Rendrakás: mikortól várható el?

Elvárható-e egy kisgyermektől, hogy kivegye a részét az otthoni rendrakásból? Te mikortól bíznád meg ilyen feladatokkal? Mégis hány éves kortól várhatjuk el a gyermekünktől, hogy az otthoni rendhez ő is hozzájáruljon?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
rendrakás
2018. szeptember 18. Babaszoba
Az anyukák rendszerint azon a véleményen vannak, hogy a rendrakásra és az erre való igényre ugyanúgy meg kell tanítani gyermeket, mint a fogmosásra vagy az alvásra. Ez egy olyan folyamat, ami bizony akár 1,5-2 éves kortól elkezdődik. A renddel kapcsolatos álláspont és szokásrendszer pedig nagyban függ a családi szokásoktól.
“Ha születésétől fogva együtt csináljátok, akkor az a természetes. Ha viszont 7-10 évesen állsz elő vele, akkor jó nagy meló vár rád? – fogalmazta meg sarkos véleményét egy fórumozó a Facebookon.
A totyogók, akik lelkesen játszanak számtalan játékkal, már ki- és bepakolnak a játékosdobozból, és megértik ezeket az egyszerű szülői kéréseket: “Ez a játék kerüljön a polcra? vagy “Tedd ezt a játékot a dobozba?. Ekkor kezdhetjük a rendrakás alapozását! A lényeg ebben az időszakban még elsősorban a játékosság. Ha a pici egy adott tevékenységet örömmel végez, nem érzi kötelezőségnek, akkor szívesebben vesz részt benne.

Ne vedd el a kezdeményezést!

A rendrakásnak 3-4 éves korra már fontos helye, kell, hogy legyen a gyerkőc napirendjében, hiszen az óvodában is elvárás ez felé.
Fontos a szülői példamutatás, hiszen, ha mi nem járunk előtte a jó példával, tőle is hiába várjuk el. Amíg kicsi a gyermek, az iránymutatás mellett segítsünk neki és végezzük el együtt pl. a szobájában, játékaival, ruháival kapcsolatos rendrakási feladatokat. Legyünk türelmesek, és ne vegyük el a gyermektől a próbálkozás lehetőségét!
Ha minden feladatot kiveszünk a kezéből már kisebb korában, akkor elmegy a kedve a segítségtől, hiszen megszokja, hogy anya mindent megcsinál helyette, vagy apa jobban tudja nála. A gyermeki lelkesedést leginkább az csökkenti, ha folyton éreztetjük, hogy mi hatékonyabban és gyorsabban tudjuk elvégezni az adott feladatot.
Fontos, hogy értékeljünk minden segítséget, és nézzük el, hogy egy 2-3 vagy 4 éves nem tud tökéletes rendet rakni. Ha a gyermek segíteni akar, ne tiltakozzunk és ne gátoljuk meg ebben! Ha olyan feladatról van szó, amiben már ő is tud segíteni, adjunk rá lehetőséget!

A cikk itt folytatódik.