Ahol az újdonsült apukák hónapokig a gyermekeikkel lehetnek

Manapság néhány országban nemcsak az anyukák, hanem az újdonsült apukák is hónapokig otthon maradhatnak a családjukkal a gyermekük születése után.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csecsemő gondozás
2016. január 19. Csontos Dóra

Manapság néhány országban nemcsak az anyukák, hanem az újdonsült apukák is hónapokig otthon maradhatnak a családjukkal a gyermekük születése után.


Svédországban – ahol 1974 óta már a férfiak is otthon maradhatnak a gyermekkel – újabban arra ösztönzik az apukákat, hogy a babák születése után teljes három hónapot töltsenek a családjukkal otthon – számolt be a BBC.

Svédország a 70-es években a világon elsőként biztosított lehetőséget a szülőknek arra, hogy eldöntsék, melyik szülő marad otthon gyermeket nevelni.

„Ennek itt mélyen gyökerező hagyományai vannak: az, hogy a javaslatot annak idején mindkét párt megszavazta, világosan jelzi, hogy az állam szerint a családban mindkét szülő egyenrangú, és egyik nemnek sem kell nagyobb felelősséget vállalnia a másiknál” – magyarázta Roger Klinth, a Linkopingi egyetem kutatója.

Az eredeti ötlet az volt, hogy a házaspár gyermekenként fél évet kap a gyermek születése után, amelyet bármelyikük felhasználhat. Két évtizeddel később azonban még mindig 90 százalékban a nők maradnak otthon a gyermekkel.

Ennek a problémának a megoldására vezették be 1995-ben azt, hogy minden férfi 30 napot kap, amelyet ha nem használ fel, a pár egy teljes hónap fizetett szabadságtól esik el. Ezt az egy hónapot 2002-ben 60 napra, idén év elején pedig 90 napra növelték. Így ma a svéd szülők összesen körülbelül 16 hónap, 480 nap fizetett szabadságot kapnak, amikor a gyermekük megszületik.

Svédországban a világon az egyik legkisebb a nemek közötti különbség a World Economic Forum adatai szerint.

A gyermekneveléshez való egyenlő jog hosszú távon jelentős előnyökkel jár – véli Niklas Lofgren, a Svéd Társadalombiztosítási Ügynökség munkatársa.

„Azt hiszem, hogy ez egy logikus lépés. Ha ugyanis egyenlőbben oszlik meg a felelősség a szülők között, amikor a gyermek még kicsi, nagyobb eséllyel vállalnak nagyobb felelősséget a szülők akkor is, ha esetleg idővel elválnának. Nincsenek bizonyítékok arra, hogy a kettő között közvetlen összefüggés lenne, de ma már jóval gyakoribb Svédországban, hogy a szülők a válás után is megosztják a felelősséget, és a gyermek felváltva van a szülőknél.” – mondta Niklas Lofgren.

Mindez a svéd államnak 3,2 milliárd dollárjába került 2015-ben, amelyet nagyrészt a magas adókból fedeznek.

Az, hogy az alkalmazottak hosszabb időre kiesnek a munkából, nem szükségszerűen okoz problémát – véli Catharina Back társadalombiztosítási szakértő. „Természetesen kihívást jelent megoldást találni, amikor valaki a gyermek születése miatt hosszabb időre kiesik a munkából, de mivel a szülők időben értesítik a munkaadójukat erről, a cégek fel tudnak készülni, és megoldást tudnak találni. Egy rövidebb ideig tartó hiányzást nehezebb megoldani” – mondta Back.

40 évbe került és számos politikai reform kellett ahhoz, hogy idáig jusson Svédország az egyenlőség terén. Ma még mindig nagyobb eséllyel vállalnak a nők részmunkaidős munkát vagy döntenek úgy, hogy hosszabb időre otthon maradnak a gyermekkel. Mindenesetre, ha a mostani tendenciák folytatódnak – úgy, ahogyan az elmúlt években is – 2035-re fele-fele arányban vállalhatják a férfiak és a nők azt, hogy otthon maradnak a kicsikkel.