10 tuti tipp egy tuti apukának

Mit tehet az az apa, aki éjt nappallá téve dolgozik, hogy megfelelő háttérországot teremtsen családjának, s közben némiképp kiesik csemetéi életéből? Az alábbi 10 tipp nekik segít tuti apukává válni!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 14. czefernek.lena

Mit tehet az az apa, aki éjt nappallá téve dolgozik, hogy megfelelő háttérországot teremtsen családjának, s közben némiképp kiesik csemetéi életéből? Az alábbi 10 tipp nekik segít tuti apukává válni!


 

1. Nincs hétvégi meccsnézés/kocsipolírozás/sörözgetés a havarokkal: a feleségünk egész héten a gyerekekkel foglalkozott, nem fair, ha mi hétvégén egyedül kivesszük a szabit. A gyerkőcöknek meg az egész heti hiány után ránk van szüksége, úgyhogy hétvégén az apukákon a sor.

2. Ébresztő! De most komolyan! Ébredj velük! Legalább az egyik hétvégi napon – de a legjobb mindkettőn. Jóllehet, a munkához is korán kell kelned, de a két dolog összehasonlíthatatlan egymással! A gyerekekkel együtt kelni bizony nem könnyű feladat, egyszersmind mókás – nem is gondolnánk mennyire!

3. Cserélj pelust te is! Vannak, akik azt gondolják, nem tudnának (vagy tán nem is akarnak) pelenkát cserélni karon ülő gyermekükön, de ez bizony nagy hiba! Egyszer valaki azt mondta, azt szereted igazán, akinek hajlandó vagy kitörölni a fenekét. Nosza! Nem olyan nehéz, mint gondolnánk, és cserébe rengeteget adhat a magunk és gyermekünk számára.

4. Játssz babákkal és lakkozd ki a lábkörmödet: Számtalan apuka utasítja el kislányával a lányos játékokat. Pedig egy kis Barbie-zástól nem leszünk kevésbé macho-k (már ha azok voltunk) viszont lányunkban egy életre szóló játszópajtásra lelhetünk! És fiúk: úgysem figyeli senki!

5. Tégy olyat, amit különben nem tennél: Könnyű kivinni a srácokat a meccsre, ha mi magunk amúgy is oda vágyunk. De egy egész napot együtt tölteni egy képzeletbeli teapartin a Kis Hableánnyal? Vagy a közeli játszóházban elcsapni a délutánt? Hogy nem szórakoztat? Ne feledd, ez most nem rólad szól!

6. Adjunk kimenőt az asszonynak. Nem csupán azért, mert megérdemli! A gyerekeknek szükségük van a minőségi időre kettesben apuval, mert ilyenkor teljesen más élmények érik őket. Hogy még sosem voltatok csak kettesben? Ne már, a te gyerekeid, nem harapnak!

7. Tégy valami meglepőt! Egyszer-kétszer néhány spontán megmozdulás is belefér. Ha korábban odaérsz a suliba a gyerekekért, és “elrabolod” őket egy kis mozizásra. Vagy hegyet mászni. Vagy csak a parkba. Az élmény emléke garantáltan hosszú ideig megmarad.

8. Az edények nem mossák ám el magukat (ahogyan a játékok sem)! Elképesztő dolog ez: nem kell hozzá semmi más, csak némi mosogatószer, egy szivacs és meleg víz. Anyu arca pedig fényre derül.

9. Keltsd őket fel! Na jó, nem mindig! De ha extra pontot akarsz beszerezni elsőszülöttednél, kicsit kirángathatod az ágyból (mondjuk 10 percre) hogy egy nyári estén együtt csodáljátok a csillagokat!

10. És ami a legfontosabb: mondd nekik, hogy szereted őket! De most komolyan. Lehet, hogy úgy gondolod, úgyis tudják, de azért ezt nagyon jó ám hallani…és kimondani is!

És akik nem tudnák, mit is ünneplünk ma, azok számára következzen egy mókás kis táblázat. Tények és érdekességek Apák napja alkalmából, amely minden évben június harmadik vasárnapjára esik.

 

Tudtátok?

Amerikában – noha már a század elején beszéltek róla, hivatalosan 1972-óta ülik meg a jeles napot. Egy 2009-es felmérés szerint minden idők legnépszerűbb tévéapuja pedig Bill Crosby.

Az USA-ban megközelítőleg 70 millió apuka van, közülük 176 ezer háztartásbeli. Ők 287 ezer 15 év alatti gyerekre vigyáznak.

Az apák 68 százaléka úgy véli, bevállalná a keresetcsökkentést, ha cserébe többet lehetne gyermekével. Az apák napi képeslapok csupán 50 százaléka végzi apukáknál. A többit férjek, nagypapák, tesók és nagybácsik kapják.

Az apák 72 százalékát megköszöntik Amerikában. Az egyik leggyakrabban hangoztatott mondat részükről: Amíg az én házamban laksz…

És végül: az egyetlen állat, ahol a hím hordja ki a csemetéket, a csikóhal. Lózerség? Aligha! Egy fészekaljban akár 1500 “fióka” is lehet…

Father's Day Infographic from Overstock.com