Ahány nemzet, annyi babás szokás

Különböző kultúrákban eltérő szokások honosodnak meg. A csecsemő- és gyermekgondozásban sincs ez másképp.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. június 07. Paulik András

Különböző kultúrákban eltérő szokások honosodnak meg. A csecsemő- és gyermekgondozásban sincs ez másképp.


SVÁJC
 
Svájcban egészen különleges módon bánnak a kisbabákkal. A magyar gyakorlattól eltérően a születés utáni ötödik napon fürdetik meg az újszülötteket, addig csak megtörölgetik úgy, hogy ne jöjjön le a magzatmáz. Az otthoni fürdetés sem sokkal gyakoribb, hetente egyszer, fürdető nélkül, tiszta vízzel mossák le a kicsiket. Fürdés után kizárólag natúr mandulaolajjal törlik át a babák bőrét. Nem használnak nedves popsitörlőt sem, hanem olyan száraz törlőt lehet kapni, amit bevizeznek, és úgy törlik le a babapopsit.
 
JAPÁN

Az európaitól jelentősen eltérő gyakorlatokat alkalmaznak Japánban. Az ottani babák szinte nem is találkoznak édesapjukkal, aki csak ritkán jár haza. A japán anyukák születésüktől a hátukon hordják a babákat, és sok esetben együtt is fürdenek velük. Egyes tanulmányok szerint ma Japánban van a legtöbb csípőficamos baba, ami a nem megfelelően beállított hordozó miatt alakul ki. Mivel az anyukák általában nem dolgoznak, nincs szükség bölcsődére sem, az első közösségbeli élményeiket az iskolában szerzik a japán gyermekek. Már a babák is örömmel nézegetik a bölcső fölé akasztott origami figurákat. Amint lehet, édesanyjuk elkezdi tanítani nekik a japán papírhajtogatás művészetét, hogy elég kreatívak legyenek a különleges írásjelek későbbi elsajátításához.

FINNORSZÁG

Egy óriási kartondobozzal lesz gazdagabb, aki Finnországban gyermeket szül. Ezt a szokást hetvenöt éve vezették be az országban, ahol először csak rászoruló családok kaptak ilyen formában állami támogatást, ám ma már minden várandós nőnek jár a baba ellátásához nélkülözhetetlen holmikkal teli doboz. Találhatunk benne többek között matracot, téli ruhácskákat, vékonyabb overált, zoknikat, bodykat, törölközőt, babaápoló eszközöket, textilpelenkát, melltartóbetétet, rágókát, mesekönyvet is, és kiválóan használható a baba első kiságyaként. Kis helyen elfér, könnyen mozgatható, ágyazható és kényelmes. A doboz mára az anyaság jelképévé vált Finnországban.