Szexuális felvilágosítás – mikor és hogyan?

Ha azt gondoljuk, hogy ezek a kérdések csak 18 éven felüli gyerekeink fejében kavarognak és a szülőktől keresik rájuk a választ, nagyot tévedhetünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Iskolások Óvodások
2017. december 01. Varga Szilvia

Közhelynek tűnhet, de igaz, hogy a mai gyerekek sokkal hamarabb kezdenek el érdeklődni a szex iránt, mint korábban. Ennek talán leginkább az az oka, hogy már a reklámokból is sugárzik a szexualitás, és az okos kütyükön egy egyszerű rákereséssel rengeteg információhoz juthatnak a netről.

Hogyan támogassa a szülő a gyereket a szexuális érés folyamatában?

Jöjjön elöljáróban néhány kutatási eredmény az NRC piackutató cég 500 fő, 16-25 év közötti magyar fiatal körében elvégzett felméréséből (2016. május):

  • 16 éves kor felett a megkérdezettek fele már él szexuális életet.
  • Minden második családban tabutéma a szexualitás.
  • A tinédzser lányok fele nem védekezik az első együttlétkor.
  • A 16-25 év közöttiek negyede még nem használt semmilyen védekezési eszközt.
  • Minden negyedik 25 év alatti fiatal úgy hiszi, a szexuális úton terjedő betegségek csak nemi aktus útján fertőznek.
  • A magyar szülőknek csak egy tizede támogatja tinédzser gyermeke fogamzásgátlását, így a fiatalok sokszor a sürgősségi megoldásokat részesítik előnyben, melyeknek nagy az egészségügyi kockázata.

Mit tehetünk, hogy a gyerekünk olyan tájékoztatást kapjon, ami jó neki?

Először is mutassunk példát már egész kicsi kortól. Sokan gondolják úgy, hogy ha a gyerek megkapja a kellő gondoskodást, szeretetet a szüleitől, akkor az már épp elég ahhoz, hogy szerető, gondoskodó felnőtté váljon. De ez sajnos kevés. Ha a gyerek nem tapasztalja meg, hogy a szülők harmóniában állnak párjuk és saját maguk szexualitásával, az intimitás megélésével és kifejezésével, akkor ők sem tudják majd, hogy álljanak ezekhez a kérdésekhez. Egyszerűen lefordítva, ha a szülők között nincs érintés, ölelés, akár még finom célozgatások, simogatások is, a gyerek nem tapasztalja meg, hogy egy párkapcsolatban hogyan éljük meg az intimitást.

Ha még emellett leginkább a tiltásokról, a veszélyekről, a rossz tapasztalatokról, a fájdalomról beszélnek otthon a családban, és nem hall a gyerek pozitív élményekről, akkor nem alakít ki pozitív képet a szexualitásról, nem tud felszabadult, örömet adó és azt befogadni is képes partner lenni. Szorongással, félelemmel fogja eltölteni már a téma is, nemhogy maga a szex. Persze az fontos, hogy a gyerek ne legyen tanúja saját szülei szexuális életének, de ugyanennyire fontos, hogy tapasztalja meg, hogy ha vannak otthon bajok az intimitás terén, ezeken a szülők egymás (meg)bántása nélkül igyekeznek úrrá lenni, megbeszélni a konfliktust, és megegyezésre jutni.

 

 

Hogyan és mikor világosítsuk fel a gyerekeket?

A nemiséggel, a szexszel kapcsolatos témákról a legtöbb tini felnőttek előtt nem szívesen beszél. Különösen akkor jellemző ez, ha a szülők saját maguk is feszengenek a témától, ill. nehezen élik meg az intimitást párjukkal. Ha a szülő már attól zavarba jött, hogy óvodás gyermeke az oviból hazajövet azt mesélte, hogy a „fiúknak kukijuk van, a lányoknak puncijuk”, és még el is meséli, hogy ezt hogy derítette ki az oviban, akkor várhatóan nem vagy nagyon nehezen tudja majd rávenni magát arra, hogy felvilágosítsa a gyermekét. Ekkor valószínűleg haszontalan és kényelmetlen lesz az a bizonyos „nagy beszélgetés” – zárójelben itt jegyezném meg, hogy nem is egy nagy beszélgetés kellene, ennél fontosabb, hogy a gyerek érezze, bármikor bármit kérdezhet félelem és szégyenérzet nélkül. Nem elegendő tehát, ha egyszer leülünk beszélni a gyerekkel a méhecskékről és virágokról, már egészen pici, akár óvodás kortól éreznie kell a gyereknek, hogy nyitottak vagyunk a kérdéseire, és támogatjuk a kíváncsiságát. 

 

Ha a gyerek olyasmit tapasztal, ami zavarja vagy zavarba hozza őt, kell legyen egy felnőtt, akinek elmondhatja ezt. Magyarázat nélkül ezek a helyzetek a gyerekben félelmet és félreértéseket kelthetnek. Figyeljünk arra, hogy a sok szexuális inger mellett a gyerek meg tudjon mindaddig gyerek maradni, amíg éretlen a szexre. Ne akarjon csak a haverok vagy a TV-ben látottak miatt túl hamar nővé vagy férfivá válni.

A kamaszkori fizikai változásokat természetesen nem időzíthetjük, de ha ezeket ő kellemetlenül éli meg, segítsünk neki. Például ha a serdülő lányunk melltartót szeretne viselni a tornaórán, akkor vegyünk neki. Ha a kiskamasz fiunk bővebb alsónadrágot vagy pizsamát szeretne, hogy elrejthesse a reggeli spontán erekcióját, akkor ezt fogadjuk el. Ha észrevesszük az ágyneműn/pizsamán a fiunk spontán (vagy nem spontán) magömlését, ne szégyenítsük meg, hisz ez természetes velejárója a férfivá érésének. Lányoknál nagy teher tud lenni az első menstruáció, különösen, ha nem otthon éli át a gyermek. Már 10-11 éves kortól készítsük fel erre kislányunkat, és az iskolába is vigyen mindig magával egy tisztasági betétet. Ha a suliban jön meg az első vérzése, tudassuk vele, hogy nyugodtan hívjon fel minket, és jöjjön haza, jelentsen beteget. Ha a gyerek eddig gond nélkül fürdött a jelenlétünkben vagy együtt a kistestvérével, de egyszer csak már kellemetlennek érzi ezt, akkor ezt fogadjuk el.

Sajnos arról is beszélnünk kell, mi történik akkor, ha a gyermeket szexuális zaklatás éri, vagy „csak” szexuális vágyat ébreszt valakiben. Először is szögezzük le, és tudassuk a gyerekkel, hogy SOHA nem ő a hibás. Ha olyasmit jelez felénk, ami számára kellemetlen, akkor higgyük el neki. A gyereknek általában oka van arra, ha valakinek a társaságában kellemetlenül érzi magát. Ha a szülők hisznek neki, érzi, hogy támogatják, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy megosztja velünk, mit érez, és máskor is hozzánk fog fordulni segítségért.

Ha már kamaszodik, akkor jó eséllyel inkább a kortársaihoz fordul segítségért, ami az ilyen kényes esetekben nem feltétlen szerencsés. Ha megvan az alapvető bizalom a szülők és a gyerek közt, akkor jellemzőbb, hogy a szülőt (is) beavatja. Sokszor épp a barátai, kortársai fogják kellemetlen helyzetbe hozni, megszégyeníteni, vagy csak ő érzi azt, hogy kevesebb, csúnyább, éretlenebb, stb. a kortársainál, pedig kamaszoknál létkérdés a kortársak társasága, elfogadása. Ezeket az eseteket is nagyobb eséllyel jelzi felénk, és tudunk neki segíteni, ha érzi, hogy nekünk mindig mindent elmondhat, nem fogunk „támadni”, ítélkezni.

Segítség a szülők számára (is)

 

A szülő feladata, hogy egy gyerek ismerje a higiénia jelentőségét, el tudja kerülni a nem kívánt terhességet, ismerje a nemi úton terjedő betegségeket és azok kivédésének módszereit.  Ha a szülő úgy érzi, ezt nem tudja ezt megadni a gyermeknek, már azzal óriási lépést tesz, ha ezt felismerve más eszközöket keres. Segíthet egy olyan felnőtt, akiben mind a szülő, mind a gyerek megbízik. Egy nagynéni, nagybácsi, felnőtt barát, esetleg nagyobb korkülönbség esetén akár nagyobb testvér, akihez a kényes kérdéseivel bátran fordulhat.

Nagyszerű könyveket is lehet már a témában találni, illetve erre szakosodott honlapokat, mint amilyen a yelon.hu oldala és applikációja, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gondozásában.

Ha magáról a szexről nem tud a szülő könnyedén beszélgetni, akkor is sok mindent tehet a gyermek egészséges szexuális fejlődéséért. Fontos megóvni őt a korának, érettségének nem megfelelő tartalmak káros hatásaitól. Erre már számos nagyszerű szűrőprogramot és applikációt találhatunk, például: http://mte.hu/gyermekbarat-internet/internetes-szuroprogramok/ vagy https://pcworld.hu/mobil/igy-adj-tablagepet-a-gyereked-kezebe-156090.html.

A szülők mellett támogatást adhat az iskola is a felvilágosításban. Minden iskolában tartanak felvilágosító órákat, de a legtöbb helyen még mindig csak addig jutnak el, hogy végigveszik a férfi és női nemi jellegeket, és azok biológiai működését. A szexhez, intimitáshoz kapcsolódó érzelmi, lelki kérdéseket, vívódásokat, amik a kamasz fejekben kavarognak, általában már nincs mód és idő megbeszélni. Persze erre is találunk ellenpéldákat, és közösségi törekvéseket. Az MFM projekt például arra vállalkozott, hogy szemléletes, ugyanakkor élményszerű „show”-ban avassa be a gyerekeket a test rejtelmeibe. Iskoláknak, de iskolán kívüli csoportoknak is szerveznek felvilágosító foglalkozásokat.  Szintén mind iskolai csoportoknak, mind családoknak érdemes ellátogatniuk a Csodák Palotájába, ahol a Születés világa attrakció végigkíséri a látogatókat a megtermékenyítéstől a születésig, egy interaktív kiállítás segítségével.

(A szerző családi mediátor. Legutóbbi írása ITT olvasható.)