Az év fagylaltja: Mascarponés túrókrém sós karamellel – Eszenyi Ferenc, Centrum Fagyizó, Balmazújváros

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2017-ben Szegeden a Virág Cukrászdában tartotta meg a jubileumi huszadik Év Fagylaltja versenyt. A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.  Az idei Év Fagylaltja díjat a balmazújvárosi Centrum fagyizó tulajdonosa, Eszenyi Ferenc vihette haza mascarponés túrókrém sós karamellel nevű édességével. Gratulálunk neki és a többi nyertesnek is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fagyi
2017. augusztus 18. Családháló

Idén 95 fagylalt nevezett be a megmérettetésre. Kötelező íz nem volt, így semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A benevezett finomságokat három kategóriában, tizenöt fős szakmai és hat fős Közönség zsűri pontozta. A szakmai zsűriben neves cukrászmesterek értékeltek, a Közönség zsűri tagjai: Tarján Zsófia, a Honeybeast együttes énekese; Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, Czippán Anett televíziós műsorvezető ; Marko Krivokapic, a Pick Szeged kézilabdacsapat másodedzője; Suhajda Krisztián borász és  Dr. Munz Károly ügyvéd, gasztronómus és barista.

A rendezvény folyamán zenés szórakoztató programok, kedvezményes fagylalt kóstolók várták a vendégeket. Az eredményhirdetést követően koncertet adott Tarján Zsófia. A koncert után a látogatók megkóstolhatták a versenyre nevezett fagylaltkülönlegességeket.

Eredmények

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

  • Aranyérem és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Mascarpones túrókrém sós karamellel – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)
  • Ezüstérem: A napfény íze – Varga Tamás (Amaretto Fagyizó, Győr)
  • Bronzérem: Azték arany – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

„II.” kategória: alapanyaggyártók, -forgalmazók versenye:

  • Aranyérem: Krémsajt fagylalt sós-tejkaramellával és sült almával – Andok Tamás (Nectar Kft., Budaörs)
  • Ezüstérem: Ikrényi mézes napsugár fagylalt – Nits Bence (Tutti Élelmiszeripari Kft., Rábapatona)
  • Bronzérem: Mézes krémes feketeribizlivel – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)

„M” kategória: „Mentes” fagylalt, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, szabadon választott ízben:

  • Aranyérem: Paleo feketeribizli fagylalt – Erdélyi Balázs (Frer Cukrászda, Budapest)
  • Ezüstérem: Banános málna – Kirschner Zoltán (Gelato Italiano Kft., Környe)
  • Bronzérem: Sós pisztácia pirított magvakkal – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:

  • Eszenyi Ferenc közönségdíjas (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)
  • Barackos túrós pite fagylalt – Csap Szabolcs (Andretti Cukrászda, Budaörs)

„I Love SZEGED” díjas fagylalt:

  • Narancsos-bazsalikomos csokoládé – Jóri-Hegedűs Szilvia (Diamante Fagyizó, Sóskút).

Gratulálunk minden nyertesnek! És máris indulunk fagyizni…:)

(Fotó: Délmagyar.hu)