Adventi koszorú olcsón és gyorsan

Nemsokára meggyújtjuk a várakozás első gyertyáját.  Sokan már megvásárolták az adventi koszorút, de ha nem szeretnéd felesleges kiadásokba verni magad, van egy remek tippünk! Az otthon barkácsolt koszorú nem csak költségkímélő megoldás, de remek alkalom rá, hogy összekucorodjatok a gyerekekkel kicsit kézműveskedni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 25. czefernek.lena

Nemsokára meggyújtjuk a várakozás első gyertyáját.  Sokan már megvásárolták az adventi koszorút, de ha nem szeretnéd felesleges kiadásokba verni magad, van egy remek tippünk! Az otthon barkácsolt koszorú nem csak költségkímélő megoldás, de remek alkalom rá, hogy összekucorodjatok a gyerekekkel kicsit kézműveskedni.


A koszorú készítéséhez szükséged lesz fenyőágra, négy gyertyára (talppal együtt), egy szalmából készült alapra, valamint vékony drótokra és egy hosszú, széles csomagolószalagra. Ha plusz díszekkel szeretnéd feldíszíteni a koszorút, akkor vehetsz hozzá apró figurákat, száz forintos boltban kapható díszeket, esetleg szárított magokat, gyümölcsöket is. Utóbbiak rögzítéséhez ragasztópisztolyra is szükséged lesz.

Első lépcsőként készítsd elő a terepet: a fenyőgyanta ugyanis makacs dolog, és a tűlevelek sepregetését is jobb elkerülni. Szükséged lesz még egy ollóra vagy csípőfogóra, ami alkalmas a drótvágásra.

Fedd be a koszorút fenyőágakkal. Van, aki az egész felületet beborítja, mások csak a tetejére tesznek némi züldet, de olyan is van, aki csak az egyik sarkát díszíti a karikának ilyen módon. A művelethez érdemes vékony, de merev, ugyanakkor könnyen hajlítható és vágható drótot beszerezned. Ezt, valamint a többi hozzávalót (koszorúalap, gyertyaalátét, fenyőág, gyertya) virágboltban keresd. Az U alakú drótokkal a kisebb darabokra vágott zöld tartósan, könnyen rögzíthető és ezzel az apróbb díszeket is rá tudjuk szúrni a koszorúra. Ha nincs kedved ezzel pepecselni, vásárolj mohával borított koszorút. Ennek hátránya, hogy drágább és jövőre nem tudod újrahasznosítani.

Ha elkészültél a koszorú befedésével, akkor jöhetnek a gyertyatartók, amelyeket elhelyzhetsz  szimmetrikusan, de akár félkör alakban is beszúrkálhatod őket tetszés szerint.

Ezt követően vágd fel a csomagolószalagot olyan hosszúságúra, hogy négyrét hajtva egy kecses kis masnit adjon ki. Ha ez megvan nincs más dolgod, mint összehajtogatni és egyenként feltűzdelni a gyertyatartókra. A kiválasztott masni színe nagyon meghatározza majd a koszorú jellegét, ezért ügyeljünk arra, hogy a színek harmonizáljanak egymással. Van, aki masni helyett apró bogyókat vagy terméseket ragaszt a gyertya köré.

A masnikat aztán a gyertyatarótba beszúrt gyertyákkal rögzítjük. Mielőtt megvásároljuk az égőket, ellenőrizzük a minőségüket, ugyanis a gyengébb darabok könnyen szétrepedhetnek a beszúrás következtében. Ma már árulnak olyan gyertyákat is, amiknek az aljában van egy kis mélyedés, azokat könnyebb beilleszteni a tartóba, de előfordulhat, hogy “lötyögnek” majd, és ezért balesetveszélyesek.

Végezetül nem maradt más hártra, mint a díszítés. Ezt mindenki saját szájíze szerint teheti meg: ha nem akarunk külön erre a célra vásárolgatásba fogni, egy kallódó karácsonyfadísz vagy némi dió és gesztenye is tökéletes lehet.

Tipp: ha karácsony elmúltával a koszorút nem dobjuk ki, hanem óvatosan szétszedjük, a gyertya és a fenyő kivételével jövőre minden darabját újrahasznosíthatunk. Így aztán – ha ügyesek vagyunk – akár párszáz forintból megúszhatjuk a jövő évi koszorúkészítést.