10 tipp téli kirándulásokra gyerekekkel

Tisza-tavi jégtúra, mátraszentistváni hócsúszda, Salgó-vár...ilyen és ehhez hasonló téli programokat ajánlunk nektek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2017. január 16. Hello Baby

1. Salgó vár
Salgótarjántól északra, Salgóbánya település határában magasodik Salgó vára. Autóval egészen 300 méterre megközelíthető a cél, így akár hidegben, vagy pici gyerekkel is bátran mehettek, pár perc séta csak.
Gyönyörű innen a kilátás a környező hegyekre, a Bükkre, Mátrára, Cserehátra és a Börzsönyre, tiszta időben még a Magas Tátra vonulata is látható. Ha megtehetitek, érdemes a faluból kiindulva Salgóbánya – Salgó-nyereg – Boszorkány-kő – Salgóvár – Salgóbánya útvonalon egy rövid túrát tenni, aminek hossza mindössze 2,5 km.
Közelben található Somoskő vára és a várhegy északi oldalából kihajló, 8-9 méter hosszú, keskeny orgonasíp módjára elhelyezkedő bazaltoszlopok is. Ha egész hétvégére jöttök, megnézhetiteket ezt a várat is, sőt még az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület is belefér a programba.
Elsősorban autóval megközelíthető célpont, szállásnak a Hotel Medvest ajánjuk, ahol a szobaárak a félpanziós ellátást is tartalmazzák, illetve 3 éves kor alatt a szállás (étkezés nélkül) ingyenes.

Winter Wonderland in London's Hyde Park on a rare sunny, warm winter's day.

2. Tiszató Jégtúra
Izgalmas élmény a téli Tiszató kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Novemberben lecsapolják a tavat, s a vízszint így egy-másfél méterrel alacsonyabb lesz a nyárinál. Később, a fagy beálltával, amikor a jégréteg biztonságossá válik, túrát szerveznek a tó környéki területen és a tóra is rámerészkedhetünk.
A Jégtúra időtartama 3-4, illetve 4-5 óra, elsősorban nagyobb gyerekekkel érdemes belevágni. Szervezett túrát ugyanakkor találtok rövidebb időtartamban is, könnyebb, családos programnak valót. A nem mindennapi kiránduláson sok érdekes dolgot fedezhettek fel: vaddisznó vackot, halászok életét bemutató kunyhót, vidravárat, fotós lest, s a víz alatti növények és állatok nyomait.
Túrákat szerveznek a Tiszatavi Ökocentrumban és tapasztalt túravezetők is a környéken, pl. http://www.tavitura.hu/turak/teli-turak/
A túrák részvételi díja 1000.-2500.-Ft között van.

A cikk itt folytatódik!