Gyorsítani akarsz? Pörgesd az anyagcserét!

Az anyagcserénk az évek múlásával fokozatosan lassul, ezért találkoznak oly sokan azzal, hogy minden különösebb változtatás nélkül hízni kezdenek, vagy 40 éves kor fölött már nem tudnak olyan könnyen megszabadulni a nyaralás alatt felszaladt kilóktól. Nem kell beletörődnünk ebbe, hiszen életmódbeli változtatásokkal jelentős javulást érhetünk el.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
étel
2018. május 27. Angyalok Konyhája

Szervezetünk igyekszik állandóságát megtartani a változó külső és belső hatásokkal szemben. Ezt nevezzük homeosztázisnak, ami az anyagcsere folyamatok révén valósul meg. Az egyéni anyagcsere megmutatja, hogy testünk sejtjei milyen gyorsan égetik el a kalóriákat és alakítják azokat energiává. Minél alacsonyabb tehát ez a ráta, annál valószínűbb, hogy hajlamosak vagyunk a hízásra – magyarázza Borbás Nóra, az Angyalok Konyhája egészségterapeutája.

A pajzsmirigy szerepe olyan hormonok termelése, amelyek a szervezet anyagcseréjét szabályozzák, fokozzák. Ez a szervünk határozza meg tehát a szervezetben lezajló folyamatok sebességét.

Az anyagcserénk fokozatos lassulásának elsődleges oka a stresszes életmódban keresendő, ugyanis magas stresszhormonszint mellett csökken az aktív pajzsmirigyhormonok mennyisége. Stresszkezelő technikák alkalmazásával azonban sokat tehetünk egészségünk és fogyókúránk beindítása érdekében. A feszültségforrás megkeresése, átgondolása és megváltoztatása, tudatos légzés, relaxáció és a különböző kikapcsolódási lehetőségek, hobbik mind-mind segítségünkre lesznek.

A kielégítő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen része a folyamatnak. Amikor kialvatlanok vagyunk, akkor is magas a stresszhormon szintje a szervezetünknek, más olyan hormonok mellett, amelyek a nagyobb étvágyért felelősek. A test ilyenkor azon dolgozik, hogy a magas stresszhormon-szintet lecsökkentse, ezért szénhidrátban- és cukorban gazdag ételeket fogunk kívánni. Ilyenkor nem az a lényeg, hogy kerüljük a szénhidrátokat, hanem az, hogy lassú felszívódású, egészséges, rostban gazdag változatokat preferáljuk.

Bár kialvatlanság esetén sokan azonnal kávéhoz, vagy más élénkítőszerhez nyúlnak, ezek tovább csökkentik az aktív pajzsmirigyhormonok szintjét, ezáltal hosszútávon alkalmazva lassítják az anyagcserét. Fogyasszunk inkább ginzenget, amelyben található ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket enyhítik, növelik a szellemi és fizikai teljesítőképességet. Egyéb összetevői a vérucukoszintet csökkentik és immunerősítő hatásúak.

A rendszeres sporttevékenységgel is egészséges módon tudjuk pörgetni az anyagcserét és a fogyáshoz szükséges kalóriadeficitet is könnyebben érhetjük el általa. Ráadásul az izomnövekedéssel testünk energiaszükséglete nő, így ha meg szeretnénk tartani a testsúlyunkat, egyre többet és többet kellene ennünk.

Legyen ételeinkben minél több fahéj, chili vagy cayenne bors, rost, és fogyasszunk minél több vizet – citrommal felturbózva – hiszen ezekkel a kis praktikákkal is tudjuk anyagcserénket gyorsítani.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy anyagcserénk nem kizárólag a testünkben, hanem párhuzamosan az elménkben, érzelmi világunkban is folyik. Nem csak az elfogyasztott ételeket emésztjük, hanem a minket ért, kézzel nem fogható hatásokat, gondolatokat, érzelmeket, félelmeket is. Gondoljunk csak arra, hogy akármennyire fáradtak vagyunk, egy jó hír hallatán energikussá tudunk válni. Nem csak kalóriaszegény diétával tudjuk anyagcserénket lelassítani, hanem élményszegény életmóddal is. A túl drasztikus diéták és túlzásba vitt, kimerítő testedzések hada be tudják szürkíteni a mindennapjainkat, így lelassítva anyagcserénket. Diétás fogások között is találhatunk olyat, amit élvezetesen tudunk elfogyasztani! A legfontosabb tehát, hogy az egyensúlyra törekedjünk az egészséges életmódban is és a stresszt ne kezeljük félvállról – hívja fel a figyelmet Borbás Nóra.