Az év fagylaltja: Mascarponés túrókrém sós karamellel – Eszenyi Ferenc, Centrum Fagyizó, Balmazújváros
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2017-ben Szegeden a Virág Cukrászdában tartotta meg a jubileumi huszadik Év Fagylaltja versenyt. A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. Az idei Év Fagylaltja díjat a balmazújvárosi Centrum fagyizó tulajdonosa, Eszenyi Ferenc vihette haza mascarponés túrókrém sós karamellel nevű édességével. Gratulálunk neki és a többi nyertesnek is!
Idén 95 fagylalt nevezett be a megmérettetésre. Kötelező íz nem volt, így semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A benevezett finomságokat három kategóriában, tizenöt fős szakmai és hat fős Közönség zsűri pontozta. A szakmai zsűriben neves cukrászmesterek értékeltek, a Közönség zsűri tagjai: Tarján Zsófia, a Honeybeast együttes énekese; Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, Czippán Anett televíziós műsorvezető ; Marko Krivokapic, a Pick Szeged kézilabdacsapat másodedzője; Suhajda Krisztián borász és Dr. Munz Károly ügyvéd, gasztronómus és barista.
A rendezvény folyamán zenés szórakoztató programok, kedvezményes fagylalt kóstolók várták a vendégeket. Az eredményhirdetést követően koncertet adott Tarján Zsófia. A koncert után a látogatók megkóstolhatták a versenyre nevezett fagylaltkülönlegességeket.
Eredmények
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
- Aranyérem és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Mascarpones túrókrém sós karamellel – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)
- Ezüstérem: A napfény íze – Varga Tamás (Amaretto Fagyizó, Győr)
- Bronzérem: Azték arany – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
„II.” kategória: alapanyaggyártók, -forgalmazók versenye:
- Aranyérem: Krémsajt fagylalt sós-tejkaramellával és sült almával – Andok Tamás (Nectar Kft., Budaörs)
- Ezüstérem: Ikrényi mézes napsugár fagylalt – Nits Bence (Tutti Élelmiszeripari Kft., Rábapatona)
- Bronzérem: Mézes krémes feketeribizlivel – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)
„M” kategória: „Mentes” fagylalt, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, szabadon választott ízben:
- Aranyérem: Paleo feketeribizli fagylalt – Erdélyi Balázs (Frer Cukrászda, Budapest)
- Ezüstérem: Banános málna – Kirschner Zoltán (Gelato Italiano Kft., Környe)
- Bronzérem: Sós pisztácia pirított magvakkal – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:
- Eszenyi Ferenc közönségdíjas (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)
- Barackos túrós pite fagylalt – Csap Szabolcs (Andretti Cukrászda, Budaörs)
„I Love SZEGED” díjas fagylalt:
- Narancsos-bazsalikomos csokoládé – Jóri-Hegedűs Szilvia (Diamante Fagyizó, Sóskút).
Gratulálunk minden nyertesnek! És máris indulunk fagyizni…:)
(Fotó: Délmagyar.hu)