8 tipp gyerekes családoknak az esős, havas napokra

Élvezzük a természetet, amikor csak lehet, azonban a jelenlegi időjárás arra felé tendál, hogy igazi őrültség lenne kimerészkedni. Marad a könyvek olvasása még egy darabig, és még néhány tipp arra, hogyan kössük le magunkat a házban!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 27. bencze.aron

Élvezzük a természetet, amikor csak lehet, azonban a jelenlegi időjárás arra felé tendál, hogy igazi őrültség lenne kimerészkedni. Marad a könyvek olvasása még egy darabig, és még néhány tipp arra, hogyan kössük le magunkat a házban!


Egy édesanyának be kell tartania a határidőket: vacsorát kell készíteni, és emellett néhány percet magára is szeretnének szánni. Ez azonban nehéz. Sőt, legtöbbször kivitelezhetetlen. Egyszer állítólag megtörtént: egy anyuka hagyta, hogy rajzoljanak a testére filctollal, hogy addig is tudjon pihenni. Úgy ébredt fel, hogy tele volt tintázva, cserébe legalább felfrissült.

Ha ez túl erős lenne, akkor íme néhány tipp, amihez csekély felkészültség és pénz kell, ugyanakkor kellemes időtöltés a téli időszakra.

1. Építsetek erődöt.
Fogj két széket és egy lepedőt. Hagyd, hogy a gyereked bent tárolja a kedvenc játékait, díszítsd néhány párnával és tegyél egy jelet is az új titkos búvóhelyre. Adj egy zseblámpát neki és csináljatok úgy, mintha kempingeznétek vagy csináljatok az árnyékokból bábukat. Kis szerencsével hamar el fog aludni és akkor neked is van néhány nyugodt órád.

2. Válogassatok konzervdobozokba.
Ez a játék mindig lenyűgözött. Adj a gyerekednek különböző dolgokat, amiket szét tud válogatni konzervdobozokba alak, méret, szín, stb szerint. Válassz ehető dolgokat, mint például gabonapehely vagy főtt tésztát a kisebbeknek. Idősebb gyerekek használhatnak száraz tésztát, babot, gyöngyöt, kisebb játékokat, gyakorlatilag bármit, ami kicsi és sok van belőle. Adj egy tálcát neki, hogy mindent ki tudjon önteni és elölről kezdeni a játékot.

3. Szennyeskosár-labdázzatok.
Dolgozz a dobásaidon két összepárosított zoknival és egy szennyeskosárral. Nincs szennyeskosarad? Jó egy kartondoboz is. Vagy vágj egy lyukat egy kartonlapra és támaszd a falnak, hogy még nagyobb legyen a kihívás.

4. Mosogassatok el.
A gyerekek imádnak játszani a vízzel és szeretik utánozni a szüleiket. Csak tegyél egy törölközőt a földre, tölts meg egy tartályt vízzel és ha szeretnéd, tegyél bele egy kis szappant is. Tegyél bele műanyag tányérokat, poharakat, kanalakat, esetleg néhány műanyag játékot és mosd el az unalmasságod. Vegyél elő egy nagy tésztás fazekat, merőkanalakat, csipeszt és kezdj el “horgászni”. Mi marad a felszínen? Mi süllyed el? Soha el nem múló szórakozás. (Mindig figyelj a kisebb gyerekekre bármilyen kevés víz közelében is vannak.)

5. Fűzzetek gyöngyöket.
Amint a gyerekek már elég idősek voltak ahhoz, hogy ne dugjanak mindent a szájukba, adjunk nekik pipatisztítót és gyöngyöket. Ez különbözik a megszokott színes/festett alapanyagoktól és így felkelti az érdeklődésüket. A pipatisztítóra egyszerűbb felfűzni dolgokat, könnyebb belőle karkötőt, nyakláncot vagy dísztárgyat formálni vagy bármi egyebet, ami érdekes lehet a számukra.

6. Zenéljetek.
Lehet, hogy kicsit zajos lesz, de még mindig jobb, mint a nyafogás, nem? A kisgyerekek imádnak edényeken, lábosokon dobolni. Idősebb gyerekek készíthetnek maguknak saját dobokat, amit formálhatnak kávés konzervekből vagy üres műanyagos üvegekből.

7. Csináljatok bábszínházat.
Adj a gyekeknek papírzacskót és egyéb díszeket, amik vannak otthon. Ha kész vannak a bábfigurák, akkor a gyerekek csinálhatnak egy előadást neked.
 
8. Keressetek kincset.
Megpróbáltam úgy, hogy megkértem a gyerekeimet, hogy rejtőzzenek el és egy darabig nem kerestem őket, de erre hamar rájöttek. Egy jó alternatíva ami mentesít a játék alól, hogy eldugom a kedvenc játékukat. Adhatsz kis segítséget, hol keressék, vagy játszhatjátok úgy is, hogy „hideg-meleg” vezényszavakkal navigálod őket.
És mik a te kedvenc téli elfoglaltságaid?