Aki szeret, az tovább él: A házasság szexi, trendi és fancy

A házasság nem csak szexi, hanem trendi és fancy is, egyáltalán nem elavult – jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Magyarország családpolitikájáról tartott előadásában a Parlamentben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bagdy emőke
2016. február 15. Csontos Dóra

A házasság nem csak szexi, hanem trendi és fancy is, egyáltalán nem elavult – jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Magyarország családpolitikájáról tartott előadásában a Parlamentben.


Helytállani a munkában és a családban nehezen megy támogató közeg nélkül – hangsúlyozta az államtitkár, aki férjének is megköszönte támogatását.

Novák Katalin rámutatott, hogy Magyarországon Európa szívében élünk, ezért a magyar családok megerősítésekor nemzetközileg is gondolkodnunk kell. Felidézte, a Budapesti Demográfiai Fórumon is nagyon sok szó esett arról, hogy a családokat kell a középpontba helyezni. Az e célért dolgozó civil szervezetek a jövőben is támogatást kapnak majd.

Az államtitkár megfogalmazása szerint az Alaptörvény a védőpajzsa a magyar családpolitikának, a családok védelmét sarkalatos törvények biztosítják. Rendkívül fontos alapelvnek nevezte a családi típusú adóztatást, azt, hogy a kormány nem adóztatja meg a gyermekneveléssel járó költségeket. A másik fő célkitűzésük munkát adni a szülőknek, ehhez kapcsolódik például a munkahelyvédelmi akció vagy a gyed extra. Az Otthonteremtési program pedig nemzetközi szinten is példaértékű. Ezzel segít a kormány azoknak, akik most tervezik a gyermekvállalást és azoknak is, akik már nevelnek gyermekeket.

Célunk úgy támogatni a gyermekvállalást, nevelést, hogy egyben a gazdaság élénkítéséhez is hozzájáruljon – mondta Novák Katalin.

Aki szeret, az tovább él

Akármilyen hitrendszerben élünk, legalapvetőbb küldetésünk, hogy továbbvigyük az életet – mondta Bagdy Emőke pszichológus a Családi Napon a Parlamentben. „Mi más lenne az élet értelme, ha nem az élet átadása?” – tette fel a kérdést a szakember. Hozzátette: az ember nem tud egyedül létezni, kell a társ, hogy valaki számára fontos legyen.

Bagdy Emőke szerint olyan értékváltozásról van szó a szívekben és a fejekben, amivel muszáj foglalkozni. Ha a népesség nem akar gyermeket, akkor akármilyen lehet a családpolitika – hansgúlyozta.

Bagdy Emőke egy 1938 óta zajló harvardi kutatásra hivatkozva elmondta: az élethossz alakulásában gyökértényező az emberi kapcsolatok minősége, az, hogy valaki párkapcsolatban, családban él- e. Kiderült, hogy ha valaki minőségi és nem felhasználó, kihasználó kapcsolatban él, akkor az meghosszabbítja az életet. A fogyasztói mentalitás megváltoztatása közös feladat – emelte ki a pszichológus. Akármi van a világban körülöttünk, arra kell a legnagyobb hangsúlyt helyezni, hogy minőségi kapcsolatokat ápoljunk – ismételte többször a szakember.

Bagdy Emőke szerint lelkük megóvása érdekében az embereknek foglalkozniuk kellene gyermekeikkel. Pelenkázz és tovább élsz! – idézte Knopp Máriát a pszichológus. Nem szabad elveszíteni a reményt, tenni kell azért, hogy változzanak a dolgok – hívta fel a figyelmet Bagdy Emőke.