240 millió forint egy kislány életéért

A képen egy csillogó szemű, pirospozsgás, szőke hajú kislány mosolyog – ránézésre az ilyen gyermekekre mondják, hogy majd kicsattan az egészségtől. Pedig a négyéves Luca nagy terhet cipel, szinte születése óta folyamatos kardiológiai kezelés alatt áll.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 21. bencze.aron

A képen egy csillogó szemű, pirospozsgás, szőke hajú kislány mosolyog – ránézésre az ilyen gyermekekre mondják, hogy majd kicsattan az egészségtől. Pedig a négyéves Luca nagy terhet cipel, szinte születése óta folyamatos kardiológiai kezelés alatt áll.


A kicsi ennek ellenére szépen gyarapodott, fejlődött, nem voltak különösebb nehézségei. Eleinte. Ám egyre égetőbb, hogy megműtsék. Kiderült, súlyos és nagyon ritka érbetegségben szenved, melynek lényege, hogy a tüdő artériái nem növekednek úgy, ahogy kéne.

Pici lány, szemben az árral

Lucát többször megkatéterezték, később úgynevezett stenteket (értágító eszközöket) helyeztek el a tüdőérben, először kettőt – ekkor még négy hónapos sem volt –, később egy újabbat is kapott. Az orvosok azt remélték, csökkenni fog a nyomás a tüdőérben, de a várt siker elmaradt. Innen azonban nincs tovább, a hazai lehetőségek ezzel kimerültek.

Édesanyja a Hír24-nek elmondta, rengeteget köszönhet a Kardiológiai Intézet munkatársainak, hiszen amit tudtak, megtettek a rendkívül ritka rendellenességben szenvedő kislányért. Sári Diána hangsúlyozta, a magyar szakemberek öthetes kora óta küzdenek Lucáért, és hála nekik, gyermeke még ma is él.

Valahol, valaki segítsen

Amint egyértelművé vált, hogy Magyarországon kívül kell keresni a megoldást, a család a Tüdőér Egylet segítségével Bécs felé vette az irányt, ahol szintén vizsgálatok sokasága következett. Az ottani szakemberek sem szolgáltak megnyugtató hírekkel, azt mondták, a beültetett stenteket maximum egy éven belül ki kell venni az erekből, mert a pici kinövi azokat, és gátolni fogják a fejlődését. Az egyetlen út tehát az operáció. Ők a tüdőtranszplantációt említették mint lehetőséget, ugyanakkor leszögezték, Luca korában ezt a beavatkozást nem javallott elvégezni.

De nem ez volt az egyetlen út, amelyen elindultak – szerencsére.Tavaly szeptemberben a kicsi háziorvosának segítségével elküldték a zárójelentéseket egy, a Hawaii-szigeteken megrendezett konferenciára. Felcsillant a remény, hogy valaki mégis tud segíteni. Kiderült, valóban létezik ilyen orvos. Csupán egy, de mégis van: dr. Frank Hanley.

Igen – mondta az egyetlen

A professzor az Egyesült Államokban, a Stanford városában lévő Lucile Salter Packard Kórház gyermek-szívsebészetén dolgozik. A szakember az eljuttatott dokumentumok alapján, mondhatni „első ránézésre” igent mondott a műtétre. Ám a 2009-es, illetve 2010-es katéterezés során készült felvételeket túl réginek találta, így a végső döntéshez újakra volt szüksége.

Emiatt Lucát a múlt hónapban ismét megkatéterezték. A kért vizsgálatokat teljes egészében azonban nem tudták elvégezni, egyrészt mert a kicsi nehezen tűrte a beavatkozásokat, többször rosszul lett, másrészt pedig azért, mert itthon hiányoznak a kellő műszerek, a felszereltség.

A rendelkezésre álló eredmények mindenesetre ismét Amerikában landoltak, dr. Hanley kezében. A stanfordi kórházban január végén konzíliumot tartottak Luca esete miatt. A professzor a felvételek és a birtokában lévő információk alapján úgy véli, a kislánynak egy, a tüdőartériát rekonstruáló műtéten kell átesnie, ezáltal egyharmadára lehetne csökkenteni a jobb kamrai nyomást. A gyerek életminősége jelentősen javulhatna, lényegében esélyt kaphatna az életre. A vágyott életmentő beavatkozást itthon nem lehet elvégezni.

Dr. Hanley jelenthetné „az esélyt”, a professzor eddig húsz ilyen műtétet hajtott végre, mindegyik eredményes volt. Az operáció sürgős lenne,  a gyermek állapota ugyanis fokozatosan romlik.