10 bevált tipp büntetés helyett

A pozitív, szeretetteljes légkör arra bátorítja gyerekét, hogy a lehető legjobb legyen, valamint a jobb megértésben is segít. Próbálja ki ezt a tíz egyszerű lépést, hogy elkerülje a kellemetlen feleseléseket és a fölösleges büntetéseket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 04. bencze.aron

A pozitív, szeretetteljes légkör arra bátorítja gyerekét, hogy a lehető legjobb legyen, valamint a jobb megértésben is segít. Próbálja ki ezt a tíz egyszerű lépést, hogy elkerülje a kellemetlen feleseléseket és a fölösleges büntetéseket.


Íme tíz alternatíva, amely hozzájárul a pozitív, szerető környezet kialakításához:

1. Előzd meg a nem kívánt viselkedést azzal, hogy már akkor foglalkozol a gyereked igényeivel, amikor először felbukkannak. Talán ez a legjobb megközelítés. Ezzel nemcsak neveletlenség előzhető meg, de egyúttal tudatja a gyerekkel, hogy igazán szereted őt és törődsz vele. A jelenlegi igényeinek a kielégítésével tovább tud lépni a tanulás következő fázisába.

2. Biztonságos, gyermekbarát környezet kialakítása. Nincs sok értelme egy kisgyerek közelében drága dolgokat hagyni, mivel bármikor elérhetik, összetörhetik őket, amíg nem elég idősek ahhoz, hogy óvatosan tudják ezeket kezelni. Idősebb gyerekeknek adjunk lehetőséget aktív játékra.

3. Alkalmazd az Aranyszabályt. Gondolj bele, hogy szeretnéd, hogy bánjanak veled, ha hasonló szituációban lennél, mint a gyereked és bánj vele így. Az emberi természet az életkortól függetlenül mindig egyforma.

4. Kezeld empátiával a gyereked érzéseit. Még ha a gyerek viselkedése logikátlannak is tűnik, a mögöttes érzések és igények valódiak és komolyan kell venni őket. Azt mondani például, hogy „Olyan boldogtalannak tűnsz most” – jó módja annak, hogy a gyerek úgy érezze törődnek vele és az érzéseivel.

5. Erősítsd meg a gyereked érzéseit, hogy tudja, hogy megérted és érdekelnek, bármilyenek is legyenek. Soha ne hagyd cserben bármilyen különös érzései is legyenek. Például „Ettől én is félek!”.

6. Ismerd meg a mögöttes igényeket, amik a külső, látható viselkedéshez vezethetnek. Ha megbüntetjük a passzív magatartást, a kielégítetlen szükséglet újra és újra felszínre fog törni, csak más módokon. Egy példa lehet erre: „Azért vagy szomorú, mert a barátod elköltözött?”

7. Állj a gyereked pártján! Amikor csak lehetőség van rá, próbálj win-win szituációt kialakítani, amely kielégíti mindkettőtök igényeit. Ha szeretnél konfliktuskezelési készségekre szert tenni, akkor vegyél részt az Erőszakmentes Kommunikáció egy kurzusán.

8. Tudasd a gyerekeddel, hogy szereted és nagyra becsülöd. A rossz viselkedéssel gyakran a gyerek azt próbálja kifejezni, hogy több szeretetre és figyelemre van szüksége és ezt oly módon teszi, ahogy az adott szituációban a legjobbnak érzi. Ha ki tudja ezt fejezni érettebb módon, akkor úgy fogja. Például megkérdezhet: „Szeretnél egy könyvet olvasni velem, hogy eltöltsünk egy kis időt együtt?”

9. Készíts pozitív alternatívákat és hasznos játékokat. Fogj ceruzát, olvass el egy történetet, ha fiatal gyereked van, tedd be a vízzel teli fürdőkádba játszani, vagy sétáljatok a szabadban. Ezek elterelik a figyelmet a feladatról, ami különben stresszessé tehetné az adott pillanatban: „Csináljunk játék tésztát”.

10. Nézd mindig a jó oldalát. Kérdezd meg magadtól: „Ha később visszaemlékszem erre, akkor nevetni fogok rajta?” Ha igen, miért nem nevetsz most? Élj a lehetőséggel és teremts olyan emlékeket, amelyekre szívesen gondolsz vissza később is. A legnehezebb szituációkban is segít a jól időzített jószívű humor: „Jajj, te és a testvéred zöldre festették egymást? Várj, hozom a kamerát!”