Segítség, apa leszek!

Először is nyugalom, ilyesmi másokkal is megesik. Másodszor érdemes átgondolnod, hogy mi vár rád, amíg a baba még a pocakban van, és mire számíthatsz utána.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2014. január 09. bencze.aron

Először is nyugalom, ilyesmi másokkal is megesik. Másodszor érdemes átgondolnod, hogy mi vár rád, amíg a baba még a pocakban van, és mire számíthatsz azután, hogy a kis trónörökös a világra jön és elkezdi átrendezni a szülei életét. Cikkünkben hús-vér apák is megszólalnak!


Várjátok együtt a babát!

„Első gyermekünk születésére lélekben már előre készültem, tudtam, hogy az életünk örökre megváltozik, ha egyszer szülők leszünk – mondja Tamás, két óvodáskorú kislány apukája. – Amikor megszületett a baba, egy egészen furcsa, euforikus érzés kerített hatalmába, tudatosult bennem, hogy már van valaki,  akiért felelősséggel tartozom,  tisztességgel fel kell nevelnem, és meg kell védenem őt.”

Bár a baba nem a te pocakodban rugdosódik, érdekes végigkövetni a magzat fejlődési szakaszait. Ez nem csak abban segít, hogy megérthesd, mi történik a pároddal és a benne növekvő csemetével, hanem a kolléganőket is el tudod majd kápráztatni olyanokkal, hogy „Ti tudtátok, hogy a baba már a 15. héttől hallja a hangokat?”

A leendő anyának szüksége van a támogatásodra és segítségedre. Nehéz például egyedül eldönteni, hogy milyen színű legyen a baba ágyneműje: kisfiús kék, kislányos rózsaszín vagy unisex sárga. A kismamában a hormonok hatására rengeteg testi és lelki változás zajlik, számos vizsgálaton át kell esnie, és a baba érdekében máris sok mindenről le kell mondania. Rengeteget segíthetsz azzal, ha elkíséred az orvoshoz, a szülésfelkészítő tanfolyamra, részt veszel a babaszoba berendezésében, a babaholmik beszerzésében.

A várandóság lehetőséget ad arra is, hogy a legkülönfélébb szerepekben kipróbáld magad, úgy, mint pszichológus, masszőr, sofőr, esetleg amatőr szülész-nőgyógyász. Aki eddig távol tartotta magát a háztartási teendők színes világától, most jobb, ha elkezd ismerkedni vele, a baba születése után ugyanis jó eséllyel itt lehetősége nyílik bizonyítani a sokoldalúságát.

On the spot – Apa a szülőszobában

A szülés várható időpontjának közeledtével lehetőleg ne szervezzetek egy hetes túrát a haverokkal a Mont Blanc-ra. A párod is sokkal inkább biztonságban érzi magát, ha a szülés és a vajúdás alatt mellette vagy, és számodra is fontos és hatalmas élményt jelenthet végigélni azt, ahogy világra jön a gyermeked. Természetesen annak, hogy bent leszel-e a szülésnél, közös döntésnek kell lennie. Ehhez szükséges, hogy őszintén beszéljetek a szüléssel kapcsolatos érzéseitekről, félelmeitekről és tisztázzátok, mit vár el a párod tőled a szülőszobán.

A feleségem már a kezdetektől apás szülést szeretett volna, amibe beleegyeztem, de valójában csak azért, mert úgy éreztem, mindenki ezt várja el tőlem. Rettegtem attól, hogy mi fog történni a szülés közben, és ezen a felkészítő tanfolyam sem segített – meséli Attila, egy kétéves kisfiú apukája. – Aztán, ahogy elindultak az események, minden a helyére került, az egész élmény sokkal inkább katartikus volt, mintsem félelmetes vagy undorító. Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor a kisfiam először a kezemben tarthattam. Így utólag nem is tudom, hol lettem volna akkor, ha nem a párom mellett.”

A szülőszoba nem a gyors akciók és az azonnali megoldások terepe, sokkal inkább türelemre, figyelemre és jelen-létre van szükség. Érzelmileg és gyakorlatilag is tudod támogatni párodat, ha rá tudsz hangolódni, segíted a nyugodt légkör megteremtését, teljesíted a kéréseit és átvállalod az egyeztetéseket az orvossal és a szülésznővel.

Apa, kezdődik!

A szülés utáni néhány hét az ún. gyermekágyas időszak. Ahhoz, hogy az újdonsült anya minél inkább a szülés utáni regenerálódásra és a babával való összehangolódásra összpontosíthasson, nagy szükség van az apa közreműködésére.

Az éhenhalás, a „nincsentisztazokni” szindróma és a „jé, egy egér” sikolyok elkerülése érdekében elkerülhetetlen, hogy te is bele vesd magad a főzés-mosás-takarítás bermuda háromszögébe, ha esetleg eddig nem tetted volna.