A Nagy Vajkóstoló: magyar lett a legjobb és a legrosszabb is
A boltok polcai roskadoznak a különböző típusú vajaktól, mégis kevesen vannak tisztában azzal, milyen a minőségi vaj íze, textúrája. Gyors körkérdésünk alanyainak hetven százaléka a vajat preferálja a margarinnal szemben, ezért úgy döntöttünk, hogy összevásárolunk néhány típust a különböző árkategóriákból és megversenyeztetjük őket.
A boltok polcai roskadoznak a különböző típusú vajaktól, mégis kevesen vannak tisztában azzal, milyen a minőségi vaj íze, textúrája. Gyors körkérdésünk alanyainak hetven százaléka a vajat preferálja a margarinnal szemben, ezért úgy döntöttünk, hogy összevásárolunk néhány típust a különböző árkategóriákból és megversenyeztetjük őket.
A szempontokból ezúttal nem csináltunk nagy ügyet: egyszerűen a legfinomabb, legkenhetőbb vajat kerestük. A márkahűség miatti részrehajlást a minimálisra kívántuk csökkenteni, ezért a vajakat – miután félórát álltak szobahőmérsékleten, hogy kellően kenhetőek legyenek, és az ízük is kibontakozhasson – kis kenyérkatonákra kentük, kilétüket pedig csak utólag fedtük fel hat tesztelőnk előtt. A tesztben szereplő vajak zsírtartalma minimum 82 százalék.
A tesztben résztvevő vajak
Sajnos a magyar vajak közül csak a Nádudvari teavaj tudott csak bekerülni az elsők közé, de ott legalább az első helyre. Azonos pontszámmal ugyanis megosztott első helyezést ért el a Kerrygold és Nádudvari teavaj, második lett a Lurpak, harmadik a Meggle.