Varázslatos lovak – lovasterápia testközelből

Napjainkban egyre ismertebbé válik a lovasterápia, amelyet sikerrel alkalmaznak különböző mozgásszervi, pszichés és fejlődési zavarok kezelésére.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Iskolások 1-3 év Óvodások
2017. november 28. Czefernek Léna

Egyre több tagot számlál a Magyar Lovasterápia Szövetség, nemrég ért véget az utolsó képzés, amelynek végén újabb terapeutákkal bővül a más amúgy is népes család. Ebből az alkalomból beszélgettünk Bozori Gabriellával, a szervezet ügyvezető alelnökével.

Az elmúlt években egyre több szó esik arról, mi is az a lovasterápia, cikkek, interjúk jelennek meg a témában. Könnyebben találják meg önöket azok, akiknek szüksége van rá?

Az utóbbi időben egyre könnyebb megtalálni minket, és mivel a szövetség honlapján e-mail cím, telefonszám is fent van, könnyen be lehet jelentkezni, ez természetesen a fóti terápiákra vonatkozik.

Hogy jut el egy szülő odáig, hogy megkeresse önöket?

Ha egy gyermek valamilyen problémával küzd, például elmarad a beszédben vagy a mozgásfejlődésben, az óvodás korára általában kiderül. Ekkorra a szülők már eljutnak sok helyre, nevelési tanácsadóba, autizmus kutató központba, Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői Bizottsághoz, ahol diagnosztizálják a gyermek problémáját. Sokszor ezekben az intézményekben dolgozó szakemberek javasolják a lovasterápiát, aminek hatására a szülők elkezdenek keresgélni. Olyan is van, hogy az óvodák, iskolák pedagógusai javasolnak minket. Az elmúlt húsz év munkája meghozta a gyümölcsét, ma már szakmai berkekben és a szülők számára is ismert a módszer. 

Honnan tudjuk, hogy hova érdemes fordulni?

Mindenképpen fontos megnézni, hogy a lovasterápiát hirdető intézmény terapeutája kapott- e hivatalos képzést. Ezt az országban egyedül a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítványnál lehet megszerezni, ezért honlapunkon ennek könnyű utána nézni. Sajnos sokan hirdetnek képzettség, szükséges tárgyi feltételek és terápiára alkalmas lovak megléte nélkül is hasonló foglalkozásokat. Olyan is van, hogy egy alapítvány ezt ingyen teszi, és amikor egy családnak nehéz kigazdálkodni a terápia költségét, akkor talán érthető is, hogy sokan viszik el ide a gyermeküket. Sajnos tapasztalhatják egy idő után, hogy a terápia hatása elmarad.

Létezik olyan állami támogatás, amely segítségével azok a családok is igénybe vehetik a terápiát, akik számára ez a kelleténél nagyobb anyagi terhet jelent?

Sajnos nincsen ilyen jelenleg, de alapítványunk és a szakma képviselői évek óta folytatnak tárgyalásokat az OEP-el, hogy a terápia részben vagy egészen bekerülhessen az államilag támogatott terápiák körébe. Mi nem adtuk fel a reményt, és vannak olyan pillanatok a tárgyalások során, amikor úgy érezzük, hogy a jövőben ez meg is tud valósulni.

Mennyire drága egy foglalkozás?

Egy foglalkozás költsége 10-12 ezer forint. Ebben az összegben nem csupán a terapeuta díja, de a ló összes tartási költsége, fűtés, takarmány, villany is szerepel, ám tudjuk, hogy ez a legtöbb család számára irreális megterhelést jelent.  Fontos számunkra, hogy ne csak azoknak a gyerekeknek legyen lehetőségük lovasterápiára járni, akinek a szülei anyagi helyzete ezt engedi, ezért Fóton van lehetőség arra, hogy a család alapítványi támogatást kérjen, és így a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat segítségével csupán húsz százalék önrészt kell fizetni.

Milyen az országos lefedettség? Előfordulhat, hogy valaki számára azért nem elérhető a lovasterápia, mert egyszerűen nincs a környéken?

Sajnos valóban van olyan része az országnak, ahol 50-60-70 kilométeres körzetben nincs lehetőség terápiára járni. Ezért tartjuk nagyon fontosnak a szakemberek folyamatos képzését.

Milyen feltételei vannak annak, hogy valaki lovasterapeuta legyen?

Három fő ága van a lovasterápiának, ezekhez eltérő szakirányú végzettség szükséges. A hippoterápia, ami mozgásszervi panaszokat gyógyít, gyógytornász végzettséget igényel, a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna gyógypedagógusok számára elérhető, a pszichológiai lovasterápia tanulását pedig pszichológus végzettséggel lehet elkezdeni.

Fontos, hogy a jelentkező jó lovas legyen?

Természetesen szükséges, hogy alapfokú lovaglási ismeretei legyenek, hiszen buszsofőr sem lehet valaki jogosítvány nélkül. Ám nyilván ezek a készségek a két éves képzés során fejlődnek, több lovas vizsgát is le kell tennie a résztvevőnek.

Milyen szempontok alapján választják ki a terápiás lovakat?

Mivel a terápia során előfordul, hogy sok ló dolgozik együtt, ezért úgy döntöttünk, hogy biztonságosabb, ha csupán kancákat és herélt állatokat foglalkoztatunk, mert egy mén megjelenése veszélyforrás lehet egy ilyen közegben. Minimum öt éves és megfelelő alapkiképzésen plusz egy speciális kiképzésen átesett lovakat választunk ki a feladatra, mostanában már alkalmassági vizsga is van erre a célra. Fontos szempont kiválasztáskor a ló testfelépítése, mozgása, személyisége és viselkedése is.

Hogyan lehetne összefoglalni azt a többletet, amit egy ló adhat a terápia során?

Azt szoktam mondani, hogy ez egy nagyon összetett hatásegyüttes. A gyermek felül a ló hátára, a ringató mozgás a hordozó funkción túl egy kellemes élmény. A mozgás koordinációra, az egyensúlyérzékre, az izomtónus szabályozására is nagyon jó hatással van. A lovakban az a varázslatos, hogy mivel ők maguk is társas lények, és csoportban élnek ezért nagyon fejlett kommunikációval rendelkeznek. Nekik a természetben a túlélést jelenti, hogyan reagálnak a környezetre, ezért borzasztó szenzitívek, és nem csak a külvilágra, a velük együtt dolgozó emberre is. Átveszik a rezdüléseinket, nem is kell hozzá felülni a hátukra. Mivel csoportosan, hierarchiában élnek, fontos, hogy a velük dolgozó embert el tudják fogadni.  Nagyon sok gyermek számára óriási motivációt jelet az, hogy lóháton ülhet. Hajlandóak például olyan szituációba belemenni, amibe egyébként nem.

Felnőttek számára is hasznos lehet a lovasterápia?

Igen, főleg a hippoterápia és a pszichoterápia területén. Egy balesetben megsérült ember rehabilitációjában is kiválóan alkalmazható, de olyan kórképeknél is, amelyek kialakulása fiatal felnőttkorban történik, mint például az evészavar vagy valamilyen szenvedélybetegség.

Mennyi ideig tart a lovasterápia?

Ezt csak konkrét eset ismeretének tükrében lehet megmondani, hiszen minden diagnózis más, és még egy adott diagnózis esetén is eltérő a páciens terhelhetősége, más-más problémák merülhetnek fel. A terapeuta felelőssége eldönteni az anamnézis ismeretében, hogy milyen kezelés és mennyi ideig szükséges. Mi tanévekben gondolkodunk, általában a gyógypedagógiai kezelés heti egy kezelés mellett egy tanévig mindenképpen tart, és ezt követően el kell dönteni, szükség van-e a folytatásra.

Léteznek egyéni és csoportos foglalkozások. Mitől függ, hogy kinek mire van szüksége?

A hippoterápia minden esetben egyénileg zajlik, a gyógypedagógiai és pszichológiai kezeléseknél a résztvevőtől függ, mire van szükség. Az óvodás korú gyermekeknél fontos, hogy egyéni foglalkozásokkal kezdjünk, hiszen először meg kell ismernie az adott közeget és megtanulni a hozzá kapcsolódó szabályokat. Egy serdülő viszont lehet, hogy egy csoportos foglalkozáson fogja megtalálni a problémájára a megoldást.

A lovakra hogyan hat egy ilyen foglalkozás?

Nagyon érdekes, mert a terápiás állatok pontosan tudják, hogy most foglalkozás van és „viselkedni” kell. Sokszor előfordul, hogy egy ép lovashoz teljesen másképpen viszonyul az állat. A másik érdekesség, hogy ugyanúgy, ahogyan a lovak hatnak a gyerekekre, a gyerekek is hatnak a lovakra. Látszik, kinek szeretnek a közelében lenni, és ki az, akitől tartózkodnak. Persze minden esetben együttműködnek, de mégis észrevehető a különbség.

A ló is hat a gyerekre, például egy túlmozgásos páciens egy ló hátán a foglalkozás végére megnyugszik. Ezért ilyenkor kifejezetten békés lovakat szoktunk adni. Ez fordítva is igaz, van, amikor egy inaktív gyerek, akinek egy élénk lovat adunk, maga is felélénkül. Egyébként az egész terápia maga egy háromszögben zajló interakció, a ló, a páciens és a terapeuta is hatnak egymásra, hiszen a terapeuta szabályozza ezt a folyamatot.

Nagyon érdekes az is, ahogyan a ló jelzéseket küld, amelyek segíthetik a terápia folyamatát. Egy pszichológia lovasterápia során a lóval kapcsolatos helyzetekben maga a páciens is könnyebben fogalmazza meg a problémát, de olyan is van, hogy a ló jelzései alapján bukkannak új dimenziókra.

Létezik olyan helyzet, amikor nem érdemes belevágni a terápiába?

Természetesen rengeteg kontraindikáció van, ezek felmérése a terapeuta feladata, ezért is fontos, hogy képzett szakember kezébe kerüljünk. Vannak olyan esetek, amikor mindenképpen érdemes más terápia után nézni, ilyen például a lovaktól való extrém félelem vagy lószőr allergia.

[shortcodefblock title=”

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Fóti Lovasterápiás Központ

” igazitas=”right” szelesseg=”100″]

 

2151 Fót, Vörösmarty tér 2.

Tel: +36 27 539 370

Fax: +36 27 539 376

Email: gbozori@lovasterapia.hu

http://www.lovasterapia.hu

[/shortcodefblock]

Fotók: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat: Gordon Eszter, Kocsis Zoltán és Fürjes Viktória