5+1 érv a gyurmázás mellett

A gyurma remek fejlesztő eszköz, amit a gyerekek is élveznek, az alábbi ötletekből ihletet meríthetünk a játékhoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kreativitás
2018. szeptember 27. www.jatekliget.hu

Ha eddig azt gondoltuk volna, hogy a gyurmázás nem több, mint apró csigák, golyók és különböző alakzatok formázása, szaggatása, érdemes elolvasni Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének javaslatait.

A legtöbb családban gyurmázáshoz a készen kapható játékszetteket használják. Ezek segítségével a gyerekek fagylaltot, süteményt, hamburgert, vagy épp építkezésekhez használt elemeket készíthetnek. Persze ezek nélkül is sok mindent lehet gyurmából alkotni, a lehetőségeknek csak a gyerekek fantáziája szab határt. Attól függően, hogy mit játszunk, gyurmázással célzottan fejleszteni tudunk bizonyos képességeket. A következőkben ehhez adunk játéktippeket.

Az írásban is segít
A gyerekek szívesen segítenek, ha tésztát gyúrunk, használjuk ki a lelkesedésüket és kérjük is meg őket, hogy segítsenek! A gyúrás remek edzés a kézizmoknak, amikre pedig nagy szükség lesz, ha az iskolában „el kell bírni” a ceruzát, helyesen megfogni, vagy az ollóval bánni. Ő is kaphat külön kisebb mennyiséget a tésztából, amit alapos átgyúrás után tetszés szerint formázhat, de akár gyurmából játéksüti is készülhet az igazi mellé.

Színek, formák megismerésére tanít
Nézzünk szét a játékformák közt, de akár a saját sütikinyomókból is kölcsönözhetünk a következő feladathoz. Egy papírt osszunk fel egyenlő nagyságú négyzetekre. Az első oszlopba rajzoljunk olyan színeket, amilyen színű gyurmánk van, a felső sorba pedig a meglévő formákból válogassunk, mindegyik négyzetbe egy forma kerüljön. A feladat, hogy minden helyre a megfelelő színű és formájú gyurma kerüljön. Játék közben remekül lehet gyakorolni az egyes alakzatok és színek neveit is.

Számoljunk gyurmával!
A következő játékhoz szükségünk lesz egy üres tojástartóra, melynek nyitott állapotban a felső részébe dominókhoz hasonló számolólapokat helyezünk. A gyerekek gyurmából kis golyókat formáznak, majd ezekből, a lapokon szereplő pöttyök mennyiségével megegyezően töltik fel a tojástartó alsó részének egyes mélyedéseit. A feladatot tovább nehezíthetjük, ha a gyurmagolyókat nem kézzel, hanem játékcsipesszel kell a helyükre tenni.

Logikus gondolkodás
Egy rajzlapra rajzoljunk köröket, amiket előre megadott színek szerint színeznek a gyerekek. A színek sorrendjét mi határozzunk meg, egy sorba négy-öt kör kerüljön. A feladat, hogy a megkezdett sorokat a lapon látható ismétlődő ritmusnak megfelelően folytassanak a gyerekek. A sorokhoz gyurmából kell a soron következő színből a korongokat kialakítaniuk.

Szocializáció memóriajátékkal
A játék menete az ismert memóriajátékkal megegyező. A gyerekek gyurmából korongokat formáznak, amikkel a képeket letakarják. Körönként két korongot lehet felemelni, s ha párt találnak, megtarthatják. Az nyer, aki a játék végére több korongot gyűjtött.

Megfigyelőképesség és arányérzék
Gyurmából készíthetünk mini állatkertet is. Ennek kialakítását bízzuk a gyermek fantáziájára. Kék gyurmából vizes részeket, a zöldből füves területet is kialakíthat, szürkéből sziklákat emelhet, ahol különböző állatok laknak. Ezek megformázása nagy odafigyelést igényel, egészen aprólékosan meg kell tanulmányoznia az oroszlán, vagy az elefánt testarányait, hogy a végeredmény leginkább hasonlítson az eredetire.

Forrás: www.jatekliget.hu