A leghíresebb feleségek

Híresek vagy hirhedtek, sokszor szépek, ismertségük azonban nem pusztán még híresebb férjük érdeme, hanem saját munka eredménye. Yoko Onótól Rubint Rékáig.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 29. szabo.daniel

Híresek vagy hirhedtek, sokszor szépek, ismertségük azonban nem pusztán még híresebb férjük érdeme, hanem saját munka eredménye. Yoko Onótól Rubint Rékáig.


Yoko Ono

A rendkívül megosztó Yoko Ono a leghíresebb feleségek egyike, hiszen férje nem más volt, mint a Beatles alapító, John Lennon. Azt már talán kevesebben tudják róla, hogy elismert képzőművész, zenész és dalszerző is.

Michelle Obama

Mrs. Obama-t senkinek nem kell bemutatni, hiszen a világ egyik vezető hatalmának, az Egyesült Államok elnökének felesége. Kiváló öltözködési stílusánál talán csak az eredeti neve az érdekesebb: Michelle LaVaughn Robinson Obama.

Kleopátra

Ha létezik többnejűség, akkor beszélhetünk „többférjűségről” is, aminek tökéletes példája volt Kleopátra, Egyiptom utolsó hellenisztikus királynője. Uralkodása idején ugyanis feleségül ment Marcus Antoniushoz, de azt talán már kevesebben tudják róla, hogy viszonyt folytatott Caesarral és fivéreivel is házasságot kötött, mely kapcsolatokból már nem született több gyermeke.

Hillary Clinton

Bill Clinton felesége, 1993-tól 2011-ig az Egyesült Államok First Lady-je. Jelenleg az USA külügyminisztere, de aktívan harcol az emberi jogokért, a nők egyenlőségéért és a gyermekvédelemért. Valószínűleg a legtoleránsabb feleség címét is megérdemli, hiszen férje elhíresült Lewinsky-botránya alatt is kiállt amellett a férfi mellett, akinek örök hűséget fogadott. A különbség csupán annyi, hogy ő be is tartotta.
 

Erzsébet királyné

Elizabeth Alexandra Mary Windsor Nagy-Britannia uralkodója, a Windsor-ház tagja. Férje az a  Fülöp edinburgh-i herceg, aki mellesleg a harmad-unokatestvére is. Négy gyermekük született, akik közül talán a leghíresebb, a több, mint hatvan éve a trónra váró Károly herceg. Mindenki Queen Elizabeth-je a mai napig kiváló egészségnek örvend és esze ágában sincs átadni a trónt fiának. Ennek oka talán az lehet, hogy népszerűsége töretlen, annak ellenére, hogy politikai szerepe mára inkább már csak szimbolikus. És egy talán kevésbé ismert érdekesség róla: egyik ükanyja, Rhédey Klaudia magyar volt. De ugye, hol nincsenek magyarok?!

Marie Curie

Valószínűleg a legokosabb feleség díját is nekiadhatnánk, hiszen férjével közösen kiérdemelt, fizikai Nobel-díja csupán az első volt. 1991-ben ugyanis – már egyedül – kémiai Nobel-díjra is jelölték, ahol egyhangúan ítélték neki az elismerést. Ha eddig úgy gondoltuk, hogy ez a terület a férfiak kiváltsága, akkor jusson eszünkbe legközelebb, amikor megröntgenezik valamelyik testrészünket.

Károlyi Amy

Ismeritek a Kislány, aki fütyülni tudott, a Holdistennő, vagy a Harmadik ház című műveket? Ha nem akkor sem kell visszaadni az érettségit, mivel az ő művei nem, férje munkássága azonban már kötelező tananyag volt a gimnáziumban. Ő Károlyi Amy (írói neve Károlyi-Weöres Mária) Weöres Sándor felesége, aki sok egyéb mellett szívesen foglalkozott gyermekeknek szóló könyvekkel is.

Kate Middleton

Kate Middleton – vagy ahogyan Magyarországon nevezik: Katalin hercegnő – egyelőre kevésbé népszerű, mint híres, azonban sajnos már nem élő anyósa. Vilmos herceg feleségének kvalitása között kifinomult öltözködési stílusát szokták emlegetni, ennél azonban jóval többet tett le az asztalra. Művészettörténészi diplomát szerzett a St. Andrews-i Egyetemen, ahol egyébként későbbi férjével találkozott. Az iskola befejezése után egy divatcégnél helyezkedett el, majd – állítása szerint – Mario Testino fotóművésznél akarta kiteljesíteni kreatív ambícióit, amit a művész letagadott. A helyzet pikantériája, hogy Mario Testino volt az a fotós, aki Diana hercegnőről és fiairól is számtalan híres képet készített.

Lévai Anikó

Ha pedig First Lady, akkor nem maradhat ki a sorból Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó. Egy kormányfő nejének lenni önmagában kihívás és végtelen megértést kíván részéről, azonban ő nem éli a háztartásbeli asszonyok nyugodt életét. A kötelező, reprezentatív eseményeken való részvételeken túl, öt gyermeket nevel, pénzügyjogot tanít, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetben végez önkéntes munkát, emellett pedig írásra is jut néha ideje. Apropó, ti olvastátok már az „A konyhaablakból” című könyvét?

Dobrev Klára

Ha Lévai Anikót megemlítettük, akkor nem feledkezhetünk meg a konkurenciáról sem. Dobrev Klára férjével, Gyurcsány Ferenccel két gyermeket nevel. Jelenleg is az ELTE adjunktusa, ahol kutatási területe a számviteli jog. Ezt megelőzően döbbenhetett rá, hogy kiváló nyelvérzékkel rendelkezik, ugyanis – és itt az olvasó döbbenhet meg – négy nyelvből rendelkezik felsőfokú nyelvvizsgával, ami előtt bárki fejet hajthat.

Balázs Klári

Korda György feleségét hajlamosak vagyunk néha a sajátunknak érezni, hiszen egyből halljuk fülünkben a jellegzetes hangot: Klárikám. Talán kevesen tudják, de eredeti neve Boros Klára, a Balázs vezetéknév első férjétől, Balázs Gábortól származik. A Periszkóp, majd a Skála együttes tagja, de karrierje férjével való megismerkedése után kezdett felívelni. Mára nevük elválaszthatatlan egymástól, fellépéseiken pedig az összes korosztály képes extázisba esni.

Rubint Réka

Ki ne ismerné Schobert Norbert feleségét, az update-díva Rubint Rékát. Több ezer ember köszönheti neki fogyását és ezzel egy új életet. Emellett van két diplomája, három gyereke és egy szerető (no meg állandó) férje. Mi kell még?