70 éve házasok: ünnepel a királyi pár

Elizabeth Alexandra Mary hercegnő mindössze 21 éves volt, amikor feleségül ment Fülöp edinburgh-i herceghez. II. Erzsébet 65 éve a brit korona birtokosa, ma 70 éve házas.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
házassági évforduló
2017. november 20. Czefernek Léna

70. házassági évfordulóját ünnepli II. Erzsébet brit királynő. Fülöp edinburgh-i herceggel kötött házasságára 1947 november 20-án került sor a Westminster Apátságban. Az eljegyzést sokáig titokban kellett tartani, mert Erzsébet családja nem támogatta a frigyet a hercegnő ifjú kora miatt. Az esküvőre végül az után kerülhetett sor, hogy VI. György engedélyt adott rá, Fülöp herceg pedig lemondott görög állampolgárságáról.

A ceremónia a II. Világháború után az első nagy hivatalos rendezvény volt az Egyesült Királyságban, mintegy 2000 vendéggel. Az ikonikus esküvőről készült képeket itt lehet megtekinteni.  A párnak négy gyermeke született, Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg, és Eduárd wessexi gróf. Az elsőszülött Károly herceg, aki a trón várományosa rögtön 1948 november 14-én. Erzsébet pedig kevesebb mint öt éven belül elfoglalta helyét a trónon mint brit uralkodó.

Az esküvő után 70 évvel a királyi pár különleges családi vacsorát ad platina évfordulójukra emlékezve a Windsori kastélyban, amely a jeles alkalomból egész nap zárva lesz a látogatók elől. Egy órakor megszólalnak a Westmintster Apátság harangjai is a királyi pár tiszteletére. Erzsébet És Fülöp erre az alkalomra különleges fotósorozatot is készíttetett magáról Matt Holyoak sztárfotóssal.

II. Erzsébet családja évről évre gyarapodik, jövő áprilisra várják Fülöppel hatodik dédunokájukat, Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermekét.