13 dolog, amit sose mondjon a munkahelyén

Bármennyire is laza a légkör a munkahelyén, nem árt megválogatni, milyen kifejezéseket is használ ott, mert akár az egész megítélése is múlhat rajta. A Forbes ezért felkérte Darlene Price-t, ossza meg, mik azok a mondatok és szófordulatok, amiket érdemes lenne mellőzni az irodában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 28. bencze.aron

Bármennyire is laza a légkör a munkahelyén, nem árt megválogatni, milyen kifejezéseket is használ ott, mert akár az egész megítélése is múlhat rajta. A Forbes ezért felkérte Darlene Price-t, aWell Said! Presentations and Conversations That Get Results (Jól megmondta! Prezentációk és beszélgetések, melyek eredményre vezetnek) című könyv szerzőjét, ossza meg, mik azok a mondatok és szófordulatok, amiket érdemes lenne mellőzni az irodában.


“Ez nem igazság”

Érthető a bosszúsága, ha a munkatársát megjutalmazták egy kis fizetésemeléssel, önt pedig nem. De ilyenkor a legrosszabb, amit tehet, ha elkezd hisztizni, illetve passzívan kifejezni a nemtetszését, mivel így csak maga alatt vágja a fát. Bármennyire is nehéz, fogadja el, hogy a világon olykor történnek igazságtalanságok: próbáljon inkább úgy küzdeni az igazáért, hogy még hatékonyabban kezd dolgozni, illetve megkeresi azokat a személyeket és csoportokat, akik a jövőben segíteni tudják.

“Ez nem az én dolgom”

Olykor mindenkivel megesik, hogy megkérik, végezzen el valamit, ami nem feltétlenül kapcsolódik a munkaköréhez. Ahelyett azonban, hogy ilyenkor azonnal feldúltan kijelentené, hogy ez nem az ön dolga, ráadásul nem is fizetik meg ezért, gondoljon bele, mit érezne fordított helyzetben! Ha a másik vette a bátorságot és megkérte önt, hogy segítsen, akkor valószínű, hogy valóban fontos dologról van szó, és nem csak a kollégája, hanem az egész csapat számára. Így, ha produktív és aktív tagja szeretne lenni a csapatnak, akkor bizony jobb, ha segít akkor is, ha nem ez a munkaköre, máskülönben a többiek úgy éreznék, hátráltatja a projektet.

Természetesen ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg kell engedje, hogy mindig kihasználják, és nem mondhat olykor nemet. A lényeg, hogy alaposan gondolja meg, el tudja-e vállalni a feladatot, és ha nyakig van a munkával, akkor bátran vissza is utasíthatja, csak mindenképp indokolja meg válaszát! Ha tehát főnöke egy ilyen feladatot akar adni önnek, akkor a nyílt elutasítás helyett mondja azt, hogy szívesen segítene, de még van pár elintéznivalója, ha azonban várhat még a dolog, akkor természetesen szívesen elintézi.

“Szerintem…”

Ön szerint melyik variáció hangzik hitelesebben? Az „Úgy gondolom, hogy a mi cégünk kitűnő partnere lehetne az önökének.” vagy a „Tudom, hogy a mi cégünk kitűnő partnere lehetne az önökének”?  Ismét egy jó példa arra, hogy nem mindegy, mit mond, de az sem, hogyan: bár lényegében ugyanazt jelenti a két változat, az utóbbinál mégis jóval erősebb, nyomatékosabb szavakat használ. Ez azért fontos, mert így a másikban bizalmat ébreszt, és szintén határozott választ fog adni önnek, míg az előbbi verzió hallatán a partner érezheti úgy, hogy ön bizonytalan, ami óvatossá, gyanakvóvá teheti.