7 trükkös munkahelyi szituáció és a megoldásuk

Nemet kellene mondanod, ellopták az ötleted, hátba szúrt egy kedves kolléga? Ezekkel a mondatokkal javadra fordíthatod a helyzetet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
munkahely
2017. november 05. Dívány.hu

Mindenki került már olyan helyzetbe a munka közben, amikor tudta, hogy mit kellene mondani, de valahogy a megfelelő szavak elakadtak út közben, és valami olyasmit sikerült reagálni, amivel csak rontott a helyzeten. Márpedig ez nem szerencsés, ha olyan emberek között történik, akikkel mindennap együtt kell dolgozni, és akkor sem, ha egy ügyfél is tanúja az esetnek. Szerencsére vannak olyan mondatok, amelyekkel megmenthetőek az olyan helyzetek, amikor ezt a bénultságot érezzük. A Harvard Business Review összeszedte ezeket.

1. szituáció: Valaki a te ötletedet adja el sajátként

Biztosan volt már olyan, hogy egy meetingen valami zseniális ötlet jutott eszedbe, ezt megosztottad a többiekkel is, de mérsékelt volt a siker, később viszont valaki szóról szóra megismétle a felvetésedet, és mindenki el volt ragadtatva.

Mit kell mondani? Köszönöm, hogy felhoztad a korábbi ötletemet.

Miért működik? Fontos, hogy higgadt maradj, és ne tűnjön úgy, mintha megsértődtél volna, vagy számon akarsz kérni valakit, és utána szépen részletezheted az ötletet, így bebizonyíthatod a többiek előtt, hogy tényleg te vagy a forrás.

2. szituáció: Már éppen hazamennél egy fontos magánjellegű program miatt, de megkérnek, hogy maradj még

Nincs frusztrálóbb annál, mint amikor a munkaidő vége előtt pár perccel szól a főnök, hogy van valami sürgős dolog, amit meg kellene csinálni, és nem akarsz rossz munkaerőnek tűnni, de menni kell a gyerekért az óvodába vagy jegyed van a moziba, és így tovább.

Mit kell mondani? Elnézést, már kötelezettségem/programom van.

Miért működik? Ha így fogalmazol, jó esetben nem kérdeznek rá, hogy pontosan mi is az. Ha mégis, lehet azt mondani, hogy olyan elfoglaltságod van, ami már hetek, de legalábbis napokkal korábban leszerveztél, de másnap mindenképpen ezzel a feladattal kezdesz.

3. szituáció: Egy fontos helyzetben a kollégád dühösen rád támad

Van egy munkatársad, akit nagyra értékelsz, és akivel eddig soha nem volt semmilyen konfliktusod, majd egyszer olyat tesz vagy mond, ami komoly terhet ró a kapcsolatotokra, és ugyan van némi igazság abban, amit mond, de nem kellett volna annyira nyersen fogalmaznia.

A cikk ITT folytatódik.