A gyerekek csak a szülinapjukon öregszenek

Az a helyzet, hogy a gyerekek tudják az örök fiatalság titkát. Ami annyi, hogy nem kell megünnepelni a születésnapot. Bejárta a világot a tavalyi év talán legkedvesebb pszichológiai kutatása, melyből kiderül, hogy a gyerekek többsége mély meggyőződéssel hisz abban, hogy maga a születésnap okozza az évek múlását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
születésnap
2018. január 20. Dívány.hu

Furcsán állunk az öregedéssel és a szülinapokkal. Mivel a jelenleg kívánatosnál talán korábban születtem, nagyon sok negyvenedik születésnapozóval találkozom mostanában az ismerőseim között. Egész eltérő stratégiákkal futnak bele az emberek e jeles dátum megünneplésébe: van, aki hatalmas bulit csap, és meghív mindenkit, akit negyven év alatt megszeretett. És vannak, akik inkább a felejtsük el, „csináljunk úgy, mintha semmi sem lenne, vagy még annál is kevesebb” elvet vallják. Ez utóbbi társaság jól járna, ha még csak három-négy-ötéves lenne, ugyanis ebben a korban az a valóság, hogy maga a szülinapi zsúr az, ami öregíti az embert, ha nem lenne, az idő sem múlna.

A tavalyi év legaranyosabb pszichológiai kutatása derítette fel ezt a bűvös jelenséget. A gyerekek, nagyjából iskolás koruk elejéig, azt gondolják, hogy a születésnap megünneplése az, ami az idő múlását okozza. A torta, meg az ajándékok nem a születésnap megünneplését jelentik, hanem egy rítushoz tartoznak, ami arra hivatott, hogy öregítsen rajtuk egy évet. Végülis logikus a gondolatmenetük, hiszen azt hallják a szüleiktől, nagymamáiktól, hogy még nem vagy hároméves, szombaton lesz a születésnapod. Amikor pedig megvolt a születésnap, hirtelen háromévessé válnak.

A háromévesek általában már tisztában vannak a korukkal. Sokan közülük azt is értik, hogy az idő múlását nem igazán tudjuk befolyásolni, például a vágyainkkal, ünnepléssel, vagy mágiával. Egy elég nagy társaság közülük viszont azt gondolja, hogy a szülinap megünneplése oksági viszonyban van az életkorukkal, sőt ezt a nézetüket fenntartják négy, öt, hat éves korukig.

Jacqueline Woolley-t, az Austini egyetem pszichológiaprofesszorát kérdezte tavaly egy újságíró arról, hogy is értelmezik a gyerekek a születésnapjukat. A lelkiismeretes tudós utánanézett, és látta, hogy ezt még nem igazán kísérletezték ki a pszichológusok. Így nekifogott ő maga, 99 texasi óvodással.

Ha nincs torta meg buli, maradsz kétéves?

A gyerekeknek három kisgyerekről meséltek történetet: az egyiknek nem volt szülinapi ünneplése, a másiknak viszont két szülinapi bulija is volt, a harmadik meg csak simán három éves lett. A gyerekeket arra kérték, hogy árulják el, szerintük hány éves a mesében szereplő gyerek: vagy mondják el, vagy mutassák meg az ujjukkal. Volt egy csapat apróság, akiknek nem volt világos, hogy ők maguk hány évesek, vagy nehézségeik támadtak az ujjukon való számolással.

Őket leszámítva, a gyerekek több, mint fele azt gondolta, hogy akinek nem volt szülinapi tortája, az maradt kétéves, akinek pedig kettő volt, az rögtön a négyesre ugrott. Azt is látták, hogy sokan azt hiszik, a szülinap visszafelé is működik. Ha tehát egy visszafelé szülinapot tartunk, akkor az okozhatja, hogy az ünnepelt a mostaninál egy évvel fiatalabb lesz.

A cikk ITT folytatódik.