Lehet stresszmentes a szeptemberi évkezdés?

Kinőtt ruhák, leharcolt ovizsák vagy tolltartó, megunt iskolatáska és hosszú tanszerlista - a napokban már a legtöbb család gondolatai a szeptemberi évkezdés körül forognak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2018. augusztus 21. www.jatekliget.hu

Ha számunkra is ismerős ez a helyzet, érdemes elolvasni Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének praktikus és stresszoldó tippjeit!

Legyen listánk, és inkább többször vegyünk keveset!
Fontos, hogy ne hagyjunk mindent az utolsó napokra, lássunk hozzá már most: nézzük át a szekrényét, tegyük félre a kinőtt ruhákat, válogassuk át a füzeteket, ceruzákat, nézzük meg, mi az, ami még az előző évről használható. Közben írjuk fel pontosan, hogy mire van szükségünk, majd a tanszerlistával együtt összegezzünk. Jó ötletnek tűnhet, hogy egy nap alatt legyünk túl a bevásárláson, de a tapasztalat szerint ez ritkán válik be. A nap végére gyerek és felnőtt egyaránt kimerült, a szülő türelmetlen, a gyerek nyűgös lesz. Ehelyett érdemes több részre bontani a bevásárlást, így alkalmaként délután rászánva egy-egy órát nyugodtabban zajlik a vásárlás és a gyerek is jobban örül az új szerzeményeknek.

Személyesen vagy online?
Időt – és sokszor pénzt is – spórolhatunk, ha webáruházakból szerezzük be a szükséges eszközöket, ám az elsősök esetében rendszerint fontos, hogy személyesen válasszák ki, mit vinnének magukkal az iskolába, de sok óvodásnak is határozott elképzelése van már az ovizsákja mintázatáról. Az is jó alternatíva lehet, ha kiválasztjuk akár több üzlet kínálatát végig járva, és ha megvan a kedvenc, akkor szétnézünk online, így is sokat megtakaríthatunk egy-egy nagyobb összegű tétel vásárlása során.

Elintézem inkább egyedül a bevásárlást, úgy gyorsabb. Nem?
Elsőre valóban jó ötletnek tűnik, hiszen úgy is mi tudjuk, hogy mi a praktikus, a strapabíró és az árakat is inkább a pénztárcánkhoz, s nem elsősorban a gyerek igényeihez szabhatjuk. Ám Licsár Szilvia tapasztalatai alapján, ez a látszólag gyors megoldás sem feltétlenül a legjobb. „Egy anyuka már harmadszor jött el táskát választani az üzletbe. Mérőszalaggal felszerelkezve, ki-be pakol a táskákba, megnézi, hogy melyikbe mi és hogyan fér bele – igencsak igyekszik a legtökéletesebb megoldást kiválasztani. Egy nap aztán már a gyerekkel együtt jönnek, aki egy tollvonással áthúzza a szépen kitervelt vásárlást. Bizony ő egyvalamihez ragaszkodik, a dinóhoz. És vajon kinek lesz igaza? Anyuka ideges, a gyerek elégedetlen, nyafog  – a centik bizony nem sokat számítanak.”

És ha mégsem tetszik?
Előfordulhat, hogy az iskolatáskát már az ovis ballagásra beszereztük vagy ajándékba kaptuk, így nem ismertük, hogy gyermekünk igazából mit szeretne. Sokaknál a családban, nagyobb testvérektől öröklődik a táska, így ilyenkor sincs lehetőség válogatni. Ha a gyermek láthatóan nem rajong érte, mert nem épp az aktuális kedvenc vagy slágerfigurával ellátott minta szerepel a táskán, akkor érdemes megpróbálni megkedveltetni azt a figurát vele. Találjunk ki egy közös történetet, amitől szerethetővé válik. Ha például autós vagy pillangós, akkor szerezzünk be – nyomtassunk – kifestőben vagy pontösszekötős feladatlapban a mintához hasonlót. Hajtogassunk, ragasszunk, vágjunk ki ilyen figurákat, gyűjtsünk róla szóló meséket!

Spórolj és segíts!
– Egy korszak lezárul, az óvodából iskolába menő gyerekeknél akár nagyobb szelektálást is végezhetünk a játékok közt. A már megunt darabokat eladva „nagyfiús”, „nagylányos” ajándékot is vehetünk számára, aminek az iskolában veszi majd hasznát.
– Sokan mindenből inkább többet vesznek, hátha a gyerek elhagyja, aztán ha mégsem, eladják a felesleges, de nem is használt darabokat, amikre kedvező áron lecsaphatunk.
– Füzetborítót, órarendet készíthetünk akár saját magunk, de néhány dolgot akár használtan is beszerezhetünk. Ha nálunk is akad egy-két feleslegessé vált – akár használt, de jó állapotú – iskolatáska, tolltartó, iskolaszerek vagy tornazsák, akár le is adhatjuk a Re-Formáló Egyesület gyűjtőpontjain.
– A gyermekünk számára szükséges termékek megvásárlásával, akár az óvodai csoportunk vagy iskolai osztályunk számára is gyűjthetünk. Licsár Szilvia elmondta, hogy a Segítsünk -10% felajánlás akció keretén belül a vásárlás összegének 10%-át felajánlhatja a szülő a gyerkőc ovis csoportjának, osztályának – ebből az összegből lelkes pedagógusok olyan játékokat, eszközöket válogathatnak, amivel a gyerekek hétköznapjait még jobbá színezhetik.