5 tipp kisgyermekünk tökéletes karácsonyi ajándékához

Egy régóta áhított tárgy vagy inkább egy közös élmény lehet az ideális ajándék 3-10 éves gyermekünknek? Milyen szabályokat kövessünk az ajándékozásban?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermek
2018. december 21. KONELI

Szakács Adrienn, a KONELI intézmények gyermekpszichológusa ad tippeket az óvodás és kisiskolás gyermekek megajándékozásához.

A tökéletes karácsonyi ajándék megtalálása komoly kihívás valamennyi szülőnek. A szakértő 5 fontos szempontot gyűjtött össze annak érdekében, hogy a karácsonyi meglepetés valóban örömet okozzon az óvodás és kisiskolás gyermekeknek.

  1. Csomagoljunk az ajándék mellé magunkból is!

Nem elég, ha csak a tárgyakra koncentrálunk. Olyan ajándékban gondolkozzunk, amelynek köszönhetően közös élményeket élhetünk át. Ha kesztyűt veszünk, menjünk közösen hógolyózni, ha korcsolyát, akkor együtt próbáljuk ki, ha társasjátékot, akkor együtt játsszunk vele!

  1. Ne adjunk egyszerre túl sokat!

A kevesebb néha több, és ez az ajándékozásban is igaz. Ha egyszerre túl sok meglepetést kap a gyermek, ideje sem lesz mindennel játszani, már a kicsomagolásban elfárad. Így bizony hamar meg fogja unni az ajándékait.

  1. Tanítsuk meg az ajándékozás örömét!

Már kicsiként is megtaníthatjuk a gyermekünknek, hogy jobb adni, mint kapni. Közösen is készíthetünk meglepetést a család tagjainak, például névre szóló mézeskalácsot süthetünk – amikor pedig összegyűlik a család, mindenki megkapja a neki szánt meglepetést.

  1. Kerüljük az életkornak nem megfelelő ajándékot!

Ebben az életkorban a gyermekpszichológus még egyáltalán nem ajánlja a különféle elektronikai eszközök, kütyük ajándékozását. Ezekkel többnyire magányosan játszik a gyermek, nem kapja meg a közös játék élményét.

  1. Büntetés helyett: dicséret

Soha ne fenyegessük a gyermeket azzal, hogy nem kap karácsonyi ajándékot, ha rossz lesz! A büntetéssel mindig sokkal kevesebbet érünk el, mint a helyesen alkalmazott dicsérettel. Persze fontos, hogy legyen értéke a pozitív visszajelzésnek, ezért a dicséret ne járjon mindig együtt ajándékkal is. A hétköznapokban egy-egy jó szó, vagy legfeljebb egy-egy apróság jelentse a pozitív megerősítést, így megmarad az ünnepi ajándék igazi értéke is.