10 hiba, amit elkövethetsz álláskeresés közben

A lelkesedés nem minden, ahogyan a sokrétű tapasztalat sem. Nagyon sok mindenen elcsúszhat az, hogy megcsípjünk egy állást, és rengeteg tévhit kering, mit is kell tenni, hogy új munkahelyet találhassunk. A Dívány újságírója utóbbiakból szemezgetett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
állás
2017. június 16. Dívány

1. Elég az egyoldalas CV, a motivációs levél pedig annak az összefoglalója

Nyugi, ha nem sikerült egy oldalba összesűríteni az önéletrajzodat, az nem jelenti azt, hogy az első körben kiszórják, hiszen a hossz arra is utalhat, hogy valakinek komoly szakmai múltja van. Persze ügyelni kell arra, hogy kellően szellős és átlátható legyen. És nem, a motivációs levél lényege nem az, hogy folyószövegben elismételjük azt, amit az önéletrajzunkban már megemlítettünk biztos, ami biztos alapon, mert ez azt mutatja, nem igazán akartuk megerőltetni magunkat. Szóval érdemes minden álláshirdetéshez külön motivációs levelet írni, amibe valahogy belefoglaljuk azt, hogy miért pont az adott cégre esett a választásunk – olvasható a Fast Company cikkében.

2. Olyan nincs, hogy ne válaszolnának a jelentkezésemre

Jó, ebben már tényleg nagyon kevesen hisznek, a legtöbbször tényleg csak azok kapnak visszajelzést, akiket be akarnak hívni állásinterjúra, a többiek meg talán kapnak egy automatikus választ, ami persze jobb a semminél, de azért mégsem az igazi. Szomorú és frusztráló, de ez van. Valamivel növelhetjük az esélyeinket, ha tényleg az illetékesnek küldjük el a jelentkezésünket, és esetleg küldünk egy nagyon udvarias válaszkérő levelet. Ha ezután sem foglalkoznak velünk, akkor ideje továbblépni – tanácsolja a Lifehacker szerzője, és nehéz vele nem egyetérteni.

3. A HR-es tudni fogja, hogy én vagyok tökéletes jelölt

Igen, elvileg az a dolguk, hogy megtalálják az adott állásra leginkább alkalmas embert, de azért nem árt megkönnyíteni a munkájukat, ne várjuk el, hogy olvassanak a sorok között. Sokat segíthet az ügyünkön, ha nem mindenhova ugyanazt az önéletrajzos és motivációs levelet küldjük el, hanem a hirdetésben foglaltaknak, a betölteni kívánt pozíciónak megfelelően hangsúlyozzuk ki a benne szereplő információkat úgy, hogy azok azonnal szemet szúrjanak, különben nagy eséllyel a kukában végzi a jelentkezésünk több tucat másik álláskeresőjével együtt, aki bízott abban, hogy a HR-es majd kibogarássza a lényeget, mert úgy sincs jobb dolga.

4. Az elhivatottsagom ellensúlyozza a tudásbeli hiányosságaim

Megtaláltad az álommelót, de nem igazán felelsz meg az alapkövetelményeknek? Ki érdekel, hiszen a munkavállalók szeretik a lelkes alkalmazottakat, szóval ez nem lehet probléma. Hát…azért ez nem egészen így van. Bár nyilván nem kizáró ok, ha csak jelentkezésed nem teljesen, csak nagy részt mutat egyezést a hirdetésben szereplő követelményekkel, mert nyilván vannak olyan pontok, amik alkuképesek. Mondjuk nem biztos, hogy azonnal lemondanak rólad, ha 5 év szakmai tapasztalat helyett neked mondjuk csak 3,5 van, de azért vannak áthídalhatatlan különségek, mondjuk ha ők 10 éves gyakorlattal rendelkező embert keresnek, te őedig kezdő vagy.  Ilyenkor érdemes inkább olyan helyen próbálkozni, ami jobban passzol hozzád.

5. Ha meg kell történnie, akkor meg fog történni

A töretlen optimizmus irigylésreméltó, de nem bízhatjuk magunkat kizárólag a sorsa, tenni is kell valamit annak érdekében, hogy jól alakuljanak a dolgaink, ami jelen esetben azt jelenti, hogy ahelyett, hogy várnánk, hogy a szánkba repüljön a sült galamb, fejlesszük magunkat, építgessük a kapcsolati hálónkat, járjunk utána, hogy milyen lehetőségek vannak, nyomozzuk le azokat a cégeket, ahova be szeretnénk adni vagy talán már be is adtuk a jelentkezésünket és íg tovább. Igen, van olyan, amikor tényleg az ölünkbe pottyan egy nagyon jó lehetőség, de sajnos alapjáraton a munkakeresés néha komoly erőfeszítést igényel.

 

A cikk ide kattintva folytatódik!