5+1 dolog, amire figyeljünk, ha fesztiválra indulunk gyerekekkel

Elsőre nagy vállalásnak tűnhet, ám megfelelő szervezés mellett épp oly jó szórakozás lehet az egész családnak, mint egy vakáció. Ahhoz, hogy az ott töltött idő valóban élmény legyen, fontos néhány dolgot indulás előtt mérlegelni, és az ottlét alatt figyelembe venni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. július 02. www.jatekliget.hu

Családok Budapesti Világtalálkozója alkalmából nagy szabású gyereknap került megrendezésre az Andrássy úton.

Melyik a számunkra megfelelő program?
Nem biztos, hogy a gyerekekkel közösen is épp az a fesztivál lesz a nyerő, amire mi barátokkal vagy a párunkkal mennénk. Nem minden fesztivál ideális arra, hogy gyerekekkel részt vegyünk rajta. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője szerint fontos szempont például, hogy van-e a zenei kínálatban gyerekeknek szóló együttes, program. Ha ottalvós programként szervezzük, akkor az is lényeges, hogy meddig szól a zene, a gyerekek tudnak-e aludni esténként. Nézzünk utána, hogy lesznek-e egyéb, gyerekeknek szervezett programok is a zenei kínálat mellett. Lehet, hogy jobb, ha nem ugrunk egyből fejest a közepébe, az ilyen jellegű – tömeg, hang, nyüzsgés – járó programokhoz fokozatosan szoktassuk hozzá a kicsiket.

Ismerjük a gyerekünket!
Szülőként tudjuk, hogy hol húzódnak gyermekünk határai, ha tömegben, zajos környezetben kell tartózkodnia. Ha egyébként is ódzkodik az ilyen jellegű programoktól, vagy ha már egy délutáni szülinapi buli után is láthatóan kimerült, akkor keressünk inkább csendesebb, nyugodtabb programot. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogyan reagálna, menjünk először csak napi belépővel, ne egyből hosszabb időre, vagy szervezzünk pár napos kempingezést, sátorozást és figyeljük, hogy érzi magát.

Pakoljunk fel!
Ha egy vagy több kisgyerekkel indulunk útnak, nem fogjuk megúszni, hogy rengeteg dolgot vigyünk magunkkal. A terepviszonyoknak megfelelő, extra terhelést is elbíró babakocsira, utazóágyra, játékokra, úti patikára, alvókára, plédre, napernyőre, hűvösebb-melegebb időjárás esetére is ruhákra, vízálló ruhákra is szükségünk lesz, épp úgy, mint bármely más nyaralás alkalmával. Fontos, hogy praktikusan pakoljunk, maradjunk mobilak – ha egyik helyszínről a másikra kellene költözni – ugyanakkor legyen kéznél mindig a szükséges inni-, ennivaló, játék vagy pelus, szükség esetén váltóruha.

A napirendet is vigyük magunkkal
A gyerekek akkor lesznek kipihentek, jó kedvűek és jó hangulatban, ha elegendő időt biztosítunk számukra az alváshoz. Ha otthon este 8 körül kezdődik a fürdés, itt se tegyünk másként. Ha 10-kor megy aludni, akkor tartsuk magunkat is ehhez. Természetesen nem az időpontokhoz kell elsősorban mereven ragaszkodnunk, inkább a rutinhoz. Ha napközben alszik még, a fesztiválon is biztosítunk időt abban az időszakban a csendes az elvonulásra. Ha otthon lefekvés előtt mesét olvasunk neki, vagy egyéb szertartás előzi meg az elalvást, azt itt se hagyjuk figyelmen kívül.

Hangolódjunk a zenére
Az indulás előtti napokban hallgassunk otthon is azoktól az előadóktól zenét, akik a fesztiválon fellépnek majd. Így már élőben ismerősként cseng majd egy-egy szám, a kicsik énekelhetik is a kedvencüket. Arra azonban készüljünk, hogy egészen másként hangzik majd élőben, nagy hangerővel. Ha ez kellemetlen lenne, de a kicsik hallását védeni egyébként is célszerű beszerezni füldugót vagy zajcsökkentő fejhallgatót, így lesz számukra is igazán élvezetes – és nem pedig esetleg rémisztően hangos – a zene.

Gyerekek egyedül a forgatagban
Elég lehet akár egy pillanat, és a tömegben szem elől téveszthetjük gyermekünket. Ez bárkivel megeshet, indulás előtt ezért készüljünk fel erre a lehetőségre is. Kisebb gyerekekre ezért tegyünk karkötőt, amin a telefonszámunk szerepel. Érdemes olyat választani, ami a kislurkó számára kedves figurát ábrázolja. Vannak egyszerhasználatos karkötők és vannak tisztítható újra használható típusok is. Ez utóbbiak gazdaságosabbak. Mindig tudjuk, hogy pontosan milyen ruha van rajta. A legjobb, ha minden reggel felöltözés után készítünk róla egy fényképet. Nagyobb gyerekekkel érkezés után rögtön keressük meg a biztonsági szolgálat helyét a fesztiválon, ha már elég idős ahhoz, hogy egyedül tájékozódjon, akkor legyen ez a találkozási pont arra az esetre, ha szem elől tévesztjük egymást. Az is jó megoldás, ha a szervezők vagy a biztonságiak egyenruháját felismeri, így tudni fogja, hogy tőlük kérhet segítséget.