5 tipp, hogyan válasszunk iskolatáskát

Mivel a gyerekek rendszerint túl sok tancuccot cipelnek a hátukon, sok szülőnek okoz fejtörést a megfelelő iskolatáska kiválasztása. Csokorba szedtünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan kerüljük el a telitömött hátizsák által okozott kellemetlen tüneteket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskolatáska
2018. augusztus 23. Családháló

A helytelen használat során az iskolatáska hátfájást, rossz tartást okozhat, de gyakori tünet a nyak és a hát megerőltetése és a kéz zsibbadása, erőtlenedése is. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen hátizsákot választunk gyermekünk számára, de talán kevesen vannak tisztában azzal, hogy a gyermekek csupán saját testsúlyuk 10-15 százalékát vihetnék a hátukon. A legkörültekintőbben kiválasztott hátizsák sem ér semmit, ha egész nap mázsás súlyokkal mászkálnak a nebulók.

Összegyűjtöttünk öt tippet, amire feltétlenül figyeljünk az iskolatáska kiválasztásakor:

1. Válasszunk könnyű anyagból készült hátizsákot! Kerüljük a bőrből és egyéb, nehéz anyagból készült darabokat!

2. Az iskolatáska kipárnázott hátoldala nem csupán kényelmi szempontból fontos, de annak megakadályozására is alkalmas, hogy a gyerek által bepakolt éles tárgyak (körzők, könyvszélek) váratlan kellemetlenséget okozzanak.

3. Vannak olyan hátizsákok, amelyek a mellkason összekapcsolható övvel rendelkeznek. Ezek talán nem néznek ki annyira vagányan, de tehermentesítik a hátat.

4. Az iskolatáska vállpántjai ergonómiai szempontból akkor megfelelőek, ha elég szélesek és szintén ki vannak párnázva. Kerüljük a keskeny, vékony pántokat, amelyek bevághatnak!

5. A több rekeszből álló hátizsákok segítik a helyes súlyelosztást.

Miután megvásároljuk az iskolatáskát, fontos, hogy megtanítsuk gyermekünket a helyes használatra. Mutassuk meg, hogyan könnyíthet a bepakolni való terhen!  Akármilyen fantasztikus, orvosok és gyógytornászok által kifejlesztett darabról is van szó, a szülőnek mindig ellenőriznie kell, hogy nincs-e túlterhelve a táska! A gyerekek hajlamosak rá, hogy olyan felesleges dolgokkal tömjék meg, mint CD-k vagy videojátékok, esetleg egy laptop, amire semmi szükség iskolába menet.

Bátorítsuk továbbá a gyermeket az iskolaszekrények használatára, és arra, hogy csak a házi feladat elvégzéséhez szükséges könyveket hozza haza! Ha tehetjük, vásároljunk puha kötésű könyveket, ezzel is csökkentve a táska súlyát. A nehezebb könyvek mindig kerüljenek a táska hát közeli részébe.

Az is fontos, hogy meggyőződjünk róla, gyermekünk megfelelően használja az iskolatáskát: nem hordja féloldalasan és hátához elég szorosan rögzíti! Egy helyesen használt iskolatáska nem csupán egészségügyi problémáktól óvja meg gyermekünket, de közérzetére is pozitív hatást gyakorol majd!