A filmtörténet legjobb filmzenéi! – videókkal

Egy igazán jól film nemcsak történetéről és színészeiről marad meg emlékezetünkben, hanem dallamáról is. Válogatásunkban a filmtörténet legszebb számait gyűjtöttük össze. Hallgassátok őket!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 17. bencze.aron

Egy igazán jól film nemcsak történetéről és színészeiről marad meg emlékezetünkben, hanem dallamáról is. Válogatásunkban a filmtörténet legszebb számait gyűjtöttük össze. Hallgassátok őket!


A Keresztapa (The Godfather) Mario Puzo azonos című regényéből készült 1972-ben bemutatott világhírű filmdráma Francis Ford Coppola rendezésében Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall és James Caan főszereplésével. A film Coppola Keresztapa-trilógiájának első része. A Keresztapát leginkább az különbözteti meg a többi, hasonló témájú alkotástól, hogy hiányoznak belőle a pólusok és a sztereotípiák. Coppola mozijában nincsenek kimondottan pozitív szereplők. A főszereplőket a film „negatív” hőseitől is csak pusztán az választja el, hogy egy másik család tagjai, de módszereik és gondolkodásmódjuk megegyező.

A filmet az Amerikai Filmakadémia az 1972-es év legjobb filmjének járó Oscar-díjjal tüntette ki. Coppola a legjobb rendezés díja mellett, Mario Puzóval közösen, a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

Az Elfújta a szél (Gone with the Wind) 1939-ben bemutatott színes amerikai film, amely Margaret Mitchell azonos című, Pulitzer-díjas regényéből készült. Az amerikai polgárháború idején és az azt követő években játszódik az Egyesült Államok déli felén. A regény egy család, azon belül is egy fiatal nő, Scarlett O’Hara sorsát meséli el. A történet 1861-ben, Észak-Georgiában veszi kezdetét, ahol is még javában virágzik a rabszolgatartó Dél. Scarlett, akinek a harcokat megelőzően a legfontosabb dolga az volt, hogy az őt körülrajongó vagyonos fiatalembereket kénye-kedve szerint szédítse, a háború beálltával azonban be kell bizonyítania rátermettségét és hűségét Tarához, a családi birtokhoz, mely alapot adott az ő és családja megélhetéséhez. O’Hara valódi drámája azonban mégsem a körülötte zajló háború lesz, hanem az, hogy álmai férfiját sohasem kaphatja meg.

Ebből a történetből Selznicknek egy ütőképes, de politikailag nem elítélhető filmet kellett készítenie, s vigyáznia kellett arra, hogy ne tüntesse fel rossz színben sem a feketéket, sem pedig a délen élőket.

A Volt egyszer egy Vadnyugat 1968-ban készült színes, amerikai–olasz western. Eredeti címe: C’era una volta il West / Once Upon a Time in the West. Sergio Leone alkotása eleinte nem volt igazán sikeres, de az évek folyamán igazi klasszikus vált belőle. A spagettiwesternek közé sorolt Volt egyszer egy Vadnyugat egyszerre számít a műfaj megkoronázásának, de általában a legjobb westernfilmnek tartják elég sokan a világon, mivel számos embernek a vadnyugati film hallatára a legtöbb kontinensen a Volt egyszer egy Vadnyugat jut eszébe. Mind a négy főszereplő (Henry Fonda, Charles Bronson, Jason Robards és Claudia Cardinale) addigi szerepeitől merőben eltérő figurákat játszott. Különösen Fonda okozott meglepetést a kékszemű bandita, Frank megformálásával. Ennio Morricone kísérőzenéje a filmtől függetlenül is örökzöldnek számít. A Volt egyszer egy Vadnyugat a rendező ún. „Amerika-trilógiájának” nyitódarabja, melynek tematikai folytatásai: Egy marék dinamit (1971), Volt egyszer egy Amerika (1984).

A Titanic egy Oscar-díjas, 1997-es romantikus filmdráma / katasztrófafilm James Cameron írásában és rendezésében az elsüllyedő tengerjáróról. A főszerepben Kate Winslet és Leonardo DiCaprio látható, mint két különböző társadalmi osztály képviselői, akik egymásba szeretnek a hajó végzetes, 1912-es első útján. Mivel a Titanicot nem fejezték be 1997 közepéig, problémák vetődtek fel Hollywoodban, s szóba került a film hosszának csökkentése, azonban Cameron harcba szállt, hogy további vágások nélkül mutathassa be a filmet. Észak-Amerikában a Paramount Pictures (nemzetközileg a 20th Century Fox) forgalmazásában került a mozikba 1997. december 19-én, és noha jól szerepelt nyitóhétvégéjén, csak a következő évben bizonyított igazán a jegyeladások terén. Tizenöt hetet töltött a box office-lista élén, ennél többször csupán az E.T.-nek sikerült győzedelmeskednie (16 hét).

1998-ban tizennégy Oscar-díjra jelölték a filmet, amiből tizenegyet nyert el, köztük az 1997 legjobb filmjének járót. A Titanic tartja a legtöbb Oscar-díjat nyerő film rekordját megosztva a Ben Hurral (1959) és az A Gyűrűk Ura: A király visszatérrel (2003). Az 1950-es Mindent Éváról című filmmel karöltve a legtöbb Oscar-jelölést kiérdemlő alkotás is.

Az 1492 – A Paradicsom meghódítása egy 1992-es angol–amerikai–francia–spanyol kalandfilm, melynek rendezője Ridley Scott. A film Kolombusz Kristóf (Gérard Depardieu) történetét meséli el, felelevenítve legendás hajóútját, az Újvilág felfedezését és annak hatásait az őslakos indián népekre.

Annak ellenére, hogy a film nézettsége átlagos volt, a zenéje, melyet Vangelis komponált, világszerte nagy sikereket ért el. Vangelis rengeteg előadóval készítette el a film zenéjét flamenco gitárosok, hegedűművészek, profi énekesek, egy angol kórus közreműködésével. Jean Michel Jarre Vangelis stúdiójával együttműködve dolgozott az 1980-as évektől kezdve az Alexander film betétzenéjének kiadásáig.

A Csillagok háborúja (eredeti címe: Star Wars) egy űropera filmsorozat, irodalmi művek és számítógépes játékok neve. Mindezek George Lucas filmrendező ötletei alapján készültek el. A filmek cselekménye a Galaktikus Köztársaság és a Galaktikus Birodalom közti átmenetek, valamint a Lázadó Szövetség és a Galaktikus Birodalom közötti Galaktikus Polgárháború körül forog. Valójában az egész cselekmény a jó és a rossz harcát jelképezi. A történet „réges régen, egy messzi-messzi galaxisban” játszódik. Az eredeti Csillagok háborúja-trilógia, főleg annak elsőként vetített része, az Egy új remény (IV. epizód) úttörő jelentőségű volt a sci-fi műfajában mind tartalmilag, mind a technikai megvalósítást tekintve, de az előzmény-trilógia (Baljós árnyak, A klónok támadása, A Sith-ek bosszúja) is számos újítást hozott magával.

A Schindler listája (Schindler’s List) egy 1993-ban bemutatott fekete-fehér amerikai életrajzi film Steven Spielberg rendezésében. A film Oskar Schindler német üzletember történetét mutatja be, aki több mint ezer lengyel zsidó életét mentette meg a második világháború során a holokauszt alatt. A forgatókönyvet Thomas Keneally Schindler bárkája című regénye alapján Steven Zaillian írta. A címszerepben Liam Neeson látható, Ralph Fiennes játssza Amon Goeth-öt, a Schutzstaffel tisztjét, és Ben Kingsley alakítja Schindler könyvelőjét, Itzhak Sternt. A film egyszerre vált üzleti sikerré és hét Oscar-díj nyertesévé többek között a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában.

A Szépség és a Szörnyeteg (Beauty and the Beast) a Walt Disney Pictures 1991-es, harmincadik egész estés rajzfilmje. Rendezői Gary Trousdale és Kirk Wise. A történet alapja a jól ismert, azonos című tündérmese, melyben egy lány beleszeret egy elvarázsolt kastély szörnyetegébe. Az Oscar-díj történetének első animációs „legjobb film”-jelöltje (a második a Pixar Fel! című filmje).

Dirty Dancing – Piszkos tánc egy 1987-ben bemutatott amerikai romantikus film. A 80-as évek egyik sikerfilmje, a zene- és a táncőrületet elindító Dirty Dancing a romantika, a tánc és egy személyes történet ötvözete. Az első filmes Emile Arnoldino talán maga is csodálkozott az elemi erejű lelkesedésen, hiszen a filmjében levő szükséges pluszt, ellenállhatatlan vonzerőt és a tömeghisztériát nem magyarázza sem a forgatókönyv, sem a rendezés. A magyarázatot talán a filmben látható fantasztikus táncjelenetek és a kitűnő zene adja, amit Oscar-díjjal jutalmaztak. A virtuóz tánctudású színész, Patrick Swayze számára ez a film jelentette a nemzetközi áttörést.

A rettenthetetlen (Braveheart) egy 1995-ben készült amerikai történelmi dráma, mely a William Wallace vezette skót szabadságharcot dolgozza fel. A film rendezője és főszereplője egyaránt Mel Gibson volt. A film a 68. Oscar-gálán a legjobbnak bizonyult, és öt Oscar-díjat nyert.

A Diploma előtt (The Graduate) egy több mint negyven éves klasszikus, amely Dustin Hoffman nagy áttörését eredményezte. A maga idejében a The Graduate hét kategóriában volt Oscar-jelölt, végül a legjobb rendezés díját kapta meg. Tényleg szinte tökéletes alkotás, az IMDB-n jelenleg is minden idők legjobb filmjei közül a százharminckettedik, egyéb toplistákon szintén fix helye van. A színészekről elég annyit, hogy zseniálisak, mindegyiküket jelölték alakításukért, persze az utókor legjobban Hoffmanra emlékszik.

A film zenéje szintén örök, Simon and Garfunkel soundtrackje lenyomta a Beatles-t a listákról, ami azért nem semmi – Sound of Silence, Mrs. Robinson – biztos hallotta már mindenki, még ha nem is tudja, hogy innen származik.

A Gyűrűk Ura egy, a 2000-es évek elején készült filmtrilógia, melyet J. R. R. Tolkien azonos című regényéből készített Peter Jackson ausztrál filmrendező.

A trilógián 1996-ban kezdtek el dolgozni, majd 2001-től évenként mutatták be őket, 2003-ig készült el mindhárom filmváltozat Peter Jackson rendezésében. A filmeket Új-Zélandon forgatták. A Gyűrűk Ura a filmkészítés történetének első olyan trilógiája, amelynek részeit egyidejűleg forgatták, a három film együttes hossza kb. tíz óra. A harmadik részt, A király visszatér-t, tizenegy Oscarra jelölték. Ezen rész bevétele elérte a 981,9 millió dollárt, és ezzel az 1,8 milliárd dollár bevételt elkönyvelő Titanic mögött minden idők második legsikeresebb filmjévé avanzsálódott. Mindhárom filmnek megjelent a bővített rendezői változata is (ezzel körülbelül tizenkét órára nőtt a trilógia teljes játékideje), az utolsó jeleneteket az Oscar-díjak elnyerése után forgatták le.

forrás: Wikipédia