Mikor érdemes a családi autót hibridre cserélni?

Egy autó óriási segítséget jelent a családosoknak a mindennapokban. Persze a kényelemnek ára van, a kocsit fent is kell tartani. Aki spórolni akar, de nem szívesen mondana le a könnyebb közlekedésről, jól járhat egy hibrid- vagy teljesen elektromos meghajtású autóval. De vajon mikor érdemes lecserélni a jól bejáratott benzines vagy dízelautót a környezetkímélőbb megoldásra?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi autó
2018. február 27. Bank360

Vitán felül áll, hogy a sokgyermekes családok számára az egyik legnagyobb áldás egy saját autó. Rengeteg stressztől és kényelmetlenségtől óvhatjuk meg magunkat , ha például nem a gyakran kaotikus tömegközlekedésre bízzuk magunkat reggelente, hanem munkába menet, autóval visszük a gyerkőcöket az oviba, iskolába, vagy a délutáni foglalkozásra.

Egy autó fenntartása azonban nem két fillér: az üzemanyagköltségen felül fizethetjük a különböző járulékokat, a karbantartás költségeit, a parkolást és még sorolhatnánk. Havonta átszámítva több tízezer forintba kerül egy autó fenntartása, ami azért komoly fájdalmat okozhat a pénztárcánknak.

Sokat foghatunk egy zöldautóval

De mit tehetünk, ha autózni szeretnénk, de egy kicsit le is faragnánk a költségeken? Segítséget jelenthet, ha a belső égésű motorral felszerelt autónkat egy hibrid- vagy villanyautóra cseréljük, amely vagy sokkal kevesebbet eszik, vagy egyáltalán nem fogyaszt drága üzemanyagot és még a környezetet is kíméli.

Miért lesz ettől jobb a pénztárcánknak? Mert elfelejthetjük a tankolást, ráadásul rengeteg állami kedvezményt is igénybe vehetünk:

  • Nem kell fizetnünk az üzemanyagért, vagy csak töredékét a korábbiakhoz képest. Az autók töltése egyelőre ingyenes a közterületi töltőpontokon, így otthon a villanyszámla sem lesz nagyobb.
  • Ingyenes parkolás: aki zöldrendszámos autóval jár, rengeteg városban parkolhat teljesen díjmentesen.
  • Átírási illetékmentesség, gépjárműadó-, cégautóadó- és regisztrációs adómentesség – ezek is tízezrekben mérhető könnyebbséget jelentenek.
  • Nincs forgalomba helyezési illeték, sem visszterhes vagyonszerzési illeték.
  • Ha pedig újonnan vásárolunk a feltételeknek megfelelő autót, az állam a vételár 21 százalékát, maximum 1,5 millió forintot áll, nekünk a maradékot kell kifizetni.

Nem nehéz kiszámolni, hogy csak az üzemanyagon több tízezer forintot spórolhatunk, ráadásul az egyszeri díjaktól is eltekinthetünk, ha zöldautó vásárlására adjuk a fejünket.

Mikor érdemes cserélni?

Ez viszont nem jelenti azt, hogy egyből rohannunk kell az autókereskedésbe zöldautóért. A Bank360 hitelszakértői szerint autóvásárlás előtt a legfontosabb, hogy leüljünk és számoljunk kicsit: mennyit fordítunk most az autóra havonta vagy évente és várhatóan mennyibe kerül majd a villanyautó fenntartása? Mi az az időtáv, amikor már jobban megéri zöldautót venni?

Általános tanácsot nehéz adni, de van néhány szempont, amelyek alapján eldönthetjük, hogy nekünk való-e egy elektromos vagy hibridautó:

 

  • Ha inkább csak a városban közlekedünk

 

Ha jellemzően csak városban használjuk az autót, érdemes egy pusztán villanymotor által hajtott modellre váltani, hiszen a hagyományos kocsikban a folyamatos megállás és elindulás pazarolja az üzemanyagot a leginkább. Azonban az elektromos autóban lévő akkumulátorok nem alkalmasak nagyobb utak megtételére, a hatótáv egy töltéssel jellemzően 120-150 km a népszerűbb márkáknál. Ha hosszabb útra indulunk, de nem akarunk két város között a semmi közepén lemerülni, érdemes inkább egy hibridet beszerezni. Ez a típus a városban villanymotort használ, de a benne lévő belső égésű motorral nagyobb utakat is bevállalhatunk.

 

  • Ha tudjuk cserélni 10 évente az aksit

 

Az egyik legfontosabb szempont, ugyanis az akkumulátorokat nagyjából 10 évente cserélni kell, mivel ahogy használódnak a cellák, úgy lesz egyre gyengébb a hatótávolsága a teljesen feltöltött autónak. Viszont egy új akkumulátor beszereltetésének a költsége egy használt benzines autó ára, több millió forint. Éppen ezért vélik úgy sokan, hogy az akkumulátoros autót – főleg, ha használtan vettük – csak addig érdemes használni, amíg az akkumulátort nem kell cserélni. Érdemes tehát ebben a 10 éves időtávban gondolkodni, amikor összehasonlítjuk az új autóval elérhető megtakarítást a régi autó költségeivel.

 

  • Ha használtan is jó lesz

 

Ha végigböngésszük a használt elektromos vagy hibrid autók hirdetéseit, akkor láthatjuk, egy jobb használt benzines áráért már kaphatunk szintén használt, pár éves hibridet és villanyautót is. Ráadásul akár új, akár használt autó vásárlásán törjük a fejünket, olyan olcsón vehetünk fel autóhitelt az alacsony kamatok miatt, hogy a havi törlesztőrészlet jelentős része kigazdálkodható. Aktív használat mellett ugyanis annyi pénzt spórolthatunk a zöldautózáson, amivel jelentős összegeket tudunk a törlesztésbe forgatni.

 

  • Elég nagy a családnak?

 

Sajnos nem a nagy családosoknak kedveznek az autógyártók, amikor a környezetkímélő modellek legurulnak a szalagról: az árban elérhető, népszerűbb modellek között alig akad olyan, amelyikben négyen kényelmesen elférnek és akkor még nem is beszéltünk a csomagokról. Jellemzően kicsi, városi közlekedésre szabott autókat találunk a villanyautók piacán, míg a hibrideknél már előfordulnak olyan modellek is, amelyek jobban megfelelnek a család igényeinek.

 

  • Ha sokba kerül régi autó szervizelése

 

Kevesebb alkatrész, kevesebb gond. A villanyautók egyik nagy előnye, hogy a szervizelésre gyakorlatilag semmit nem kell költeni, hiszen alig van bennük valami, ami elromolhat . Alig, mert ami viszont elromlik, azt elég drága mulatság pótolni jelen állapot szerint. Persze, ha inkább hibridet vásárolunk, számolnunk kell azzal, hogy a belső égésű motor ugyanúgy javításra szorulhat, amivel a költségek is nőnek. Új autó vásárlásánál viszont akár 8 éves garanciát is kaphatunk az akkumulátorra és más alkatrészekre.

A jó döntéshez ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni: ha tudjuk, hogy mennyit költünk az autónkra jelenleg, és meg tudjuk becsülni, hogy mennyibe kerül majd a zöldautó, könnyedén válaszolhatunk a címben feltett kérdésre. Tartsuk szem előtt a család igényeit és a közlekedési szokásainkat, tervezzünk a megfelelő időtávval és mérettel (de legfőképp a pénztárcánk lehetőségeivel), hogy ne szülessen rossz döntés!