Mikor alussza végre át az éjszakát?

Miután a családtagok, barátok ismerősök, és ismeretlenek körbecsodálták a babát, legtöbben első kérdéseik egyikeként fogják feltenni: átalussza már az éjszakát? Az első hetekben még jár a szülőknek némi együtt érzés, de később inkább a jó tanácsok szaporodnak. Aztán elérkezik a szülőhibáztató kritikák ideje is: el lett kényeztetve, hozzá lett szoktatva, és így tovább. De kik is a “jól alvó” babák? Milyen a normális babaalvás?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2016. május 11. Csontos Dóra

Miután a családtagok, barátok ismerősök, és ismeretlenek körbecsodálták a babát, legtöbben első kérdéseik egyikeként fogják feltenni: átalussza már az éjszakát? Az első hetekben még jár a szülőknek némi együtt érzés, de később inkább a jó tanácsok szaporodnak. Aztán elérkezik a szülőhibáztató kritikák ideje is: el lett kényeztetve, hozzá lett szoktatva, és így tovább. De kik is a “jól alvó” babák? Milyen a normális babaalvás?


Nehéz eloszlatni a tévhiteket! A tudomány évtizedekig az 50-es, 60-as évek mesterségesen táplált, elkülönítve altatott gyerekeinek alvási mintázatát tekintette kiindulási pontnak – magyarázza Kalmár Szandi szoptatási tanácsadó, alvásszakértő. – Ma már tudjuk, hogy az éjszaka átalvása érési folyamat eredménye, ami azt jelenti, hogy nem a szülő tanítja meg ezt a képességet a gyerekeknek. Amit az időzített etetéssel, és a sírás figyelmen kívül hagyásával el lehet érni, csupán annyi, hogy a babák csendben legyenek, amikor felébrednek. Infrakamerás kísérletek igazolták, hogy azok a gyerekek, akikről szüleik azt állították, hogy jó alvók, ugyanannyiszor ébredtek, mint akiket rossz alvóknak mondtak.

Ráadásul a stresszhormon szint azoknál a babáknál, akik sírtak elalváskor, mert magukra hagyták őket, tartósan magas maradt akkor is, amikor már elaludtak. A csöndben levő baba még nem biztos, hogy rendben is van.

Elvek helyett a család valódi igényei szerint

Bea legnagyobb fia, Bálint lassan tizennégy éve született. Akkor, még nem volt ennyi információ elérhető, mint manapság. – emlékszik vissza Bea – Ma már tudom, hová vezethető vissza a sok éjszakai ébredés és az állandó kimerültségünk. Ragaszkodtam hozzá, hogy Bálint a saját ágyában aludjon. A játszócumi elsőre jó ötletnek tűnt. Segítségével sokkal könnyebben le tudtam őt tenni a kiságyba szoptatás után. Idővel azonban ez visszájára sült el: a cumizás miatt Bálint három hónaposan már nem tudott olyan ügyesen szopizni, tápszerrel kellett pótolnom. Attól kezdve ketten keltünk hozzá éjszakánként etetni: egyikünk keverte a tápszert a konyhában, másikunk csitítgatta türelmetlenül síró kisfiunkat. Totyogó korban sem javult a helyzet. Bálint sokszor elvesztette a játszócumiját álmában, és nem tudott nélküle vissza aludni. Kereshettük hosszú percekig a lámpafényben! Az áttörést az hozta, mikor magunk mellé vettük az ágyunkba. 4 éves koráig velünk is maradt, de már nem bántuk. Végre aludt a család!

Tapasztalattal és információval felvértezve

Máté fiamat várva elhatároztam, hogy nem adok neki cumit, kizárólag szoptatom – folytatja emlékei felidézését Bea – A kiságyát a franciaágy mellé tettük, és leszereltük a szülői ágy felőli oldalát. Ő még Bálintnál is sűrűbben ébredt, mégis sokkal kipihentebb voltam. Csak magamhoz húztam és megszoptattam. Így ment ez 25 hónapon át. Ekkor a szoptatás már terhessé vált, így elválasztottam, de a testközelség megmaradt. Máté is velünk aludt 4 éves koráig. Azóta fiam, Áron is kinőtte az együttalvós korszakot. Már 4,5 éves, nemrég külön szobát kapott, de elég gyakran nálunk ébred reggelente. A párommal kicsit élvezzük is ezeket az alkalmakat, mert a kamasz fiunkon látjuk, milyen hamar elrepül ez az idő – zárja szavait Bea.

Szoptatva könnyebb!

A szoptatás és az altatás két egymáshoz nagyon szorosan kapcsolódó tevékenység – erősíti meg Bea tapasztalatait Kalmár Szandi.- Ezért az amerikai alváskutatók a közelmúltban új fogalmat vezettek be a “breastsleeping”-et, amit “szoptalvásnak” szoktunk fordítani. A biológia norma az emberbabák és emberanyák számára a sűrű szoptatás, és folyamatos közelség. Éjjel nappal. Vagyis a baba arra számít, hogy gyakran juthat anyatejhez, és mindig elérhető az anya teste, és ez az ideális az anyai szervezet számára is. Az éjszakai szoptatások jelentősége még a nappalinál is nagyobb a hosszú távú sikeres szoptatásban. Nagyon erősen visszaveti a tejtermelést, ha a baba éjszakai szoptatását korlátozzák. Pedig a szoptatás a leghatékonyabb altatási módszer: egyesíti a folyó tej, a szopó mozgás, és az anyai testközelség nyugtató, álomba ringató hatását. Altató praktikákra pedig nagy szükség van az első években: a babák és a totyogók alvási ciklusai rövidebbek a felnőttekénél, és segítségre van szükségük, hogy vissza tudjanak aludni.

Ha pótlást kap a baba

Ha a baba pótlásra szorul, a szülők akkor is képesek természetes igényeinek megfelelően gondoskodni róla – teszi hozzá Kalmár Szandi – Donortejjel, vagy tápszerrel is kínálhatja úgy, hogy testközelséget is nyújt egyidejűleg a babának. Továbbá mindenféle mozgás, például hordozás, ringatás, babakocsiban tologatás jó szolgálatot tehet, bár éjszakai visszaaltatáshoz nem túl praktikus rendszeresen alkalmazni ezeket. A testközelség nagyon fontos a kisbabának táplálási módtól függetlenül. Hiszen a biztonságos szülő-gyermek kötődéshez, és a baba egészséges testi-lelki fejlődéshez fontos, hogy a szülő mielőbb reagáljon a baba jelzéseire.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!