Narancs, a mennyei dekoráció

Számomra a narancs olyannyira a karácsonyi hangulat elengedhetetlen eleme, hogy ha kitörne a nagy narancs válság és nem tudnék venni, le is mondanék róla. Na jó, talán ennyire nem drasztikus a helyzet, de olyan érzéseket vált ki belőlem az illata, az íze és a színe is, amely mindig belső harmóniához vezet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dekoráció
2013. december 15. Szaurella

Számomra a narancs olyannyira a karácsonyi hangulat elengedhetetlen eleme, hogy ha kitörne a nagy narancs válság és nem tudnék venni, le is mondanék róla. Na jó, talán ennyire nem drasztikus a helyzet, de olyan érzéseket vált ki belőlem az illata, az íze és a színe is, amely mindig belső harmóniához vezet. Imádom, amikor a narancs, a fahéj, a csillagánizs és a mézeskalács illata keveredik a lakásban, mert ez olyan varázslatos és meseszerű, ami egy ilyen gyermeklelkű felnőttnek külön ajándék a sorstól.


A kisebbik gyermekem tavaly még kis karonülő volt és tisztán emlékszem az első narancs kóstolgatására. Vasárnap este volt, kint esett a hó, a kedvenc mécsestartómban égett a gyertya és az egész család ült a kanapén és ettük az ízes, illatos narancsot, amiből a legkisebb sem akart kimaradni. Csodás pillanatok voltak!

Tavaly többször is próbálkoztam a narancslekvár készítésével, de nem volt sikerélményem, azóta is a szekrényben figyelnek számonkérően. Az idén nem próbálkozom vele, ellenben már több kg narancsot sikerült kiszárítanom és dekorációs célra felhasználnom. Nem tudom, hogy van-e valamilyen általános szabály a szárításra, de leírom nektek, hogy én hogyan csinálom, hátha kedvet kaptok a kipróbálására.
 
5-6 db kisebb narancsot vékonyan felszeletelünk és egymás mellé fektetve egy műanyag tálcára tesszük. Néhány napra meleg, száraz helyre tesszük a tálcát (én a radiátorra szoktam), és közben ügyelünk arra, hogy naponta többször is átforgassuk a narancsszeleteket. Csodálatos illatbomba, már csak ezért megéri kipróbálni! Ha már kellően szárazak, átkenhetjük átlátszó lakkal és már csak rajtunk múlik, hogy a számtalan variáció melett, mire fogjuk felhasználni.

Én nagyon szeretem például az ajándékok mellé, a masnihoz kötözve oda adni, mert így olyan, mintha két ajándékot is adnék. Jól mutat a fán, mint karácsonyfadísz, az adventi koszorúkon, ajtódíszeken, függődíszeken például az ablakban vagy a kandalló felett, a gyertyák mellett és még sorolhatnám…

 

A héjját se hagyjuk ám veszendőbe! Ha csiga vonalban pucoljuk meg a szárításra szánt narancsokat, egy csomó narancsrózsát kapunk, amit pár napos szárítás után, akár önálló díszként is nyugodtan az asztalra tehetünk. Ha nem sikerül a csigavonal, akkor az is nagyon jó módszer, ha sütemény-kiszúróval mintákat szúrtok ki a héjjából és szárítás után a fára vagy az ajándékok mellé teszitek.

 

Tapasztalatból mondhatom, hogy fajéjjal és csillagánizzsal kombinált díszeknél, olyan illatok vesznek majd körül, hogy azt is elfelejted, miért fájt a fejed reggel! Azt hiszem, reggel ismét megyek narancsot venni… 🙂
 

Az idei AgnesS Design-os narancsosok:
 
 
 
 
 
 
Egyéb ötletek: