Válogatós a gyerek? Ezek a trükkök segíthetnek!

Az első években jó szülőként igyekszünk a lehető legtöbb mindent a legkülönfélébb módon megkóstoltatni a gyerekkel. Jobb esetben ízlik neki, és mindent szívesen fogyaszt, de előfordulhat, hogy csak bizonyos ételeket eszik majd meg. 10+1 aranyszabály, ami segít a gyerkőcöt a helyes étkezés útjára terelni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 21. Csontos Dóra

Az első években jó szülőként igyekszünk a lehető legtöbb mindent a legkülönfélébb módon megkóstoltatni a gyerekkel. Jobb esetben ízlik neki, és mindent szívesen fogyaszt, de előfordulhat, hogy csak bizonyos ételeket eszik majd meg. 10+1 aranyszabály, ami segít a gyerkőcöt a helyes étkezés útjára terelni.


A WMN.hu D. Tóth Krisztájának kislányának étellel való küzdelmeiről írt beszámolójából szemezgettünk.

Hagyd békén a gyereket!

A BBC GoodFood Magazin angol kiadásában megjelent cikk szerint a válogatás nem a gyerek problémája, hanem a felnőtté. Ugye mindenkinek ismerős, hogy “egyet a mama, egyet a papa kedvéért”? Nem szabad a gyereket evésre kényszeríteni, mert ezzel csak rossz irányba tereljük. Mi lesz ennek az eredménye? Vagy az, hogy kórosa elhízik már kiskorában, vagy annyira megmakacsolja magát, hogy semmit sem lesz hajlandó megenni a későbbiekben.

Ne büntess és ne jutalmazz étellel!

Az étel ne legyen a jutalmazás vagy a büntetés eszköze, mert ezzel csak azt tanulja meg a gyerek, hogy bánatában vagy örömében az ételhez kell fordulnia. Amikor az étkezőasztalnál azt mondjuk, hogy nincs desszert, ha nem fogy el a brokkoli a tányérról, akkor büntetünk. Ha a szobatakarítást csokival jutalmazunk, az szintén rossz. Emiatt alakulnak ki a tinédzser és/vagy felnőttkorban az étkezési zavarok.

Harmadolj!

Az egészséges táplálkozás alapja, ha mindenből a kellő mennyiséget visszük be a szervezetünkbe. Egyre elterjedtebb szemlélet az, hogy a tányért három részre osztjuk fel: egyharmada legyen zöldség, második része fehérje, a harmadik harmad pedig szénhidrát. (Ez a felnőtteknek is nagy segítség, ha fogyókúrára szánják rá önmagukat.)

Ne tilts!

Sokszor hangsúlyoztuk már, hogy a gyermekkornak arról kell szólnia, hogy a kölyök jól érezze magát és kiegyensúlyozott legyen az élet minden területén, így az étkezésben is. Ne erőszakoljuk rá a saját étkezési szokásainkat, főleg ne a drasztikus változatokat. Engedjük, hogy néha üdítőt igyon vagy édességet fogyasszon. Egy kis nasi még senkinek sem ártott meg.  

Ne démonizálj!

„Nincs olyan, hogy egészségtelen összetevő, csak egészségtelen mennyiség van” – tanácsolja Kis-Tóth Bernadett dietetikus a wmn.hu-nak. Időre-időre kiderül valamiről, hogy ártalmas ilyen vagy olyan okból. Legyen kiegyensúlyozott az étkezés és nem lesz gond.

Ne várj instant megoldást!

Minden gyerek újkajafóbiás. Nálunk is előfordult a családban, hogy az unokaöcsém csak a tejfölös kenyeret volt hajlandó megenni, és jobb esetben a tejfölös tésztát. Mást nem. Ha jókedve volt, akkor nyitott volt egy kis rántott húsra ketchuppal. Ahogy teltek a hónapok (inkább évek) egyre jobban és választékosabban táplálkozik. Nem erőszakoltunk rá semmit, úgy fogadta meg az új ételeket / összetevőket, ahogy az neki jólesett.

Nem kell, hogy konyhatündér légy!

A gyereked már annak is örülni fog, ha főzöl egy egyszerű, de finom vacsorát. Annál pedig kevesebb jó dolog van az életben, mint gyerekként anya mellett sütni-főzni, húst panírozni.

Az étel nemcsak táplálék, hanem: öröm!

Ahogy az előző pontban is írtuk, nagyon fontos, hogy az étkezés ne csak az konyhaasztalnál legyen közös időtöltés, hanem a konyhában is, amikor a reggeli/ebéd/vacsora készül. Természetesen érthető, ha hétköznap erre nincs idő, de hétvégén óriási boldogságot lehet azzal okozni, ha közösen süttök-főztök. Ha pedig egy finom desszert is kerül az asztalra akkor a dekorálás is egy szuper közös program lehet. Szerencsére ma már számos kellék megtalálható ehhez a boltokban: habformázó, szívecskés tortadísz vagy számos „színes toll”, amivel firkálni is lehet a cupcake-re vagy a szülinapi tortára.

Tervezz!

Ha előre kitalálod, hogy mit főznél a családnak a következő napokban, akkor nem kellene, hogy rohanásból álljon a napotok, hogy stressz legyen a bevásárlás. Remek ötlet, ha előre megbeszélitek, hogy ki mit vacsorázna és akkor ezt leosztva már meg is lenne, hogy a héten mi legyen a vacsora. A nagy főzőcskézés maradjon meg hétvégére, de egy könnyű meleg vacsora elkészítése talán nem okoz nagy fejtörést.

Olvasd el a csomagolást!

“Az egészség a bevásárlásnál kezdődik”. A gyártóknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük, a csomagoláson nemcsak az összetevők szerepelnek, hanem az is, hogy az adott élelmiszer a napi ajánlott bevitel mekkora százalékát fedezi – tanácsolja D. Tóth Kriszta.

+1 Ne parázd túl!

Ne szabad rápörögni arra, hogy éppen mit eszik a gyerek, hiába van a szemed előtt, hogy a legnevesebb gyereknevelési tanácsadók mit írtak/írnak a témában. Nem vagy rossz anya, azért mert a gyereked válogatós. A gyerek is, és te is tudni fogjátok, hogy mi az, amire neki szüksége van. És ha nem is azonnal, de idővel majd könnyebb lesz. Mindkettőtöknek.

(via)