Így újítsd fel fillérekből az erkélyed

Nyáron a legjobb dolog a szabadban pihenni, melyre az otthoni erkélyünk kiváló megoldás lehet, csak jól kell berendeznünk. Hogyan tegyük mindezt olcsón? Mutatjuk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
díszítés
2015. április 10. Csontos Dóra

Nyáron a legjobb dolog a szabadban pihenni, melyre az otthoni erkélyünk kiváló megoldás lehet, csak jól kell berendeznünk. Hogyan tegyük mindezt olcsón? Mutatjuk!


Nálunk örök kérdés, hogy mivel is dobjuk fel az erkélyünket illetve mivel tegyük kényelmessé egy esti beszélgetéshez azt a pici kis zugot, amit most csak néhány virág dob fel. De persze nem szeretném elferdíteni az igazságot, így őszinte leszek: most még virágunk sincs.

Segítségül hívtuk Osgyán-Balasko Laura lakberendezőt, hogy adjon pár tippet, amit a kicsi kis erkéllyel és nagyobb hellyen rendelkezők is ugyanúgy tudnak alkalmazni.  A válasz azonnal megérkezett: “Párnákra mindenképpen szükségünk lesz! Érdemes vidám színekben megválasztani hozzájuk a huzatot, például a virág minta igazán hangulatos. Amennyiben kicsi az erkélyünk, úgy a bútorokat elhagyva szőnyeggel és párnákkal is kialakíthatunk egy pihenősarkot. Használjuk ki a teret, de igyekezzünk ne összezsúfolni tárgyakkal.”

Hasznosíts újra!

A legjobb módszer a spórolásra ha újrahasznosítod azokat a dolgokat, amire már nincs szükséged. Azt az érvet már fel sem hozzuk, hogy ezzel még környezetkímélő is vagy, mert te, kedves olvasó magadtól is elég tudatos vagy. Igaz? Osgyán-Balasko Laura a Lakásművészet bloggírója szerint szinte minden régi holminkat felhasználhatjuk. “A régi ablakkereteket használhatjuk virágok, fényfüzérek vagy különböző tárgyak tárolására. Dekorációként alkalmazható még a fagally, melyre szintén aggathatunk tárgyakat. Ennek alkalmazása azért is jó, mert a kicsikkel közösen lehet egy ideális darabra “vadászni” és miután ez megvan le is festhetjük a számunkra kedvelt színre. És végezetül mire nem jó egy létra és egy pár gumicsizma? “A gyekőc biztos imádná a régi csizmáit teletömködni virágfölddel és egy gyönyörű, általa választott virágot gondozni. Légy kreatív és nagyon olcsón mutatóssá tudod tenni az erkélyed!”

Ha már újrahasznosításról van szó, akkor érdemes szétnézni a konyhában is. Üres üvegek várnak kidobásra vagy épp selejtezel a régi evőeszközök között? Íme néhány trükk, amit az erkélyen is feltudsz használni:

Ennek formázásához apa ügyes kezeire is szükség, de ha kész van, akkor használhatjátok csilingelők alkalmazására de akár virágtartónak is. A fölös üvegeket pedig így érdemes használni:

Dekorálnál?

Az erkélyt mi sem dobja fel jobban mint a természetesség. Próbálj meg minél több faanyagot alkalmazni. Ha szeretnél kintre ülőalkalmatosságot, akkor érdemes elgondolkodnod a raklap használatán. “A ládákat nemcsak ülőkeként, de tárolóként is felhasználhatjuk például párnák elrejtésére valamint virágtartónak is fantasztikusak. A Lakásművészet oldalán hamarosan látható lesz egy raklapbútor készítése lépésről lépésre, így onnan is meríthettek ötletet.” Egy raklap ára 1400 forint körül mozog és ha nem ódzkodsz a munkától, akkor sok pénzt spórolhatsz azzal, ha magadnak csiszolod és (ha kedved tartja) fested is. Ha ezzel kész vagy, nincs más dolgod, mint telepakolni pihe-puha párnákkal és már mehet is a délutáni szieszta egy könyvvel a kezedben. Szuper, nem igaz?

Természetesen gondoltunk azokra is, akiknek nincs akkora erkélyük, hogy akárcsak egy raklap kiférjen így ebben az esetben jó megoldás lehet a ládák alkalmazása. “A ládákat lefesthetjük különböző színűre, és alkalmazhatjuk álló vagy fekvő pozícióban is. A tetejére plédet és párnát tehetünk, és máris kényelmes ülőke vált belőle, ahogyan a képen is látjátok”:

“Kényelmi szemponthoz sorolnám a függönyt, mely egyben dekorációnak is megfelel. Ezáltal egy kicsit eltakarhatjuk az erkélyünket, valamint árnyékolóként is jó a nyári napsütésben. Így a saját intim szféránkat megőrizhetjük, ha egy könyvet szeretnénk olvasni a reggeli elfogyasztása közben. Több helyen vásárolhatunk olcsó karnist és függönyt, mely utóbbiból a fehér színválasztást javaslom. Karnis helyett kifeszített kötélre is felcsíptethetjük a választott függönyt. Továbbá használhatunk szőnyeg, ami hangulatossá és meleggé varázsolja az erkélyt. Aki nem fél a sok esőzéstől, próbálja ki.”

Az esti fények…

Mivel az erkélyünknek nem csak napfényben kell jól mutatnia, így mutatunk pár szuper megoldást, ami este is mutatóssá teszi kedvenc kültéri helyünket. “Az erkélyünk dekorálására az egyik leghangulatosabb elem a fényfüzér, mely az esti órákban tökéletes díszítő elem. Több áruházban kapható kedvező áron füzér és hozzá kapcsolódó lampion is.

Ha azonban mi ezt is inkább otthon készítenénk, arra is van lehetőségünk. Nincs másra szükségetek, mint néhány muffin papírra és a karácsonykor használt égősorra. A gyermeketekkel formázzatok különböző mintákat majd tegyétek az égő köré. De ugyanezt az égősort elkészíthetitek ping-pong labdákkal is. Íme:

Most már több kifogásunk nem lehet: magunk után újítsuk meg az erkélyünket is! Hajrá!

Fotók: Pinterest