Hatpöttyös étterem – Híd az egészséges és sérült emberek között

Régi idők ételei, friss, új íz világgal ötvözve, saját készítésű tészta és savanyúság. Ezt a gasztro vonalat követi a székesfehérvári Hatpöttyös étterem, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 19. Csontos Dóra

Régi idők ételei, friss, új íz világgal ötvözve, saját készítésű tészta és savanyúság. Ezt a gasztro vonalat követi a székesfehérvári Hatpöttyös étterem, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak.


Az étterem 2012-ben nyitotta meg kapuit. Összesen 18 ember dolgozik azért, hogy a vendégek jóllakottan és elégedetten hagyják el a helyet. Az étterem 14 megváltozott munkaképességű, 4 fő egészséges segítőnek ad munkát.

Honnan jött az ötlet?

Az indíttatás nagyon személyes volt, amiről az étterem – eredetileg magyartanár végzettségű – vezetője: Dr. Hermnanné Nagy Vera így mesélt: „…3 lányomból a legkisebb sérülten született. 2005-ben kerültem át a felnőttoktatásba és akkor szembesültem azzal, hogy a rehabilitációs munkahelyek borzasztóak. Rettentő körülmények között dolgoznak az emberek, és sokszor értelmetlen munkákat végeznek. Ekkor volt 2 éves a lányom és mindig arra gondoltam, mi lesz vele, ha felnő? Elkezdtünk az egész családdal közösen gondolkodni, mit lehetne kitalálni. És mivel a lányom nagyon szeretett velem a konyhában dolgozgatni és egyébként ügyes is volt, így körvonalazódott az étterem gondolata…”

Néhány külföldi (Hollandia, Ausztria) kitekintés után meglátogatták az addig egyetlen, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató hazai vendéglátóhelyet, a szekszárdi Ízlelő Éttermet. Innen inspirálódva, körülbelül három év előkészítés után nyitották meg családi éttermüket.

Ők is katicák – hat pöttyel

„Itt is mindenki katica, mindenki tud röpülni, mindenki szuper, csak egy kicsit más”- mondta Vera, amikor a falon lévő képre pillantva megosztotta velünk, miért is Hatpöttyös az étterem. A kép karácsonyi ajándék volt, melyen látható, hogy 2 hétpöttyös katicabogár fog közre egy hatpöttyöst. „Van 2, mondjuk úgy: egészséges, ép, tökéletes katica, középen pedig egy, akit kicsit segíteni kell, aki habár katica, repülni is tud, de csak hat pöttye van…

A székesfehérvári Hatpöttyös étterem küldetése: bebizonyítani mindenkinek, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is képesek tevékeny, értelmes, fontos munkát végezni – ők is a társadalom hasznos tagjai. Tulajdonképp kapcsolatot teremtenek, hidat hoznak létre a társadalom egészséges és sérült tagjai között, így segítve az elfogadást a szemléletváltozást és a megértést.

Hagyományos ételek új ízvilággal megbolondítva

Az étterem másik célja: egy olyan modern gasztronómiai kultúra létrehozása Székesfehérvárott, ami épít a hagyományos, magyar konyhára – felidézve a régi idők ételeit, egy új, friss íz világgal ötvözve. Ehhez pedig csak friss, tartósítószer mentes, jó minőségű alapanyagokat használnak, amelyeket őstermelőktől szereznek be. Saját kezűleg készítenek többek között lekvárt, befőttet, savanyúságot és a tésztát is ők maguk gyúrják, afféle kézműves étteremként működnek.

A részletekért olvass tovább!