Ugye nincs baj? Kötelező szűrővizsgálat gyerekeknek

Felnőttként elég nehéz rávenni magunkat a kötelező szűrővizsgálatokra, de vajon a gyerekünkre legalább odafigyelünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2016. szeptember 25. Csontos Dóra

Legbelül tudjuk, hogy ideje volna elmennünk rákszűrésre, fogorvoshoz vagy egyéb prevenciós vizsgálatokra, de egyetlen porcikánk se kívánja. Felnőttként elég nehéz rávenni magunkat a kötelező szűrővizsgálatokra, de vajon a gyerekünkre legalább odafigyelünk?


Miután egy kisbaba megszületik rengeteg orvosi vizsgálatot végeznek rajta, hogy kiszűrjék az esetleges gondokat, rendelleneségeket. Ezt követően már csak meghatározott időpontokban kell eljárni szűrővizsgálatokra. Tudjuk melyek ezek? Ha nem, segítünk!

Anyagcsereszűrővizsgálat

Ez már a kórházban megtörténik. A szülést követően az első feladatok egyike ennek az elvégzése. A picinek a sarkát szúrják meg, ahova egy kis szűrőlapot nyomnak a vércsepp felitatása miatt. Ez a gyorsteszt megmutatja, hogy a kicsivel minden rendben van-e. Ilyenkor ezt a 3 betegséget szűrik:

  • Phenylketonuria vagy PKU (aminosav-anyagcsere betegség), amely egy ritka veleszületett anyagcserezavar. A betegség miatt, a kisbaba egész életében képtelen lesz megfelelően lebontani egyes fehérjetartalmú élelmiszereket. Ha ezt diagnosztizálják, kötelező lesz egy szigorú diétát követnie a gyermeknek.
  • Galactosaemia (szénhidrát-anyagcsere betegség), azt jelenti, hogy a baba étrendjéből teljes mértékben mellőzni kell a tejet és a tejtermékeket – ide értve az anyatejet is. Ezzel a betegséggel lehet teljes életet élni, csak szigorú diétát követve mellőzni kell a tejes ételeket, italokat.
  • Hypothyreosis (pajzsmirigy-alulműködés), ez a betegség egy T4 nevű hormon hiányát jelezi, ami megállítja a babát a fejlődésben. A betegség kezelésének érdekében hormonpótlásra van szükség. A tünetek az első hetekben alakulnak ki, így érdemes nagyon odafigyelni a gyerkőcre!

Csípőficamvizsgálat

Érdekesség: lányoknál gyakrabban előfordul a csípőficam kialaulása, mint a kisfiúknál. A betegségnek több fokozata is van. A szűrővizsgálat úgy történik, hogy a babának a lábát térdben behajlítva, kifelé és befelé forgató mozdulatokkal vizsgálja a doktor. Ha csak enyhe csípőficamról beszélünk, akkor azt könnyen kezelhetjük egy terpeszpelenkával és rendszeresen végzett tornagyakorlatokkal, ami nagy valószínűséggel nem fog tetszni a kicsinek. A legfontosabb azonban az, hogy a szülő ne adja fel egy kis sírás-hisztizés miatt a gyakorlatok elvégzését. Ha súlyosabb csípőficamról beszélünk, akkor rendszeres kontrollra, csípőgyakorlatokra és egy úgynevezett Pavlik-kengyel használatára van szükség. A kengyel segítségével a baba lába rögzíthető egy adott helyzetben.

Hallásszűrés

A halláskárosodás a leggyakrabban előforduló születési rendellenesség, amelynek a felét genetika okok váltják ki, de a másik részben ez lehet a méhben ért trauma hatására, vagy bizonyos gyógyszerek szedése a várandóság alatt. Egy kisbabánál elég nehéz kiszűrni, hogy valóban hall-e, de ha azt tapasztaljuk, hogy a baba nem rezzen össze a hangos zajokra, de, ha nem keresi a hangok forrását, akkor is gyanakodhatunk. Az újszülötteket speciális módon, egy otoakusztikus emissziós módszerrel mérik, ami az idegrendszer működését, illetve annak hiányát vizsgálja. Fontos, hogy a problémára még a gyermek hathós kora előtt rájöjjünk, hogy megkezdődhessen a kezelés és ez ne hasson ki a későbbi beszédfejlődésre, beszédértésére. Mindenesetre, ha azt vesszük észre, hogy a gyermekünk nagyon nem akar reagálni semmilyen zajra, akkor forduljon a védőnőhöz vagy mielőbb a füll-orr-gégészetre.

Szem- és látásvizsgálat

Sok szülő sokáig észre sem veszi, hogy a kicsi látásával gond van, mert ezek a legtöbb esetben rejtett problémák és csak később okoznak tüneteket. Szemvizsgálatra már lehet vinni azokat a gyerkőcöket, akik meg tudnak maradni anya vagy apa ölében egy párperces felmérés erejéig. Gyakori probléma a könnycsatorna elzáródása, tünete: a könnyezés, ami már kicsípi a szem sarkát, de a csipásodás is intő jel lehet. Ennek a kezelésére több mód is létezik. Az első az antibiotikum szemcsepp használata, amit akkor kell használni, ha a szem nagyon váladékos. A következő lépés a masszírozás, ami az ujjunk segítségével tudunk elvégezni. Az ujjunkat a belső szemzug alatti gödröcskébe nyomjuk, majd az orral párhuzamosan lefelé húzzuk. A masszírozást naponta négyszer-ötször érdemes végezni. Ha egyik módszer sem használ, akkor orvosi beavatkozásra van szükség: a könnycsatorna átmosás hatalmas sírást vált ki a kicsikből, de ennek oka sokkal inkább a félelem, mint a fájdalom.

Korai fogápolás

Igaz, ezt csecsemő korban nem kell még szűrni, viszont, ha nem figyelünk oda hatalmas károkat tudunk vele okozni a gyermekünk felnőttkori de már idősebb gyermekkorában is. Ha a gyerekkel nincs megszerettetve, de legalábbis elfogadtatva, hogy minden este és reggel fogat mosson, akkor ezt később sem fogja megtenni, ennek pedig az lesz a hatása, hogy már a tejfogai is lyukasodni fognak. Ha ez a módi idősebb korban sem változik meg, a tömések után jöhet a gyökérkezelés, majd a fogak elvesztése. Tragikusan hangzik, de ez az igazság. Felelős szülőként jó mintát kell követniük a gyerekeinknek. Mossunk együtt fogat, legyen játék ez az egész.