6 tipp hogyan legyünk ismét ”nők” szülés után?

Nincs olyan kismama, aki a szülés után néhány héttel ne arra vágyna: ugyanolyan legyen az alakja, mint a fogantatás pillanatában. A feladat adott, fel kell venni a harcot a kilókkal, és néhány praktikával eltűntethetőek a terhességi csíkok, és a mellek is visszanyerhetik eredeti formájukat. Mindössze tenni kell érte!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 23. bencze.aron

Nincs olyan kismama, aki a szülés után néhány héttel ne arra vágyna: ugyanolyan legyen az alakja, mint a fogantatás pillanatában. A feladat adott, fel kell venni a harcot a kilókkal, és néhány praktikával eltűntethetőek a terhességi csíkok, és a mellek is visszanyerhetik eredeti formájukat. Mindössze tenni kell érte!


A szülés utáni első egy-másfél hónapot nevezik gyermekágyas időszaknak: ez idő alatt csökken a méhtest mérete, bezárul a méhszáj, és elkezdődik a rendszeres szoptatás. Ezalatt a néhány hét alatt a kismama szervezete regenerálódhat, azonban a pihenés után érdemes odafigyelni néhány dologra!

Hogyan szabaduljunk meg a felesleges kilóktól?

Terhesség alatt általában 10-12 kg súlygyarapodás a jellemző, és a szülés utáni nagyjából két héten belül (a baba súlyát is beleszámítva) 8-10 kg-ot veszít az anya. Az első negyedévben a rendszeres szoptatás miatt nem ajánlott a fogyókúra: a szoptatás alatt az első hónapban 450, a második hónapban 530, később 570 többletkalóriára van szüksége szervezetünknek. Megfelelő étrenddel és némi mozgással azonban még ez idő alatt is elérhető súlyveszteség!

Mi történik a mellekkel?

Nincs ok az aggodalomra, amennyiben nem volt kóros mértékű súlynövekedés, az emlők visszanyerik eredeti alakjukat. Megduzzadásuk természetes folyamat, azonban szoptatás után kortól és mérettől függően megereszkedhetnek. Ezért is lényeges a prevenció! Már a babavárás során ápoljuk a mellünket természetes olajokkal, hogy megelőzzük a striák, azaz a csíkok kialakulását, emellett hordjunk megfelelő melltartót, végezzünk célzottan mellfeszesítő gyakorlatokat, sőt még a szoptatás alatt is fontos a jó alátámasztású melltartó viselete. Egy kis tornával, mellizom erősítő gyakorlatokkal is sokat lehet korrigálni.

Csíkos maradok?

A terhességi csíkok a nők közel háromnegyedénél alakulnak ki. A has, mell, csípő táján jelennek meg az ötödik hónap környékén: rózsaszínből fokozatosan ezüstszínűvé halványodnak. Kialakulásuk elsősorban a genetikára és az alkatra vezethetőek vissza. Elsősorban arra kell törekednünk, hogy a bőr ne száradjon ki, és rugalmas maradjon. Különböző krémek és testápolók biztosíthatják a megfelelő feltételeket a bőr számára.

Hogyan lehet ismét lapos a hasam?

Szülés után a hasfalat egy rövid ideig érdemes haskötővel leszorítani. Krémezzük gyakran, ezen kívül masszázzsal és – később – tornagyakorlatokkal tudjuk feszesíteni, ugyanis ezek fokozzák a szövetek vérkeringését.

Szükség van intimtornára?

Abban az esetben tudjuk visszanyerni kitágult hüvelyünk eredeti méretet, ha rendszeresen tornáztatjuk. Szerencsére a gyakorlatok bárhol és bármikor elvégezhetőek, ugyanis láthatatlanul lehet csinálni. Vizelés esetében tartsuk vissza egy-két másodpercre a vizeletet. Érezni fogjuk, mit és hogyan kell megfeszítenünk ahhoz, hogy a vizelet el ne csöppenjen. Ezt a mozdulatot kell csinálni napjában többször, egyre erősebben és hosszabb ideig ahhoz, hogy hüvelyizmaink megerősödjenek.

Mikor érdemes ismét teret adni a testiségnek?

Az intim pillanatokra, az együttlétekre szüksége van egy párnak, ezért vissza kell őket hozni a párkapcsolatba a gyermekágyi időszak után. Hiszen a kielégítő párkapcsolatnak alappillére a szexualitás. Fontos a fokozatosság, az óvatosság, a megváltozott női test igényeit szépen lassan és finoman kell felfedezni a férjnek. Kezdetben érdemes egymást finoman simogatni, egymáshoz bújni, a szexuális együttlét egyéb lehetőségeivel élni. A szexuális együttlétre csak akkor kerülhet sor, ha a nő testileg és lelkileg is felkészült erre.