Unja a vizet? Igyon jeges, házi szörpöket!

Iszonyú meleg van. Azt már mindenki tudja, hogy ilyenkor több folyadék kell, mint amennyit magunktól bevinnénk, de hogyan, ha unjuk a vizet? Szörppel, sok, finom házi szörppel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
édes
2016. július 04. Csontos Dóra

Iszonyú meleg van. Azt már mindenki tudja, hogy ilyenkor több folyadék kell, mint amennyit magunktól bevinnénk, de hogyan, ha unjuk a vizet? Szörppel, sok, finom házi szörppel.


Málnát főzök meggyből, mondják a nénik a falunkban, amely mondat elsőre feladványnak tűnhet, de jobban belegondolva egyáltalán nem az. A málnaszörp ugyanis a szörp prototípusa. A málna tehát szörpöt jelent, magyarul egyszerűen szörpfőzésre készülnek.  Még szerencse, hogy a gyümölcsszezon egybeesik azzal az időszakkal, amikor állandóan szomjasak vagyunk, de az egyszerű víztől már rosszul vagyunk, a limonádé is kezd kissé unalmassá válni, a bolti szörpök pedig általában brutálisan édesek. 

Vagy tele vannak műanyaggal, vagy méregdrágák, és a szánk is csak összeragad utána, nemhogy a szomjat oltaná. A rovat itt található tesztjében olvashat mindent el arról, miért és hogyan rosszak a bolti málnaszörpök. Szörpöt főzni otthon rejtélyes oknál fogva mostanában nem olyan menő, mint mondjuk chiapudingot keverni, pedig a kocsmák és bisztrók mind szörpökkel és különleges, ízesített limonádékkal nyomulnak ilyenkor, méghozzá elég nagy sikerrel.

Otthon nem isszuk, ha beülünk valahová akkor mégis – rejtélyesen működik az ember, mindenesetre nálunk most tele a hűtő szörppel, és ezt mindenki nagyon élvezi, nem is száradunk ki a hirtelen jött kánikulában.

Gyömbérszörp

A gyömbér ugyan nem szezonális alapanyag, friss, kicsit csípős íze mégis ilyenkor, melegben esik a legjobban. Azért is nagyon hasznos, ha főzök belőle egy üveggel nyáron, mert a kész szirupból aztán sokféle ital készíthető a szerint, mivel keverem.  Ha szódavizet öntök rá, olyan lesz, mint a gyömbérsör, ha citromlével keverem, gyömbéres limonádé lesz belőle, sőt: jegesteákat is jól fel lehet dobni vele. A gyümölcsszörpök közül a meggyhez és a barackhoz is jól illik néhány csepp belőle.

Alapanyagok:

  • maroknyi gyömbér
  • egy citrom leve
  • egy liter víz
  • 100 gramm cukor (ízlés szerint lehet több)

A gyömbért egy kiskanál segítségével megpucolom, majd vékonyan felszeletelem. Kis lábosba teszem. Ráfacsarom a citromlevet, hozzáadom a vizet és a cukrot, majd az egészet felforralom. Néhány percig főzöm, majd lefedem, és állni hagyom egy órán át. Leszűröm, és üvegbe öntöm.

Kulcskérdés: a cukor

Az összes gyümölcsszörp elkészítésénél egyetlen fontos kérdés van, ez pedig a cukor mennyisége. A klasszikus receptek két rész gyümölcshöz egy rész cukrot javasolnak, ez iszonyatosan sok, még akkor is, ha egy pohár szörphöz csak egy ujjnyi szirupot használok. 

Szerintem itt semmiképp nem recepthez, hanem gyümölcshöz, annak fajtájához és édességéhez kell viszonyítani. Őszibarackhoz, ha az igazán édes és érett, csak egy szórásnyi cukrot tennék, meggyhez is keveset, sőt a jó málna sem kíván sok édesítést.

Gyümölcsszörp-technológiák

Három fő módszer van szokásban, ha gyümölcsszörp-készítésről van szó: az egyik nyersen, a másik főzve nyeri ki a levet a gyümölcsből. A harmadik a lekvárfőzéssel köti össze a dolgot. Felteszi főni a gyümölcsöt a cukorral, majd mikor az levet ereszt, lemeri szörpnek az összegyűlt folyadékot, a maradékot pedig lekvárrá, dzsemmé főzi. 

Az első két módszert kipróbáltuk, és nem igazán volt érezhető a különbség, holott a nyers szörp nyilvánvalóan értékesebb tápanyagtartalmi szempontból. Mindenki válassza tehát azt az eljárást, amelyik neki tetszik. A lent éppen meggyel leírt módszerek ugyanígy alkalmazhatók más gyümölcsökre is, a lényeg, hogy a cukor tartalmát mindig a gyümölcs édességéhez igazítsuk.

A cikk még nem ért véget. A gyümölcsös szörpök receptjeiért olvasson tovább!