A 4 legszebb családi kirándulás tavaszra

Tavasszal végre ismét itt a lehetőség, hogy gyerekekkel együtt felfedezzük Magyarország szebbnél szebb vidékeit! Mi most négy ilyen helyet ajánlunk nektek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2017. április 22. Hello Baby
  1. Egy kis romantika: Bory vár, Székesfehérvár

Vonattal és autóbuszokkal is jól megközelíthető város Székesfehérvár, ahol a Bory várat ajánljuk figyelmetekbe. Az építő, Bory Jenő szobrász és építészmérnök 40 évig készítette saját tervei alapján egy egykori borospince és présház helyén az épületegyüttest. Különlegessége a várnak, hogy a huszadik század elején az építészetet megújító anyagként megjelenő betonból készült. Sőt, nem csak az oszlopok, kupolák, korlátok és lépcsők, hanem még a kerti díszkutak, medencék, szobrok és domborművek anyaga is beton.

A honlapon letölthető feladatlapokat találhattok, így a kisiskolásoknak is izgalmas játékká válik a séta.

A várat Bory Jenő leszármazottai egy alapítvány segítségével igyekeznek megőrizni az utókornak.

Nyitva tartás: A Bory-vár november 16-áig minden nap nyitva 9:00-16:00; Belépők: felnőtt 800 Ft, diák 400 Ft, hat év alatt ingyenes.

A közeli Gorsium Régészeti Parkban április 29-30-án Tavaszköszöntő Ünnepet tartanak Floralia címmel, mely az ókori játékokat, tavaszköszöntő szertartást idézi meg. Különösen az iskolás korosztálynak jelentenek izgalmas programot a múzeumpedagógusok által szervezett és bemutatott ókori játékok.

  1. Jeli Varázskert – rhododendronvirágzás

Nem csak a szemnek, hanem minden érzékszervnek különleges élmény a Vas megyei Kám községben található Jeli arborétum május-június hónapban. Ilyenkor virágzik ugyanis a rhododendron, amely embermagasságú bokrokban övezi az ösvényeket. Európa szerte ismert látványosság a többszáz változatot felsorakoztató park. Több különböző hosszúságú útvonal közül választhattok attól függően, hogy mennyi időtök van, vagy a gyerekek mekkora távot tudnak megtenni. Az útvonalak babakocsival is jól járhatók.

Nem csak növényeket csodálhattok a kertben, több különleges madárfaj is megfigyelhető itt. A fák lombkoronájában pedig a menyétfélék családjába tartozó nyuszt ugrál egyik ágról a másikra, legelterjedtebb ugyanis éppen itt, Vas, Zala és Veszprém megye területén. Bár a mókusokra is vadászik, legtöbbször beéri bogarakkal is.

Nyitva tartás: március 30-tól április 30-ig, szombat és vasárnap 8.00-17.00 óráig, május 1-től június 30-ig minden nap 8.00-17.00 óráig, rhododendronvirágzás idején, hétvégén 19.00-ig.

Belépődíjak: Felnőtt: 1000 Ft, gyermek, diák és nyugdíjas: 700 Ft, családi jegy: 2200 Ft, 3 év alatt ingyenes

Kám település a 8-as főút mellett fekszik, Szombathelyről, Sárvárról, Körmendről busszal megközelíthető. A környező falvakban, vagy a szomszédos Vasváron többféle szálláshely közül válogathattok. Ha nyaralást terveztek a környékre, akkor a Szajki tavakat jó szívvel ajánljuk. (http://www.szajkitavak.hu/)

A cikk itt folytatódik!