl korán végezte a tesztet és még nem volt elég hormon, ami kimutatta volna. Ezért soha ne legyünk magunkba biztosak, teszttel a kezünkben, amíg orvosi vizsgálaton nem vettünk részt.