7 szuperétel várandósoknak az okos babáért

Fogyassz ezekből a tápanyagokban gazdag ételekből minél többet, hogy a gyermeked agya megfelelően fejlődjön!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2016. november 12. Gyarmati Orsolya

Fogyassz ezekből a tápanyagokban gazdag ételekből minél többet, hogy a gyermeked agya megfelelően fejlődjön!


Tudtad, hogy a magzat agya már a megtermékenyítés után 3 héttel elkezd fejlődni? Szintén fontos változások történnek a baba szürkeállományában a terhesség 24. és 42. hete közötti időszakban, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ez alatt milyen ételeket veszel magadhoz.

Vannak olyan szupertáplálékok, amik kifejezetten az agyi fejlődést támogatják. Ha szeretnél különösen intelligens gyermeknek életet adni, kerüljön az alábbi ételekből minél több a tányérodra!
 
Szardínia – Szupertápanyag: DHA
 

A szardíniában található DHA az agy és a központi idegrendszer egészséges fejlődését támogatja. Ráadásul ez a fajta hal kevésbé kockázatos a higannyal való fertőzöttség szempontjából és tele van D-vitaminnal.

 
Mennyire van szükséged belőle: a várandós kismamák heti kétszer nyugodtan fogyaszthatnak halat, melyből az egyik adag lehet olajos hal. Serpenyőben sült vagy grillezett szardínia pikáns paradicsomos-paprikás-uborkás salsa szósszal – hmm, szerintünk jól hangzik!
 
 
Lencse – Szupertápanyag: vas

 
A vas a myelin előállítására szakosodott agysejtek fontos tápláléka. Létfontosságú része azoknak az ingerületátvivő anyagokat termelő enzimeknek, melyek nélkül nincs agyműködés. A kismamák gyakran küzdenek vashiánnyal a terhesség alatt, ami károsíthatja a baba agyának fejlődését, ezért ennek pótlását komolyan kell venni. Fogyassz minél több lencsét!
 

 
Mennyire van szükséged belőle: a terhesség alatt napi 14.8 mg vasra van szüksége a szervezetnek. Egy adag lencse 6.6 mg-ot tartalmaz. Mivel a C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért a lencseleveshez egyél egy kis paradicsomot, kaliforniai paprikát vagy káposztát.