A tudomány csajos dolog? Nők, akiktől valóban tanulhatunk

Meglepő videóval igyekszik népszerűsíteni a nők számára a tudományos munkát az Európai Bizottság. A felvételen fiatal lányok parádéznak fekete keretes szemüvegben, rúzsban és magassarkúban, mert a tudomány "csajos dolog".

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 20. czefernek.lena

Meglepő videóval igyekszik népszerűsíteni a nők számára a tudományos munkát az Európai Bizottság. A felvételen fiatal lányok parádéznak fekete keretes szemüvegben, rúzsban és magassarkúban, mert a tudomány “csajos dolog”.


Ám akadnak a tudományos életben valódi, hús-vér nők, akiknek alakja, eredményei tényleg inspirálóan hathatnak a következő korosztály számára. A BuzzFeed belőlük gyűjtött össze párat. Íme:

1. Fabiola Gianotti

Az 50 éves Gianotti a svájci CERN részecskegyorsítóban dolgozik fizikusként a világ egyik legösszetettebb és lenyűgözőbb projektjén. Ő a vezetője.

2. Naama Geva-Zatorsky

Az izraeli kutatónő azzal foglalkozik, hogyan előzhetik meg a probiotikumok a halálos betegségeket. Idén ő nyerte a L’Oreal Nők a tudományban díját.

3. Molly Stevens

Stevens orvosbiológiai cége azt kutatja, hogyan regenerálható a sérült csont és izomszövet. Rengeteg díjat nyert, tavaly pedig jelölték a legjelentősebb 40 év alatti tudósok címre.

4. Wanda Austin

Austen a The Aerospace Corporation vezérigazgatója. A cég űrkutatási fejlesztéseket végez nemzetbiztonsági programokhoz.

5. Laura Deming

A 18 éves Deming már 14 évesen is kutatásokat végzett a MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) sorai között. Jelenleg ironikus módon épp az öregedésért felelős géneket vizsgálja.

6. Elena Aprile

A Columbia Egyetem kutatója a folyékon xenonnal végez kutatásokat. Az asztrofizika és a részecskefizika gyakran idézett tudósa.