5 dolog, ami szigorúan tilos, ha végre elaludt a gyermek!

Tipikusan az ember vagyok, aki azt mondja, nem kell lábujjhegyen járni, ha elalszik a lurkó. És tipikusan az a szülő lettem, aki most is ezt mondja, ahhoz viszont ragaszkodik, hogy az esti altatás után egy pisszenést se, mert „vége mindennek”!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2016. április 06. Vajda Boglárka

Tipikusan az ember vagyok, aki azt mondja, nem kell lábujjhegyen járni, ha elalszik a lurkó. És tipikusan az a szülő lettem, aki most is ezt mondja, ahhoz viszont ragaszkodik, hogy az esti altatás után egy pisszenést se, mert „vége mindennek”!


Beszélek az arcommal, most meg pláne!
Gyerekkorom óta azt mondják, minden az arcomra van írva. Nem kell ahhoz megszólalnom, hogy tudják, mit gondolok. Ünnepélyesen bejelentem: szülővé válásom óta még beszédesebb a tekintetem. Egészen egyedi módon kommunikálom a férjemnek, hogy „Pszt, Lölő elaludt!”, és egészen különleges a mimikám akkor is, amikor két óra után, bevarázsolva a gyermeket a pici ágyába, leborul a kád széléről az üres tusfürdős flakon.
 
Mozgalmas esték – főszerepben az éber gyermek
Az apróságunk igazán nyugodt kis teremtmény, nappal eszik, alszik, beszélget Bagoly Bertával, mosolyog, sikkant. Este viszont jön az igazán aktív időszaka. Úgy kilenctől. A többórás program házigazdája tehát nem más, mint a mi kis tüneményünk, az asszisztensek pedig apa és anya, akik különféle praktikákkal próbálják tökélyre fejleszteni altatási technikáikat. A rekordjuk eddig két óra volt, a legrosszabb szintidő viszont egészen pontosan négy és fél óra. Az altatási forgatókönyv pedig nagyjából a következő: lassú tánc apával, Mozart (aki néha úgy „lehalkítja” a műveit, mintha nem szólna, és ez esetünkben baj), anyaillatú póló behelyezése a kiságyba (tökéletesen működik), simogatás, cirógatás, szeretgetés, éneklés, a kiságyon lógó édes kis zenélő sündisznó (Nikitől és Andristól) lábujjal történő felhúzása, mert a kezed éppen foglalt.
 
Ülsz vagy kikerülöd!
Egy. Ne lépj a padló recsegős részére, különben kész a baj!
 
Lölő előtt fel sem tűnt, hogy a nappaliban van egy padlórész, ami, ha rálépsz, recseg-ropog. Az hagyján, de ha már elhagytad a terepet, akkor is még pattog, szóval, akárhogy is vesszük, az biztos, hogy nagyjából 5-10 másodperces zajt tudsz csapni vele. Tehát: ha a gyerkőc félálomban van, inkább maradsz a fenekeden, ha nem vagy képes átlépni!
 
Altatás után ne éhezz meg!
Kettő. Nem eszünk-nem iszunk, miután elaludt, avagy magadra vess, ha nem készítetted elő a terepet a táplálkozásra addig, amíg ébren volt! Mert mi történik, ha a lurkó altatása után megéhezel? Először is: megkönnyebbülsz, hogy vége a napnak, boldogok vagyunk, szeretjük egymást, de azért elfáradtunk, végre alszik Lölő, aki jaaaaaj, de szééééép! És tök éhesek vagyunk. „Pihenj egy kicsit, majd én készítek valami vacsorát!”– ilyenkor az egyikünk beleomlik a fotelbe, másikunk lábujjhegyen a konyhába indul. Oké, hűtő kinyit, kaja kivesz (szerencséd van, ha olyat találsz, ami nincs a világ legzörgősebb papírjába csomagolva), csendben pultra helyez, szekrény kinyit, kés megvan, tányér… És akkor itt általában lepereg eddigi életed filmje, mert biztos, hogy:
 
a) odakoccantod a szekrény ajtajához vagy egy másik tányérhoz.
 
b) valahogy ilyenkor megy ki a vér a kezedből és válik olyan szerencsétlenné, hogy kicsúszik belőle.
 
Kukába az üres fakonnal!
Három. Mikor tanulod már meg végre, hogy dobd ki a tusfürdős flakont, ha kiürül? Soha! Nem tudom, miért, de nálunk mindig marad az alján egy kevés, így, mondván, hogy még van benne egy kicsi, nem dobjuk a szemetesbe, jó lesz az még, jól van az a kád szélén. Már ha ott marad. Mert altatás után annyira szerencsétlen tudsz lenni, hogy kezed-lábad belegabalyodik mindenbe, így biztos, hogy levered. Szerencsés esetben csak egy flakon zuhan a mélybe, azt ugyan extrán dobogó szívvel, de telve reménnyel és önbizalommal, a levegőben még el tudod kapni. De ha több van, véged! Mint a dominó, úgy bucskáznak le majd szépen sorban, egymás után. Utána meg visszafojthatsz te bármilyen levegőt, érdemesebb a pillanat törtrésze alatt végiggondolod, hogy a legjobb, amit most tehetsz, az az, hogy felkapod magadra a törölközőt (ha van annyi időd, a köntöst is) és nyargalsz a gyerekszobába altatni!