A legfárasztóbb beszólások, amikor már megszületett a gyerek

Mindenkinek máshol húzódik a tűrésküszöbe! Van, aki már egy amúgy ártatlan, de rosszkor érkező kérdéstől is teljesen kiakad, más meg mosolyogva viseli a leggyilkosabb tőrdöféseket, a legbosszantóbb, legtapintatlanabb megjegyzéseket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 27. bencze.aron

Mindenkinek máshol húzódik a tűrésküszöbe! Van, aki már egy amúgy ártatlan, de rosszkor érkező kérdéstől is teljesen kiakad, más meg mosolyogva viseli a leggyilkosabb tőrdöféseket, a legbosszantóbb, legtapintatlanabb megjegyzéseket.


Biztos szilikonos a melle, azért ekkora!
Ez az aranymondás csecsemősnővértől származik, aki messziről nézve a szoptatási nehézségeket és a bömbölő újszülöttet így értékelte a tejbelövellés után kibontakozó helyzetet. És ha tényleg szilikonos? Akkor mi van?

Te jó ég, mekkora még a hasad!
A méret a lényeg – sugallja ez a tapintatlan kérdés, amely rendszerint a szülés utáni néhány napban hangzik el, babanézés közben odavetve. A belső szervek visszarendeződése azonban jó néhány hétig eltart, még akkor is, ha épp csak minimális mennyiséget híztál. Az a legjobb, ha elereszted a füled mellett. Mi mást tehetnél?

Na és szopik szépen a gyerek? / Van tejed?
Ne engedd, hogy ilyen és ehhez hasonlító kérdésekkel ringbe lökjenek a “Jó anya vagy te egyáltalán?” házi versenyben. Nyugodtan válaszolhatsz úgy is, hogy a ti családotokban ez titok, ezért sajnos nem beszélhetsz róla, bármennyire is szeretnél elbüszkélkedni a sikereiddel.
Ez a kérdés különösen olyankor veri ki a biztosítékot, amikor még jócskán küzdesz a kezdeti nehézségekkel, és mondjuk nagyon fájdalmas vagy szokatlan még a szoptatás, ráadásul sok mindenben bizonytalan is vagy, esetleg már rég tápszert kap a gyerek. Ha elárulod, milyen nehézségeid vannak, semmi sem ment meg a jó tanácsok özönétől. És mivel a szoptatáshoz mindenki ért, felkészülhetsz a legrosszabbra. Vagyis az a legjobb, ha mosolyogva bólogatsz, és a problémáidat azzal beszéled meg, akinek adsz is a véleményére, tapasztalataira.

Ejnye, szeretni kell ám a kistestvéredet!
Ez akkor hangzik el, amikor az újszülöttet csodáló vendégsereg figyelmét szeretné kiharcolni a mellőzött nagy, ezért behajít egy építőkockát a kiságyba, vagy más hasonló akcióra szánja rá magát. Ez a megjegyzés persze egyáltalán nem oldja meg a problémát, sőt. Ezért pedagógiai okokból az a legjobb, ha megkéred a kedves beszólót, hogy fogja kézen a nagyot, és játsszon vele egy kicsit, nézze meg a legújabb építményeit, bújócskázzon vele egy sort, esetleg bábozzon neki valami vidámat.