Ételallergia: tünetek és kezelés gyerekeknél

A gyermekkori ételintolerancia kivizsgálása és kezelése nagy körültekintést igényel, hiszen - fejlődésük zavartalansága érdekében - a változatos étkezés az ő esetükben rendkívül fontos.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. július 03. Babaszoba

Az ételallergiáról

Ételintoleranciát számtalan étel vagy alapanyag kiválthat.
Ide tartoznak az ártalmatlannak tűnő gyümölcsök, a tej, sajtok, füstölt áruk, de a különféle olajos magvak, a tojás, a paradicsom, fűszerek is okozhatnak ételintoleranciát.
Az ételintolerancia bármely életkorban kialakulhat. Ezek közül gyermekkorban a laktózintolerancia, azaz tejcukor-érzékenység a leggyakoribb és legismertebb. Általában 5 éves kor feletti jelentkezik, de egyéb betegséghez kapcsolódva (pl. súlyos hasmenés, antibiotikum szedése) átmenetileg akár már csecsemőknél is felléphet.
Jó tudni!
Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával. Az ételallergia egy olyan – fehérjékre kiváltódó – immunrendszer közvetítésével létrejövő reakció, ami – a legsúlyosabb esetben – akár halálos is lehet. Ételallergia esetén olyan – az allergiákra jellemző tünetek – jelentkezhetnek mint a csalánkiütés, az ekcéma, az orrfolyás, a fulladás vagy különféle hasi panaszok.
Az ételintolerancia ezzel szemben kisebb molekulájú kémiai anyagokra jelentkezik, és az ételallergiával ellentétben lassabb lefolyású. Az ételintoleranciának nincs köze az immunrendszerhez, és nagyrészt enzimhiányon alapul. Tünetei is különböznek az ételallergia okozta tünetektől.
.

.

Az ételallergia tünetei és szövődményei

Az ételintolerancia lassú, elhúzódó elsősorban kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz, úgy mint hasmenés, haspuffadás, hasi görcsök és néha hányás. A tüneteket befolyásolhatja az elfogyasztott étel mennyisége is. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy az ételintolerancia soha nem jár halálos szövődményekkel. Ezeket a tüneteket mindenképpen komolyan kell venni, hiszen rendszeres hasmenések esetén a gyermek akár kiszáradhat vagy fogyhat is, ami nagyon veszélyes. Emellett a hasfájás életminőséget rontó tényező is. A haspuffadás, gyakori szelek távozása – különösen, ha bűzös – kellemetlen helyzetbe hozhatja a gyermeket az óvodai és iskolai közösségben.
A gyomor-bélrendszeri tünetek mellett bőrelváltozások (bőrpír, ekcéma, kiütések) és magatartászavarok (hiperaktivitás, figyelemzavar, fáradékonyság) is felhívhatják a figyelmet erre a betegségre.
.
Kép: Pinterest